Equinors kvartalsrapport

Equinor-sjefen venter lavere olje- og gasspriser

LAVERE PRIS: Equinor-sjef Eldar Sætre har nedjustert utsiktene til oljeprisen og særlig gassprisen.

Poppe, Cornelius / NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Equinors konsernsjef Eldar Sætre har nedjustert sine utsikter for oljeprisen «i en mer forsiktig retning», med et kutt på 1–2 dollar fatet på den langsiktige Brent-prisen frem mot 2030 sammenlignet med tidligere anslag, og et enda større kutt i gassprisen.

Det sier han på en pressekonferanse på Fornebu i forbindelse med selskapets kvartalstall. Lavere prisutsikter bidro til at selskapet skrev ned verdier for over 25 milliarder kroner i tredje kvartal, særlig knyttet til produksjon på land i USA.

– Det er en mindre justering på oljesiden, 1–2 dollar ned, og så er det en litt større justering på gassiden, sier Sætre.

Jekker ned prisen

For nordsjøoljen Brent legger Equinor til grunn en pris på 65 dollar fatet i snitt i 2019, fra tidligere 63 dollar fatet, ifølge selskapets kvartalsrapport. (NB! Artikkelen er endret: her var det tidligere oppgitt en nedjustering)

For oljeprisen i 2025 nedjusterer Equinor sine forutsetninger fra 78 dollar til 77 dollar fatet. For 2030 venter selskapet nå en pris på 80 dollar fatet, mot tidligere anslag på 82 dollar fatet.

Anslagene på gassprisen i Europa, målt ved den britiske NBP-prisen (National Balancing Point), er nedjustert fra 8 dollar per MMBtu i 2019 til 4,9 dollar per MMBtu.

Equinors anslag for 2025-prisen på NBP-gass er nedjustert fra 8,2 dollar til 7 dollar per MMBtu. For 2030 er prisen nedjustert fra 8,2 dollar til 7,5 dollar. Selskapet har også nedjustert utsiktene for gassprisene i USA noe.

Skriver ned verdier i USA

Justeringene av prisutsiktene påvirker også verdien på selskapets eiendeler. I tredje kvartal skrev Equinor ned verdier for over 25 milliarder kroner, særlig knyttet til produksjon på land i USA.

Samlet sett har selskapet skrevet ned verdier i USA for 9,2 milliarder dollar, eller rundt 84 milliarder kroner, etter en rekke opp- og nedskrivninger de siste årene.

Equinors justerte resultat falt 46 prosent til 2,59 milliarder dollar i tredje kvartal, og var svakere enn ventet. Resultatet etter skatt var på minus 1,1 milliarder dollar, det første negative resultatet siden tredje kvartal 2017.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinors kvartalsrapport
  2. Oljepris
  3. Eldar Sætre
  4. Equinor

Flere artikler

  1. Equinor rammes av svært lave gasspriser: – Mulighet for ganske store svingninger

  2. Equinor-verdier for 27 milliarder forduftet: Disse feltene rammes hardest

  3. Equinor rammet av lave priser: Gass-smell for Sætre

  4. Dette er Equinors nye spådommer for oljeprisen

  5. Har skrevet ned USA-verdier for 84 milliarder kroner