Ny oljeaksjon fra Greenpeace

Miljøorganisasjonen Greenpeace har igjen gått til aksjon mot en oljerigg. Nok en gang gjelder det riggen West Hercules, som skal bore for Equinor i Barentshavet.

NY AKSJON: Mandag gikk Greenpeace-aktivister til aksjon mot Seadrill-riggen West Hercules, som ligger utenfor Hammerfest i påvente av boring til sommeren. Ifølge organisasjonen klatret fire Greenpeace-aktivister opp på riggen.

Foto: Greenpeace
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Greenpeace har igjen gått til aksjon mot en oljerigg.

Fire aktivister fra organisasjonen har klatret opp på Seadrill-riggen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. Riggen skal bore for Equinor i Barentshavet i løpet av boresesongen, som starter i mai.

Det skriver Greenpeace i en melding mandag morgen.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikke-voldelige protester her i dag, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Også i fjor bordet Greenpeace Seadrill-riggen West Hercules. Da lå den utenfor Bergen. Årsaken var at riggen skulle bore for Equinor i Barentshavet.

Også Natur og Ungdom er representert i aksjonen, ved nestleder Haldis Helle.

– Vi har allerede funnet for mye fossilt brennstoff, planeten vår tåler ikke mer oljeboring. Jeg er med på dette for å vise Natur og Ungdoms motstand mot oljeboringen i Barentshavet, sier Helle ifølge meldingen.

Equinor opplyser at riggeier har ansvar for å håndtere situasjonen.

– Vi respekterer retten til å protestere på lovlig vis, men i utgangspunktet ulovlig å ta seg om bord på en rigg. Derfor oppfordrer vi dem om å ikke gjøre noe som setter folk i fare, hverken seg selv eller andre på basen, sier pressekontakt i Equinor, Morten Eek.

Tidligere aksjoner

Greenpeace-aktivister har en rekke ganger klatret opp på rigger, og organisasjonen har flere ganger aksjonert mot boring i Barentshavet.

I 2017 gikk Greenpeace til aksjon mot boreriggen Songa Enabler, som da boret på Korpfjell-prospektet i Barentshavet. Politiet og Kystvakten fjernet til slutt demonstrantene, som hadde gått inn i sikkerhetssonen rundt riggen.

Også i 2014 grep politiet inn mot en Greenpeace-aksjon mot en borerigg i Barentshavet, den gang var det snakk om Transocean Spitsbergen som boret i et område Greenpeace mente var for nært Bjørnøya.

PÅ RIGGEN: Mandag klatret fire Greenpeace-aktivister opp på Seadrill-riggen West Hercules, som ligger utenfor Hammerfest. Riggen skal bore for Equinor senere i år. Også i fjor aksjonerte Greenpeace mot riggen, da den lå i Bergen.

Foto: Greenpeace

Fersk leder

Frode Pleym tok over som ny leder for Greenpeace Norge i forrige uke, etter Truls Gulowsen. Pleym har tidligere ledet organisasjonens kontor i Sverige og har jobbet 15 år i Greenpeace.

GREENPEACE-SJEF: Frode Pleym

Foto: Jonne Sippola / Greenpeace

– Jeg har fått være med på utrolig mye givende. I 2001 satt jeg i en lettbåt som konfronterte russiske oljetankere, og i 2008 bodde jeg i regnskogen i Indonesia for å stoppe hugst. Jeg synes det er viktigere enn noensinne å bruke ikke-voldelige aksjoner for å bidra til endring, sa Pleym i forbindelse med at han tok over.

Sammen med Natur og Ungdom har Greenpeace saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf, for å få myndighetene til å slutte å lete etter ny olje. Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

Lisensen hvor West Hercules skal bore i Barentshavet er ifølge Greenpeace omfattet av klimasøksmålet, hvor saksøkerne krever at tildelingen av 40 leteblokker i Barentshavet i 23. konsesjonsrunde i 2016 kjennes ugyldig.

De mener at tildelingen er i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, noe som er nedfelt i Grunnloven.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Klima
 3. Miljøvern

Flere artikler

 1. Greenpeace har forlatt boreriggen

 2. Betalt innhold

  Aksjonister tok seg om bord i borerigg

 3. Betalt innhold

  Miljøklage på leteboring avvist

 4. Annonsørinnhold

 5. Staten frikjent i klimasøksmålet: – Vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen

 6. Betalt innhold

  En oljerigg med batteri? Ja, du leste riktig.