EU-kommisjonen går inn for klimanøytralitet

Klimanøytralitet er riktig valg for Europa, fastslår EUs klimasjef Miguel Arias Cañete. Han vil nulle ut alle utslipp innen 2050. Et klimanøytralt kan få konsekvenser for norsk eksport.

NØDVENDIG: Klimakommissær Miguel Arias Cañete ser ingen annen løsning enn klimanøytralitet

Foto: Johan Falnes NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

– Konklusjonen vår er krystallklar: Klimanøytralitet er riktig valg for Europa. Det er riktig valg for økonomien vår. Det er riktig valg for samfunnet vårt. Og det er riktig valg for kloden vår, sier Cañete.

Han legger onsdag fram en ny langtidsstrategi for klimapolitikken i EU. Der konkluderes det med at klimanøytralitet innen 2050 er helt nødvendig hvis verden skal ha noe håp om å nå 1,5-gradersmålet.

– Det er ikke noe alternativ å fortsette som før. Vi har ikke råd til å betale prisen for passivitet, sier Cañete.

Åtte scenarioer

I den nye klimastrategien skisserer EU-kommisjonen opp åtte scenarioer for veien videre.

Bare to av scenarioene er ambisiøse nok til å sikre klimanøytralitet, det vil si en situasjon der EU er i stand til å nulle ut alle gjenværende utslipp av klimagasser.

Det blir nå opp til EU-parlamentet og EUs medlemsland å diskutere saken videre. Der er det langt fra garantert at Kommisjonen vil få gjennomslag for sine anbefalinger. Spesielt østlige medlemsland som Polen kan ventes å stritte imot en ytterligere skjerping av målene.

Les også

Equinor vurderer «lavkarbon-pakke»: Vil selge gass og strøm i pakkeløsning

Enorme kostnader

Strategien viser at klimautslippene ligger an til å falle med rundt 45 prosent innen 2030 og 60 prosent innen 2050 hvis EU fortsetter som i dag.

– Det er åpenbart for lite til å nå de langsiktige målene i Parisavtalen, advarer Cañete.

Men en skjerping av målene vil kreve enorme investeringer. Kostnaden for klimanøytralitet anslås til opp mot 290 milliarder euro i året.

Det tilsvarer omtrent 2.800 milliarder kroner – eller nokså nøyaktig to norske statsbudsjett i året.

Les på E24+ (for abonnenter)

8 grunner til hvorfor verden bekymrer seg for Russlands naturgassrørledning

EU-kommisjonen advarer likevel mot å stirre seg blind på regningen. Klimanøytralitet vil nemlig også bringe med seg store økonomiske fordeler, fastholdes det:

 • De massive investeringene anslås å føre til en økning i EUs samlede bruttonasjonalprodukt (BNP) på om lag 2 prosent innen 2050.
 • Nye arbeidsplasser vil bli skapt.
 • Helsekostnadene vil gå ned med anslagsvis 200 milliarder euro i året, blant annet på grunn av reduksjon i luftforurensningen.
 • Energiimporten vil ifølge beregningene falle med mer enn 70 prosent. Spesielt behovet for import av olje og gass fra land som Norge vil bli redusert.

Kan få konsekvenser for norsk eksport

I 2017 eksporterte Norge rundt 70 millioner standard kubikkmeter råolje, eller 1,2 millioner fat per dag, direkte til andre land i Europa, og av om lag 120 milliarder standard kubikkmeter gass, ble mesteparten eksportert i Europa.

EU importerer i dag energi for 266 milliarder euro i året, men denne regningen kan bli drastisk kuttet hvis EU går inn for et mål om klimanøytralitet innen 2050.

Spesielt avhengigheten av importert olje og gass vil bli redusert, ifølge EU-kommisjonens beregninger. I stedet vil EU få det meste av energien fra fornybare kilder, noe som dermed kan gå ut over den norske eksporten.

Andelen importert energi vil ifølge anslagene falle til rundt 20 prosent i 2050, mot 55 prosent i dag.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Fornybar energi
 3. EU

Flere artikler

 1. Norsk gass på oppsigelse i EU

 2. Betalt innhold

  Norsk gass på oppsigelse i EU

 3. Betalt innhold

  EU forbereder utfasing av fossil gass

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  CO2-rensing sliter med imageproblem

 6. Europeisk grønn giv: – Dette er Europas månelanding