Oljeprisen på sitt laveste nivå på 5 år

Morgan Stanley spår oljepris på 43 dollar fatet i løpet av 2015.

HARDT VÆR: Storbanken Morgan Stanley tror oljeprisen vil falle til 43 dollar fatet i løpet av 2015.

Pool
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Oljeprisen fortsetter turen nedover 60-tallet mandag. Rundt klokken 14:30 koster ett fat Nordsjø-olje (Brent-olje) 67,14 dollar, ned 1,74 prosent.

Dette er det laveste nivået siden oktober 2009.

Et fat amerikansk lettolje (WTI) handles til 64,66 dollar fatet, ned 1,13 prosent.

Følg utviklingen i E24s Aksjelive

Thina Saltvedt

Terje Bendiksby

Morgan Stanley anslår at det høye tilbudet av olje i markedet vil fortsette å bygge seg opp neste år, etter at oljekartellet Opec besluttet å ikke kutte i produksjonen.

– Uten en intervensjon fra Opec risikerer markedet å bli ubalansert, med en sannsynlig tilbudstopp i andre kvartal 2015, skriver analytiker Adam Longson i Morgan Stanley, ifølge Reuters.

I en rapport publisert den 5. desember skriver banken at de tror at oljeprisen kan falle til 43 dollar fatet i 2015, og at snittprisen for Brent-oljen vil ligge rundt 70 dollar fatet. Dette er 28 dollar lavere enn tidligere anslag. For 2016 forventer Morgan Stanley en snittpris på 88 dollar fatet.

Veddemål på økte priser

– Generelt økt usikkerhet og lite handlelyst drar prisene ned for øyeblikket, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Hun viser til usikkerhet i markedet rundt om tyngre finansielle investorer kommer til å trekke seg ut av oljen, men registrerer også at noen flere spekulanter igjen vedder på høyere oljepris (dog fra lave nivåer).

– Mange lurer på retningen i oljemarkedet, og spørsmålet er hvem som faller først: Er det Opec-landene eller de amerikanske skiferoljeprodusentene? Skal prisene opp må noe produksjon ut av markedet, og med dagens priser kommer noe av den dyreste produksjonen til å falle bort utover våren, sier Saltvedt.

Hun merker seg at en del av de mindre amerikanske selskapene kan komme til å slite med likviditeten dersom prisnivået holder seg, og at de dessuten kan få problemer med å få refinansiert gjeld. På den andre siden var flere Opec-land uenige i avgjørelsen organisasjonen fattet på sist møte.

Les også

Satser på oljepris under 40 dollar

Kan spøke for nye prosjekter

Saltvedt forteller ellers at den såkalte forward-kurven er skjøvet ned den siste uken. Dette indikerer lavere fremtidig oljepris.

– Olje med levering i 2020/21 hadde frem til forrige uke – også etter Opec-møtet – hatt liten bevegelse og ligget ganske robust. Men den har også begynt å falle, og det reflekterer tilbud og etterspørsel bedre enn kortsiktige ting som lagertall og politisk risiko. Den har falt rundt fem dollar, og om hele oljekurven faller kan det bli vanskeligere å starte nye prosjekter, sier hun.

Les også

Ti milliarder i minus for Goliat-feltet

Rekordhøy amerikansk produksjon

Den 27. november bestemte OPEC seg for å ikke senke produksjonsnivået fra 30 millioner fat om dagen. I virkeligheten har produksjonen ligget 1–2 millioner fat over dette nivået den siste tiden.

Det er først og fremst Saudi-Arabia som ønsker å opprettholde den samme produksjonen som før, mens mindre Opec-medlemmer som Venezuela har argumentert kraftig for produksjonskutt.

Den amerikanske oljeproduksjonen er nå sitt høyeste på flere tiår. Produksjonen ligger på i overkant av ni millioner fat per dag, og tall fra oljeservicegiganten Baker Hughes viser at det er 1.575 operative oljerigger i USA, en økning på tre rigger.

– Det var bare en liten økning, men det er fortsatt en økning til tross for fallende priser, sier Carsten Fritsch i Commerzbank til Reuters.

– I dagens situasjon, med overproduksjon og foreløpig ingen tegn til at den amerikanske oljeproduksjonen berøres av den fallende oljeprisen, kan prisen fortsette nedover, sier Fritsch videre.

Oljegiganten ConocoPhillips annonserte mandag at de kutter 20 prosent i sine investeringer neste år. Dette vil først og fremst ramme nye leteprogrammer og større prosjekter, ifølge Financial Times (krever innlogging).

Les også:

Utvinner mer olje fra Mexicogolfen takket være medbrakt norsk teknologi- Forstår man ikke at de svakeste går overende, har man ikke lest nok historie200 Statoil-milliarder forduftet på fem måneder

Flere artikler

  1. Britisk storbank: Oljemarkedet kan forvente korreksjoner

  2. Nå er oljeprisen på sitt årsbeste for 2016

  3. Da denne terminalen åpnet, startet oljeprisfallet

  4. Annonsørinnhold

  5. Ekspert: Stiger oljeprisen høyere enn dette, kan det komme en kraftig oppgang

  6. Laveste oljepris på nær én måned