Statoil fant olje på den siste Johan Castberg-brønnen

Etter flere oljeskuffelser avslutter nå Statoil leteprogrammet ved Johan Castberg med et oljefunn.

OLJEFUNN: Statoil har brukt boreplattformen West Hercules til å lete etter olje og gass rundt Johan Castberg-feltet. Etter flere skuffelser fant man olje i den siste letebrønnen. Nå som arbeidet ved Johan Castberg er ferdig skal West Hercules på oppdrag til utlandet.

Ole Jørgen Bratland
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil melder fredag morgen at de har funnet olje på det såkalte Drivis-prospektet ved Johan Castberg i Barentshavet.

Drivis er det femte prospektet man har undersøkt rundt Castberg, og kommer etter Iskrystall, Nunatak, Skavl og Kramsnø.

Flere av prospektene har vist skuffende lite olje.

Nå melder Statoil at de har gjort et olje- og gassfunn på Drivis som anslås til å utgjøre mellom 44 og 63 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Av dette er hele 42 til 54 millioner fat olje.

Det forrige prospektet som ble boret, var Kramsnø som ble annonsert i slutten av februar. Der fant man skuffende lite olje. Før oljefunnet på Drivis, er det bare på Skavl-prospektet at Statoil har klart å avdekke et nevneverdig funn av olje. Dette funnet ble annonsert i desember i fjor.

Les også

Stor forskjell på Castberg-alternativene

Johan Castberg-feltet består av det som opprinnelig het Havis- og Skrugard-funnene, som ble gjort i henholdsvis april 2011 og januar 2012. Statoil anslår at det ligger 400 til 600 millioner fat olje i det opprinnelige funnet.

Statoil har funnet olje på to av de fem leteprospektene rundt Johan Castberg - Skavl og Drivis.

Drivis-funnet som ble annonsert fredag, øker dermed ressursanslaget på Johan Castberg med rundt 10 prosent, hvis det blir utvinnet.

Skavl-prospektet ligger også svært nære Johan Castberg og anslås til å inneholde 20 til 50 millioner fat utvinnbar olje.

Blir begge utvinnet, øker det dermed volumene på Johan Castberg betraktelig.

Det var i mai i fjor at oljeselskapet startet en målrettet letekampanje for å avdekke oljepotensialet i området rundt Castberg, gjennom å undersøke de fem prospektene.

Gass og olje

På det siste av de fem leteprospektene har man nå altså avdekket olje og litt gass.

Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

Harald Pettersen

– I løpet av det siste året har vi gjennomført et omfattende letearbeid i Johan Castberg-området, sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel, og sier at dette arbeidet har gitt Statoil en god forståelse av ressursgrunnlaget i området

– Vi er selvfølgelig glad for å ha gjort et oljefunn i Drivis, men leteprogrammet som helhet har ikke levert på volumforventningene. Av de fem brønnene som er boret, er det bare to som har ført til oljefunn, sier Rummelhoff, med henvisning til Drivis og Skavl.

Selskapet opplyser at de nå skal gjøre et analysearbeid av resultatene sammen med lisenspartnerne. En av vurderingene som skal gjøres er om man skal koble funnet til resten av Johan Castberg-feltet.

Vil kutte investeringskostnadene

Før sommeren i fjor varslet Statoil at de ville gå gjennom hele Johan Castberg-utbyggingen på nytt og at investeringsbeslutningen dermed ble lagt på is.

Statoil-sjef Helge Lund uttalte at både den rødgrønne regjeringens skatteskjerpelse i oljeskatten, og usikkerhetsmomenter knyttet til utbyggingskostnadene lå bak beslutningen.

Les også

GDF boret tørr brønn rett ved Johan Castberg

Statoil har uttalt overfor E24 at skatteendringen øker break even-punktet, prisnivået Statoil trenger for at prosjektet går i pluss, med syv dollar.

Så langt har Statoil lagt opp til en flytende produksjonsenhet med rør og ilandføring av oljen på Veidnes utenfor Honningsvåg. Denne løsningen er derimot nå under vurdering, for å se om man kan gjennomføre utbyggingen på en mer lønnsom måte.

Det er planlagt at Johan Castberg-feltet skal startes opp i 2018.

Statoil er operatør på Johan Castberg (utvinningstillatelse 532) og har en eierandel på 50 prosent. Partnerne er Eni (30 prosents eierandel) og statlige Petoro (20 prosents eierandel).

Les også:

Øker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarderStatoil avviser regnskapskritikken: Mener markedet får nok informasjonOlje- og gasshandel løftet Statoil: Raffinerifloken må fortsatt løsesStatoil overrasker med sterkt resultat

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. - Produksjonsstart i 2018 blir nok for tidlig

  2. Betalt innhold

    Fant mer olje til Johan Castberg

  3. - Leting er et risikospill

  4. – Det blir en fryktelig travel periode

  5. Opptur for Røkke jr. på stigende børs