Nordea Markets drar ned oljeprisprognosene

Banken kutter prisprognosene med 3 dollar fatet for både 2017 og 2018.

LAVERE PRIS: Nordea Markets kutter sine prisprognoser for de neste 18 månedene.
Publisert: Publisert:

– Vi har kuttet oljeprisprognosene til 54 dollar fatet i 2017 og 59 dollar fatet i 2018, skriver Nordea Markets oljeanalytiker, Thina Margrethe Saltvedt i en oppdatering.

Årsaken er ifølge analytikeren høyere produksjon enn ventet fra amerikanske skiferprodusenter, og et sterkt «comeback» fra både Libya og Nigeria, noe som vil gjøre at Opec får problemer med å nå målene før utgangen av første kvartal 2018.

Både Libya og Nigeria er holdt utenfor den mye omtalte produksjonskuttavtalen til Opec, der målet er å få de globale oljelagrene ned til et femårs gjennomsnitt.

Tidligere hadde Nordea Markets anslag på en snittpris i 2017 på 57 dollar fatet, og 62 dollar fatet for 2018.

Onsdag dumpet oljeprisen til sitt laveste nivå på syv måneder etter ferske oljelagertall fra Department of Energy.

Høyere priser etter sommeren

– Økt skepsis i markedet rundt hvorvidt de globale oljelagrene vil trekkes tilstrekkelig til å støtte høyere priser, kommer til å påvirke oljeprisen på kort sikt. Vi forventer at lagertrekkene vil akselerere i tredje kvartal, da den amerikanske kjøresesongen og høye temperaturer i Saudi-Arabia vil øke oljeetterspørselen, skriver Saltvedt.

OLJEANALYTIKER: Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets

Banken forventer at rebalanseringen av oljemarkedet vil føre til litt høyere priser i andre halvår av 2017 og 2018, men at skiferoljeproduksjonen på samme tid vil fortsette å akselerere.

– Dette gir ikke Opec-11 (de Opec-landene som er med på kuttene journ.anm.) noe annet valg enn å holde fast ved avtalte kuttene, for å hindre et ytterligere prisfall, skriver Saltvedt.

Trenger høyere pris

Ifølge analytikeren må Opec få prisene opp på 55- til 60 dollar fatet for å sikre tilstrekkelig med investeringer i ny produksjonskapasitet, for å møte fremtidig etterspørsel og dekke opp for den naturlige produksjonsnedgangen i eldre felt.

Siden toppen av 2015 har oljeinvesteringene blitt kuttet med 42 prosent. Nordea forventer ingen økning i produksjonskapasiteten i løpet av de neste ett og et halvt årene, med unntak av amerikansk skiferoljeproduksjon.

Dersom oljeprisen fortsetter å holde seg på nivåene mellom 45- og 50 dollar fatet, kan det føre til enda lavere investeringer, noe som igjen kan presse markedet, og gi høyere oljepriser på mellomlang sikt.

Les også

IEA venter økt etterspørsel i 2018

Og her er Opec litt fanget mellom barken og veden. For dersom oljeprisene blir for høye, mener Saltvedt at det vil føre til en etterspørselsdestruksjon og et enda raskere skift til alternative energikilder.

Hun trekker frem tre faktorer som vil vise hvorvidt Opec kan lykkes i å få ned lagrene.

  • Hvorvidt Opec-landene fortsetter å holde seg til avtalen
  • Amerikansk skiferproduksjon
  • Produksjonen i Libya og Nigeria

Holder etterspørselsprognosene i ro

Da oljeprisen startet fallet på senhøsten 2014 førte det til økt oljeetterspørselen i 2015 på 2 millioner fat per dag, i fjor økte dette med ytterligere 1,6 millioner fat per dag.

– Vi forventer at den globale etterspørselen vil bremse til en økning på 1,3 millioner fat i 2017, og 1,2 millioner fat i 2018, skriver Saltvedt.

Les også

Spår historisk høy amerikansk oljeproduksjon i år

Les også

Kuwait bekrefter Opec-kutt i ni måneder

Les også

Kraftig oljeprisfall etter Libya-nyhet

Publisert:
Gå til e24.no