Rekordhøye strømpriser

Mens vannstanden i norske magasiner synker, er strømprisene historisk høye. I forrige uke kostet strømmen i snitt over 50 øre per kilowattime.

VANNMANGEL: Tørke gir høyere strømpriser.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er dette første gang gjennomsnittsprisen for uke 29 oversteg 50 øre per kilowattime (kWh). Det er mer enn dobbelt så mye som tiårssnittet for samme uke, som er på 24,36 øre.

NVE melder samtidig at fyllingsgraden i norske kraftverks vannmagasiner sank med 0,4 prosentpoeng i løpet av forrige uke. Ved utgangen av uka var fyllingsgraden på 60,4 prosent.

– De høye strømprisene har to hovedårsaker. Det ene er tørken. Den andre er høyere brenselpriser. Prisene for å produsere kraft fra kull har økt med 50 prosent på et år, sier seksjonssjef Anton Eliston ved NVEs energiavdeling til NTB.

NVE forventer at nedbørsmengdene vil overstige fordampningen den neste uka. Det vil imidlertid ta lang tid å fylle opp vannmagasinene.

– Det ser ut til at prisene vil være noe lavere etter vinteren. På markedet tenker man at tørken vi er inne i, er en kortsiktig situasjon, og at det vil normalisere seg, sier Eliston.

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Regnet fyller magasinene - strømprisene stuper videre

  2. Høyeste strømpris siden 2006

  3. Laveste strømpris på 20 år

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Laveste strømpris på 27 år

  6. Tross dyreste strøm på åtte år i 2018: Norge har Europas laveste strømpriser