Total avviser flytting fra Norge

Etter kjøpet av Mærsks oljevirksomhet kom meldinger om at det franske oljeselskapet flytter hovedkontoret fra Norge til Danmark. – Helt feil, sier Total.

INN OG UT AV NORGE: Gjennom Mærsk-kjøpet sikrer Total seg en eierandel i Johan Sverdrup-feltet (bildet). Samtidig meldes det at Stavanger-hovedkontoret flyttes ut av Norge.

Foto: Jan Arne Wold / Statoil NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:

Mandag ble det kjent at danske Mærsk selger hele sin oljevirksomhet til det franske selskapet Total.

Noen timer etterpå skrev Aftenbladet at Total-hovedkontoret i Stavanger skal flyttes til København, som del av en større omorganisering som følge av oppkjøpet.

Meldingen gjorde norske ansatte urolige for jobbene sine.

– Folk er usikre. De leser hva som står i media. Nå venter vi bare på informasjon om hvordan det berører oss her i Norge, sa hovedtillitsvalgt Frank Indreland Gundersen i Industri Energi Total i intervju med E24 rett etter at nyheten ble spredt.

– Helt feil

Nå går Total i Norge ut og avviser påstandene.

– Det er helt feil, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen til E24.

Kilden for opplysningene synes å være en talskvinne for Mærsk i Danmark. Hun sa til Aftenbladet at Total nå vil gjøre København til et nytt hovedsete for visse aktiviteter, inkludert norske.

Halvorsen bekrefter dette – men påpeker at dette ikke betyr at Stavanger-kontoret legges ned eller flytter, noe han sier heller ikke er planlagt.

Les også

Oljeanalytikere om Mærsk-salget: Tror dette feltet spikret giganthandelen

– Det vil være en regionledelse i Danmark med en koordinerende ansvar for operasjoner i Danmark, Norge og Nederland. Det er eksempelvis knyttet til teknologi og kompetanse. Men det rokker ikke det ved faktum at vi har et norsk selskap i Norge med egen ledelse som er lokalisert i Stavanger. Hovedkontoret for Totals norske virksomhet ligger i Stavanger, og det er ingen planer om å endre dette, sier han.

Han påpeker at det heller ikke er slik at Stavanger har vært et hovedsete for Total-operasjoner i utlandet, slik nyhetsmeldingen kunne gi inntrykk av. Derimot er den norske virksomheten underlagt en regional ledelse i London.

Når Total får en ny regionsledelse i Danmark, er det følgelig ikke noe hovedkontor som flyttes ut av Norge, forklarer han.

– Må være klar over at det kan bli endringer

Like fullt skal altså Total omorganisere seg – og Halvorsen kan ikke utelukke at det kan gi konsekvenser for ansatte i Norge fremover.

– Det vil nødvendigvis bli noen endringer, men det blir altså helt feil å trekke slutninger om at Total flytter sitt norske hovedkontor til Danmark. Det er helt uriktig, sier Halvorsen.

– Øynes det andre endringer ved Stavanger-kontoret fremover, for eksempel nedbemanning?

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

– Vi hadde en pågående nedbemanningsprosess før kjøpsnyheten, og den prosessen er i gang. Ny organisasjon trer i kraft 1. september. Videre endringer som følge av dagens nyhet må vi komme tilbake til. At det kan bli endringer, må vi bare være klar over. Men per i dag kan vi ikke si noe om hva disse eventuelt blir.

– Du sier du ikke kan si noe, men kan du avvise at det er besluttet endringer som dere ikke vil gå ut med enda?

– Ja, det kan jeg. Jeg har ingen informasjon om dette.

Stavanger-kontoret har over 300 ansatte. I tillegg kommer innleide kontraktører.

Etter oljenedturen kuttet Total cirka 40 ansatte i 2015 og 2016. For noen måneder siden kom beskjeden om at ytterligere 140 personer måtte gå. Nedbemanningen løses med sluttpakker og frivillighet, uten oppsigelser.

Her kan du lese mer om

 1. Total
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flytter hovedkontor fra Stavanger til Danmark

 2. Betalt innhold

  – En av de største transaksjonene i Nordsjøen

 3. Betalt innhold

  Hver fjerde medarbeider må gå fra Total Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Mærsk selger oljevirksomheten til Total

 6. Mærsk selger oljevirksomheten