Statnett tror internasjonale giganter kan øke norsk vindkraftutbygging

Statnett mener det er mulig å erstatte all fossil energi i Norge med fornybar kraft, men det avhenger av økt vindkraftutbygging.

ELEKTRIFISERING: Statnett mener det er nødvendig med vindkraftutbygging for å kunne erstatte fossil energi. Bildet er fra Midtfjellet vindpark i Fitjar. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Publisert: Publisert:

Statnett tror økende klimaengasjement kan presse noen av verdens største selskaper til å øke produksjonen av ren energi. Det kan også endre vindkraftmarkedet i Norge.

Selskapet la nylig fram en rapport som viser at det er mulig å erstatte all fossil energi i Norge med fornybar kraft. En slik elektrifisering av samfunnet forutsetter utbygging av vindkraft, som for tiden er preget av konflikter.

Statnett estimerer at det trengs en økning på 25–30 prosent (30-50 TWh) i produksjonen av ren energi, for å halvere CO₂-utslippene.

– Skal vi gjøre det ved hjelp av vindkraft, må det bygges ut mye vindkraft fremover, sier Statnett-sjef Auke Lont til E24.

Han mener de økonomiske drivkreftene for å få til dette er til stede, men at forbrukerne også spiller en viktig rolle for å få fart på det grønne skiftet.

Statnett-sjef Auke Lont tror internasjonale storselskaper kan være med å presse fram økt vindkraftutbygging i Norge.

– Nå har ungdommen engasjert seg så til de grader, og det er strålende. Jeg tenker på Greta Thunberg og de unge. De er ikke store forbrukere ennå, men når de blir det, da får du en helt annen drivkraft, sier han.

Giganter som Apple og Google kan endre markedet

Som et eksempel på forbrukermakt peker Statnett-sjefen på Apple, som samarbeider med aluminiumsprodusentene Alcoa og Rio Tinto, for å utvikle utslippsfri aluminium. Dette er drevet av konsumentene, og ikke produsentene.

– Det er aluminium i iPhone og iPad, og om noen år vil kanskje Greta Thunberg eller andre ikke kjøpe iPads som ikke er laget av ren aluminium, sier Lont.

– Når så store selskaper som Apple begynner å bevege på seg, så er det tydelig at industrien følger etter, sier han videre.

Statkraft har satset stort på vindkraft i Norge, men meldte nylig at videre satsing legges på is. Det er ikke noe hindring mener Statnett.

– Det er fortsatt mange andre som ønsker å bygge vindkraft, så det er ikke noe hindring, sier Lont.

Han tror at interessen for vindkraftutbygging vil endre seg hvis det kommer et stort selskap, for eksempel Apple eller Google, som ønsker å kjøpe langsiktig vindkraftforsyning.

– Jeg tror det kan komme store internasjonale selskaper til Norge, og da får vi se hva Statkraft sier, sier han.

Les også

Tyske eiere bak det omstridte vindprosjektet på Frøya: – Vi skal bygge vindparken

Elektrifisering og nullutslippssamfunn

Statnett mener det er fullt mulig med en tilnærmet fullstendig elektrifisering av landet, og at dette også vil være håndterbart i strømnettet.

I tillegg til vindkraft, som nå er lønnsomt uten subsidier, kan økningen i fornybar kraft komme fra andre kilder, som vannkraft og til dels solkraft.

I deler av industrien og tung- eller langdistansetransport vil imidlertid direkte elektrifisering være krevende.

Skal norsk energibruk ha nullutslipp kan mulige alternativer være nullutslippsløsninger som hydrogen, CCS (karbonfangst og -lagring), samt bioenergi, mener Statnett.

Les også

Omstridt vindprosjekt på Frøya: Ber staten gripe inn

Les også

Rapport: Verden kan bli utslippsfri innen 2050

Les også

I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

Publisert:
Gå til e24.no