Ressursene på norsk sokkel

Breidablikk-feltet «slipper unna» Stortingets øyne: – Vi mener grensen må senkes

Breidablikk-feltet skal drives med gasskraft fra Grane, men Stortinget skal ikke behandle planen fordi feltet koster under 20 milliarder kroner. Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) vil senke grensen.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV)
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag leverte Equinor og partnerne utbyggingsplan for Breidablikk-prosjektet, som skal knyttes til Grane-feltet og bidra med rundt 200 millioner fat oljeekvivalenter.

Breidablikk er nok et felt som ligger rett under grensen for hva som skal til for at Stortinget skal behandle utbyggingsplanen. Grensen er på 20 milliarder kroner, og Breidablikk koster 18,6 milliarder.

Siden 2014 er minst 22 prosjekter (se nederst) med samlede investeringer for 150 milliarder kroner vedtatt uten at Stortinget fikk planene på bordet, skrev Aftenposten i februar.

SV mener grensen bør senkes til syv milliarder, slik at Stortinget får en hånd på rattet i en ny fase for olje- og gassindustrien. Fremover er det ventet mange mindre prosjekter, mens gigantene blir færre.

– Vi mener at grensen må senkes til syv milliarder kroner, og vil foreslå det i Stortinget, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til E24.

Equinors Norgessjef Arne Sigve Nylund presenterte mandag utbyggingsplanen for Breidablikk-prosjektet. Feltet skal drives med gasskraft fra Grane-feltet, men Stortinget får ikke planen til behandling fordi investeringen er for liten.
Les også

Mener oljebransjen slapp unna kraftig smell med krisepakken: – Reell fare for at vi da hadde sett en bråstans

– Har gitt fra seg kontrollen

SV har foreslått dette i Stortinget tre ganger tidligere, men er blitt stemt ned hver gang.

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth støtter ifølge Aftenposten at 20 milliarder er en for høy grense. Det gjør også Bellona-leder Frederic Hauge.

– Dette viser at Stortinget har gitt fra seg kontrollen med og styringen av utviklingen på norsk sokkel, i og med at det ligger an til å bli flere slike mindre utbygginger fra mindre selskaper. Dette burde reduseres til rundt ti milliarder kroner, slik det var før, sier Hauge til E24.

Bekymret for CO₂-utslipp

Haltbrekken er bekymret for at det blir vedtatt flere prosjekter som Breidablikk, hvor CO₂-utslippene ikke skal begrenses gjennom å ta i bruk strøm fra land. Feltet skal nemlig knyttes til Grane-feltet, hvor kostnadene ved elektrifisering regnes å være for høye.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Her kan regjeringen binde Norge til skyhøye klimagassutslipp i mange år fremover, uten at Stortinget får sagt noe om det, sier Haltbrekken.

– I tillegg inngås det også en rekke kontrakter om leveranser før utbyggingsplanen er godkjent. Det er en uting, legger han til.

Equinor har delt ut kontrakter for milliarder på Breidablikk, til blant andre Technip FMC, Wood og Aker Solutions.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) mottok denne uken utbyggingsplanen for Breidablikk-feltet. Det skjedde via digital overføring fra Stavanger.

Vurderer å skjerpe utslippskutt

Breidablikk vil bidra til å forlenge livet til Grane-feltet til 2043. Levetiden kan potensielt forlenges ytterligere.

Da krisepakken for oljebransjen ble lagt frem i sommer, ble det enighet om at en arbeidsgruppe skal se på om oljebransjens mål om utslippskutt på 40 prosent innen 2030 kan skjerpes til 50 prosent.

Det kan bli ekstra krevende å nå norske klimamål hvis man forlenger levetiden på tungoljefelt som Grane, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

– På norsk sokkel gjelder det Grane og Breidablikk. På engelsk side gjelder det også Equinors aktivitet på Mariner, som er i samme kategori. Her snakker vi om tung asfalt, sier Hauge.

– Det er behov for Stortinget å ta kontrollen tilbake og utvikle norsk virksomhet så effektivt som mulig. Det å forlenge aktiviteten på Grane med Breidablikk, det gjør at det renner olje nedover logen til Equinor. Og den oljen er så seig at den klistrer dem til den skitneste delen av oljeproduksjonen, sier Hauge.

Les også

Krisen gjorde oljeutbygging i Nordsjøen mer norsk

I motsetning til en rekke andre nye oljefelt vil Breidablikk ikke bli drevet med strøm fra land, men med gassturbiner om bord på Grane.

Det koster om lag 3.000 kroner tonnet å elektrifisere Grane-feltet, ifølge opplysninger Equinor tidligere har gitt til Miljødirektoratet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Breidablikk
 3. Equinor
 4. Grane
 5. Bellona
 6. Frederic Hauge
 7. Lars Haltbrekken

Flere artikler

 1. Mener oljebransjen slapp unna kraftig smell med krisepakken: – Reell fare for at vi da hadde sett en bråstans

 2. SV alene om å spørre om oljesikkerhet: – Det har vært helt tyst

 3. Equinor bygger ut Breidablikk-feltet for 18,6 milliarder

 4. Kostnadssprekker og usikker etterspørsel: SV krever nye olje-regnestykker

 5. Grønt lys til ny Equinor-utbygging i Nordsjøen