Equinor-sjefen om dobbeltsmellen for olje: – Vil prege industrien lenge

Den voldsomme rystelsen i oljemarkedene i år vil gi varige konsekvenser, tror Equinor-sjef Eldar Sætre. Samtidig mener han at forsinkelsene og problemene med Johan Castberg-utbyggingen ikke vil påvirke lønnsomheten nevneverdig.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre og påtroppende konsernsjef Anders Opedal utenfor Equinor sitt kontor i Stavanger.
Publisert: Publisert:

I november gir konsernsjefen stafettpinnen videre til Anders Opedal. I et ferskt intervju med E24-podden, snakker Sætre om det forsinkede gigantprosjektet i Barentshavet og om sporene coronapandemien vil etterlate seg i oljenæringen.

Allerede i mars kunne E24 fortelle at produksjonsskipet som bygges ved Sembcorp-verftet i Singapore var forsinket. Senere ble det også klart at det var oppdaget sveisefeil.

Feltet skulle opprinnelig starte produksjonen sent i 2022, men dette er nå skjøvet til 2023.

I intervjuet forteller Eldar Sætre om hvordan Equinor under forrige oljebrems fra 2014 fikk balanseprisen (oljeprisen som trengs for å gå med overskudd) i prosjektene sine ned fra 70 til under 35 dollar per fat, samlet sett i porteføljen.

– Johan Castberg-feltet lå på over 80 dollar. Det kom ned til under 35 dollar og der ligger det fortsatt, sier Sætre.

Forsinkelsen i prosjektet vil altså ikke føre til at oljefeltet vil kreve en høyere oljepris for å gå i pluss, skal vi tro konsernsjefen.

Mener det ikke burde være et «imageproblem»

Forsinkelsen og utfordringene på Johan Castberg-prosjektet er ikke det eneste som har versert den siste tiden.

Fra før er det kjent at oppgraderingen av Njord-feltet blir langt dyrere enn først anslått og at det allerede skandalerammede Martin Linge-feltet blir enda mer krevende.

– At Castberg skulle gli ut til 2023, og at Martin Linge og Njord skulle gli over til neste år, har vært kjent lenge. Så det er ikke noen nyhet, sier Sætre.

– Har bransjen et imageproblem når slike saker kommer opp rett etter at Stortinget har vedtatt en skattepakke for å hjelpe næringen?

– Det burde ikke gjøre det, men jeg aksepterer at det gjør det. Dette handler om corona, og når man ikke kan ha like mange på verftene så sklir ting ut, sier Sætre og forklarer at det gjelder verft både i Norge og Singapore.

– Den ekstra boringen på Martin Linge er drevet av sikkerheten, fortsetter han.

Når det gjelder skattepakken som ble vedtatt i Stortinget før sommeren mener Sætre at det var helt riktig:

– Det viktige er hva skattepakken var innrettet for å gjøre – å skape mer aktivitet. Det leverer vi på, både når det gjelder Barentshavet, Nordsjøen og elektrifisering. Dette er aktivitet som ellers ville stoppet opp med den usikkerhet vi har.

Les mer om Johan Castberg:

Les også

Castberg-saken: Unnlot å journalføre varsling om alvorlig datafeil

Les på E24+

Professor om Castberg: – Skipet kan ikke installeres uten betydelige oppgraderinger

Les også

Equinor om Castberg-sveisere: – Har ikke levert godt nok

Eldar Sætre i opptak til E24-podden

Coronakrisen setter dype spor

I intervjuet med E24-podden forteller Eldar Sætre om sin 40 år lange karriere i Equinor, om alle de ulike rollene han har spilt og ikke minst om det store skiftet selskapet gjør mot fornybar.

Equinor ligger allerede foran tidsplanen selskapet la for noen år siden, der ambisjonen ble satt til at 15 til 20 prosent av investeringene skulle være fornybare innen 2030.

I sendingen snakker Sætre også om de to krisene som har rammet bransjen i hans tid som konsernsjef – oljeprisfallet som startet i 2014 og coronapandemien som slo til i 2022.

– Usikkerhet er det som preger industrien. Vi er fortsatt veldig avhengig av hvordan pandemien utvikler seg (...) og energi er tett koblet opp mot økonomisk aktivitet og vekst, sier Sætre.

– Å få to så kraftige rystelser på kort tid tror jeg vil prege industrien lenge, fortsetter han.

Selv om etterspørselen har blitt redusert som følge av corona, tror Sætre at den vil stige igjen slik at man igjen er i et vekst-modus om relativt kort tid.

– Det er på tilbudssiden (leting og produksjon, journ.anm.) at jeg tror vi kommer til å se de største endringene, sier han og fortsetter:

– Med to så tette og brutale utslag kan det komme til å prege viljen til å ta risiko og investere tungt fordi man risikerer å gå på tap. Og hvis man skal investere så må man ha gode marginer.

Han legger til at det er få prosjekter som treffer alle disse kriteriene og at konkurransen om dem er tøff.

Sætre mener også at oljeindustrien vil bli påvirket av at leverandørindustrien sliter og at den trolig vil ha mindre kapasitet fremover.

– Det har vært tøft for dem, sier han om utviklingen.

Les også

Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dag

– Potensialet i Nordsjøen er utrolig spennende

Gitt det sjokket næringen har vært gjennom sier Sætre at det er svært viktig at man klarer å holde på de forbedringene og effektiviseringen som man har fått til de siste årene.

Han ser også at teknologi og mulighetene man kan finne der bare vokser.

– Vi tok ned mye bemanning i forrige runge og trenger ikke å gjøre det samme nå, men den kontinuerlige forbedringer er viktig, sier Sætre og legger til:

– Men vi blir en mindre organisasjon fremover samlet sett.

Til tross for stadige effektiviseringsprosesser og to oljekriser, så er det ikke mangel på optimisme for hva Norge og Equinor kan få til på sokkelen fremover.

For å lykkes i tiårene fremover, der det er ventet at man vil gjøre stadig mindre og færre funn, mener Sætre man må være god på effektiv drift, innføring av ubemannede og enklere løsninger, samarbeid med leverandører og innføring av teknologi.

– Utslippskutt ned mot null i produksjonen blir også helt avgjørende for legitimiteten til næringen, sier han.

Les også

Equinor legger ned kontoret for landsatsing i USA

Men det ligger større muligheter enn olje og gass i de norske farvannene:

– Olje og gass er én ting, men nå sier regjeringen at de vil gå videre med Northern Lights (karbonfangstprosjektet, journ.anm.). Vi har store muligheter for å lagre CO₂, noe som blir helt avgjørende for å avkarbonisere en rekke sektorer i Europa, sier Sætre.

– I tillegg har vi de store vindressursene. Så potensialet i Nordsjøen, også inn i en lavkarbon-fremtid, er utrolig spennende.

Equinor er allerede i gang med byggingen av det flytende havvindprosjektet Hywind Tampen, som skal gi fornybar energi til flere oljefelt.

Selskapet satser også stort internasjonalt, med enorme vindparker som skal bygges i blant annet Storbritannia og USA.

Les også

Leiar milliardsatsing: Skal forsynene New York med Equinor-vind

Publisert:
Gå til e24.no