Ny oljeaksjon fra Greenpeace

Miljøorganisasjonen Greenpeace har igjen gått til aksjon mot en oljerigg. Nok en gang gjelder det riggen West Hercules, som skal bore for Equinor i Barentshavet.

NY AKSJON: Mandag gikk Greenpeace-aktivister til aksjon mot Seadrill-riggen West Hercules, som ligger utenfor Hammerfest i påvente av boring til sommeren. Ifølge organisasjonen klatret fire Greenpeace-aktivister opp på riggen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Greenpeace har igjen gått til aksjon mot en oljerigg.

Fire aktivister fra organisasjonen har klatret opp på Seadrill-riggen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. Riggen skal bore for Equinor i Barentshavet i løpet av boresesongen, som starter i mai.

Det skriver Greenpeace i en melding mandag morgen.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikke-voldelige protester her i dag, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Også i fjor bordet Greenpeace Seadrill-riggen West Hercules. Da lå den utenfor Bergen. Årsaken var at riggen skulle bore for Equinor i Barentshavet.

Også Natur og Ungdom er representert i aksjonen, ved nestleder Haldis Helle.

– Vi har allerede funnet for mye fossilt brennstoff, planeten vår tåler ikke mer oljeboring. Jeg er med på dette for å vise Natur og Ungdoms motstand mot oljeboringen i Barentshavet, sier Helle ifølge meldingen.

Equinor opplyser at riggeier har ansvar for å håndtere situasjonen.

– Vi respekterer retten til å protestere på lovlig vis, men i utgangspunktet ulovlig å ta seg om bord på en rigg. Derfor oppfordrer vi dem om å ikke gjøre noe som setter folk i fare, hverken seg selv eller andre på basen, sier pressekontakt i Equinor, Morten Eek.

Tidligere aksjoner

Greenpeace-aktivister har en rekke ganger klatret opp på rigger, og organisasjonen har flere ganger aksjonert mot boring i Barentshavet.

I 2017 gikk Greenpeace til aksjon mot boreriggen Songa Enabler, som da boret på Korpfjell-prospektet i Barentshavet. Politiet og Kystvakten fjernet til slutt demonstrantene, som hadde gått inn i sikkerhetssonen rundt riggen.

Også i 2014 grep politiet inn mot en Greenpeace-aksjon mot en borerigg i Barentshavet, den gang var det snakk om Transocean Spitsbergen som boret i et område Greenpeace mente var for nært Bjørnøya.

PÅ RIGGEN: Mandag klatret fire Greenpeace-aktivister opp på Seadrill-riggen West Hercules, som ligger utenfor Hammerfest. Riggen skal bore for Equinor senere i år. Også i fjor aksjonerte Greenpeace mot riggen, da den lå i Bergen.

Fersk leder

Frode Pleym tok over som ny leder for Greenpeace Norge i forrige uke, etter Truls Gulowsen. Pleym har tidligere ledet organisasjonens kontor i Sverige og har jobbet 15 år i Greenpeace.

GREENPEACE-SJEF: Frode Pleym

– Jeg har fått være med på utrolig mye givende. I 2001 satt jeg i en lettbåt som konfronterte russiske oljetankere, og i 2008 bodde jeg i regnskogen i Indonesia for å stoppe hugst. Jeg synes det er viktigere enn noensinne å bruke ikke-voldelige aksjoner for å bidra til endring, sa Pleym i forbindelse med at han tok over.

Sammen med Natur og Ungdom har Greenpeace saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf, for å få myndighetene til å slutte å lete etter ny olje. Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

Lisensen hvor West Hercules skal bore i Barentshavet er ifølge Greenpeace omfattet av klimasøksmålet, hvor saksøkerne krever at tildelingen av 40 leteblokker i Barentshavet i 23. konsesjonsrunde i 2016 kjennes ugyldig.

De mener at tildelingen er i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, noe som er nedfelt i Grunnloven.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Klima
 3. Miljøvern

Flere artikler

 1. Greenpeace har forlatt boreriggen

 2. Betalt innhold

  Aksjonister tok seg om bord i borerigg

 3. Betalt innhold

  Miljøklage på leteboring avvist

 4. Tar klimasøksmålet til Menneskerettighetsdomstolen

 5. Staten frikjent i klimasøksmålet: – Vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen