Trøim-relatert selskap utestenges fra brasiliansk anbud

Den brasilianske oljegiganten Petrobras har utestengt Golar Power fra konkurransen om å få leie en gassterminal i Brasil, like etter at sjefen ble dratt inn i Brasils store korrupsjonsskandale.

Illustrasjonsbilde
Publisert:

NB! Saken er oppdatert med informasjon fra Petrobras.

Det var bransjeavisen Upstream som først meldte om utestengelsen. Petrobras bekrefter utestengelsen i en pressemelding.

Petrobras besluttet å diskvalifisere Golar Power under gjennomgangen av anbudenes prosedyrer for «Governance, risk and compliance» (vurdering av risikostyring og regelverksetterlevelse, journ.anm.).

Ifølge Petrobras ble budet fra Golar ansett som «høy risiko».

Golar Power har vært én av tre budgiverne som konkurrerer om å leie en regassifiseringsterminal i Bahia-regionen i Brasil. En slik terminal brukes for å ta imot flytende naturgass (LNG) fra skip, omdanne den til vanlig naturgass og sende den videre i rørledninger.

Golar Power er et felleseid selskap av Golar LNG og oppkjøpsfondet Stonepeak Infrastructure Partners.

Den norske investoren Tor Olav Trøim er styreleder i Golar LNG og står oppført på selskapets nettsider som direkte eier av 5,4 prosent av aksjene.

Upstream: Golar Power barred from Brasil tender as Car Wash probe lingersPressemelding fra Petrobras

Ifølge Petrobras skal BP Energy ha bedt om en utsettelse for å fremskaffe all dokumentasjonen Petrobras trenger for å gjøre en full risikovurdering. Selskapet har sagt de i første omgang vil presentere et ikke-bindende tilbud.

Det siste budet fra brasilianske Compass ble trukket.

Petrobras skriver at de vil gjennomføre en ny anbudsprosess, hvis de ikke mottar noen gyldige bud i denne runden.

Nyheten om at Golar Power utestenges kommer kort tid etter at det ble kjent at sjefen i selskapet, Eduardo Antonello, er mistenkt for korrupsjon og hvitvasking i Brasil. Det påståtte forholdet skal ha skjedd mens han var konserndirektør for det John Fredriksen-dominerte Seadrill.

Antonello er partner i Magni Partners, som Trøim eier. Han har sittet i lederstillinger i Golar og Hygo Energy Transition.

Golar Power skulle etter planen bytte navn til Hygo Energy Transition børsnoteres i USA som et eget selskap. De planene er nå satt på vent.

Flere Golar LNG-aksjonærer har gått til sak mot selskapet i USA fordi de mener selskapet skulle varslet om anklagene tidligere.

Golar skrev i en oppdatering 24. september at selskapet er klar over anklagene mot Hygo-sjefen. Selskapet skriver at de påståtte hendelsene skjedde før lederstillingen, og at det ikke påvirker hans arbeid i Hygo, men at Golar skulle gå gjennom saken.

Les også

Aksjonærer saksøker Golar LNG etter kursras

Publisert:
Gå til e24.no