Ordførere jubler etter Google-inntog: – Investeringer på et par milliarder

Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen er klar på Googles kjøp av norsk vindkraft vil gi store, positive ringvirkninger for Rogaland.

DETTE VIL GOOGLE HA: Arbeidet med å oppføre vindkraftanlegget på Tellenes i Sokndal og Lund kommune settes i gang så raskt som mulig, for å forsyne energi til Googles europeiske datasentre.

Foto: Zephyr
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Nå var alt på plass, og vi var utålmodig etter en investeringsbeslutning. Det er noe usikre tider, og det var godt å se at det ble en storinvestor, sier ordfører i Lund kommune, Olav Hafstad (Ap), til E24.

Han befinner seg i feriemodus i vindmøllelandet Danmark, men ofret vindmølleprosjektet i hans egen bygd, Tellenes Vindpark, en tanke da de enorme danske vindmøllene sto opp i horisonten langs motorveien.

Torsdag kom nyheten ordføreren har ventet på i ti år, og som han drømte om senest i går: Vindkraftparken Tellenes er solgt til et investeringsfond forvaltet av giganten Blackrock, og Google har inngått avtale om å kjøpe hele kraftproduksjonen av anlegget fra slutten av 2017 til 2029.

– Det grønne skiftet er i gang

Investeringsbeslutningen er dermed tatt, og nå kommer bygdene i Lund kommune og Sogndal kommune til å yre av liv mens vindparken i ekspressfart skal oppføres.

– Det er mange som er fornøyde i dag. Både de som fikk solgt prosjektet videre, lokale aktører, og kommunen får en gevinst i det langsiktige løp med eiendomsskatt på anlegget. Det er mange aktører som har en stor dag.

Ordfører i Lund kommune, Olav Hafstad.

Foto: Privat

– Det blir noen millioner i eiendomsskatt, og det er klart det kommer godt med, sier Pedersen.

– Vi er veldig fornøyd med at Google kommer på banen, men mest av alt er vi glade for at det blir tilrettelagt for elektrisk kraft i kommunen, sier ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) i Sokndal kommune til E24.

Oppføringen av det enorme vindkraftanlegget vil gi et hundretalls arbeidsplasser i Rogalands sørligste kommuner, mens driftingen av møllene etter ferdigstillelse vil gi en håndfull jobber.

– Det er en investering på et par milliarder i kommunen, og det er åpenbart at det vil gi store positive ringvirkninger, sier Pedersen.

FORNØYD: Ordfører i Sokndal Trond Arne Pedersen (KrF).

Foto: Kent Skibstad VG

– Det er egentlig bra for hele Rogaland som region, som er preget av nedgangen i oljebransjen. Vi kan med dette prosjektet konstatere at det grønne skiftet er i gang, og det er gledelig, sier han.

– Rogaland er et grønt hjørne av Norge, sier Pedersen, og sikter også til vannkraftressursene i området.

Men den grønne satsingen kan langt fra dekke kapasiteten som er falt vekk i oljesektoren i regionen.

– Så lenge det er mulig å produsere elektrisk kraft lønnsomt, er det et fint å ha et ekstra bein å stå på, sier Pedersen, som håper beslutningen gjør Rogaland tydeligere på energikartet for verdensaktørene.

Les også

Google kjøper norsk vindkraft

Lien: – Ny forretningsmodell kommer til Norge

Det er totalt 24 vindkraftanlegg som har fått konsesjon av olje- og energidirektoratet i Rogaland. Anlegget på Tellenes blir det største vindkraftanlegget, og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gleder seg stort over nyheten.

– Dette er en gledens dag på alle måter, og det er veldig hyggelig at det kommer i en region som trenger arbeidsplasser, sier han til E24.

– Vi har vært så heldig dette halvåret. Nå ser vi effekten av endringene vi har gjort. Vi har fått masse spennende investeringsbeslutninger på utbyggingen av fornybar kraft, sier han, og sikter blant annet til at regjeringen har redusert avskrivningstiden for vindkraft.

– Det er ekstra hyggelig at vi ser en beslutning som gir økt fornybar kraftproduksjon, som verden trenger for å håndtere klimautfordringer.

– Så er jeg glad for at vi nå ser at Google, som har en ganske spesiell tilnærming til dette området, skiller seg fra de fleste investeringer på dette området. Det er mange som er opptatt av å kjøpe fornybar energi, men Google er også opptatt av å bidra til ny produksjonskapasitet. Det er en ny forretningsmodell som kommer til Norge, og det er vi selvfølgelig glad for.

– EN GLEDENS DAG: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var i San Francisco i vår for å informere store aktører om de fornybare energikildene som finnes i Norge. Nå kjøper Google vindkraft fra Rogaland.

Foto: Jan-morten Bjørnbakk NTB scanpix

Oppfordrer andre fylker til å følge etter

Lien legger vekt på at prosessering av data, som kraftverket skal levere energi til, vil utgjøre en betydelig andel av energikonsumet i verden de neste årene.

– Det er hardt industrielt arbeid å redusere klimagassutslipp. Vi må ha med aktører som har erfaring og kompetanse for å lykkes, sier Lien, som håper flere regioner tar opp kampen med Rogaland om å bli en grønn region.

– Vi har store fornybare ressurser, både med vann og vind, og vi har en meget kompetent arbeidsstyrke med kompetanse på energi, så forutsetningene er til stede, sier Lien.

Les også

Dansk energigigant blir største børsnotering i år

Les også

Forventer massedød i strømbransjen

Les også

Norge på energitoppen i verden

Her kan du lese mer om

 1. Rogaland
 2. Vindkraft
 3. Oljebransjen
 4. Tord Lien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Facebook kjøper all kraft fra det som blir Norges største vindpark

 2. Vindkraftkommuner vil ha naturskatt: – Vi stiller store areal til disposisjon

 3. – Det norske markedet er svært attraktivt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Google går inn i norsk vindkraft

 6. Anslått pris for Google-strøm: 1,17 milliarder