Questerre vil få til utslippsfri skiferutvinning: – Diesel er jo dyrere enn strøm

Det lille oljeselskapet Questerre har møtt stor lokal motstand mot å utvinne det store skifergassfunnet i Quebec. Med et nesten utslippsfritt anlegg håper de å få grønt lys.

Illustrasjonsbilde av Montreal sentrum.

Foto: Ryan Remiorz Pa Photos
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Samtidig som Questerre-sjef Michael Binnion er på vei til Paretos årlige olje- og energikonferanse i Oslo denne uken jobber selskapet videre med å løse skiferfloken de har havnet i Canada.

I fjor fikk Questerre-aksjen seg kraftig medfart etter at det ble kjent at politikerne i den kanadiske regionen Quebec ville forby utvinning av olje og gass fra områder nær bebyggelse.

Et slikt forbud ville effektivt stanse planene om å utvinne det store gassfunnet Questerre sitter på i St Lawrence-regionen.

Selskapet har per i dag to andre felt i den sentrale og vestlige delen av Canada, to prospekter som kan utvikles i Utah i USA og i Jordan.

Skiferutvinning møter også motbør i USA, der bransjen har vært i en enorm vekst. Denne uken lovet senator Elisabeth Warren å forby skiferutvinning (fracking) hvis hun blir valgt som president.

– Aksjonærene våre har vært utålmodige på fremdriften i Quebec i flere år, noe jeg ikke klandrer dem for, men vi har oppnådd mye siden 2012, sier Binnion.

Onsdag inntar han podiet på Pareto-konferansen, der topper fra olje- og offshorebransjen fra hele verden kommer for å delta.

Selskapet har ikke gitt opp kampen om gassen i Quebec og selskapet har jobbet på flere fronter for å få gjennomslag.

Toppsjefen peker blant annet på at selskapet har fått gjennomført den første omfattende miljøundersøkelsen for olje og gass i Quebec noensinne, noe man er vant med i både Norge og andre regioner av Canada, men som er nytt i Quebec hvor det ikke har blitt utvunnet olje og gass på land før.

Juridisk og politisk har selskapet jobbet for å få til de lov- og regelverksendringene som må til, men selskapets toppsjef er minst like opptatt av de tekniske endringene selskapet vil drive frem.

Børskommentar (+): Det er kanskje ikke så dumt å satse på Questerre-seier

«Grønn» skifergass

Questerre vil nemlig bli en miljøvennlig skiferaktør. Utslippene fra gassen og oljen vil fortsatt være den samme, men selskapet vil gjøre dramatiske endringer i måten det utvinnes på:

 • De har et mål om å utvinne skifergassen uten bruk av drikkevann
 • De skal ikke bruke giftige kjemikalier
 • Produksjonen skal foregå med nesten null utslipp

– Ingen andre har prøvd dette før. Vi ser at det finnes mye teknologi som kan brukes, men det er teknologi som er løpende utviklet for å oppnå gradvise miljømessige forbedringer innenfor gitte økonomiske rammer. Det er ingen som har satt et mål som vi har satt for deretter å finne løsningene for å oppnå det, sier Binnion.

Questerre mener at gass er helt nødvendig i Canada for å få til en omstilling, både gjennom at man kan redusere importen av olje og gass, og for å få til en renere produksjon av produkter som kunstgjødsel og metanol.

Samtidig har olje- og gassutvinning på land, særlig fra skifer, møtt stor offentlig og politisk motstand i de østlige delene av Canada.

Det han og Questerre nå trenger er at ministeren for energi og råvarer i regionen reverserer to reguleringer som hindrer selskapet fra å sette i gang.

– Når tror dere at dere kan få gjennomslag her?

– Den nye regjeringen i Quebec som har sittet i ett års tid føler vi har forståelse for den økonomiske gevinsten, men vi tror nøkkelen for å få offentlig aksept for prosjektet e rat folk ser at vi gjør et teknologisk og miljømessig byks fremover, sier Binnion.

Har alliert seg med global oljeservicegigant

I det tekniske arbeidet har Questerre alliert seg med oljeservicegiganten Schlumberger og det kanadiske ingeniørfirmaet SNC-Lavalin, og de har også fått støtte fra den kanadiske fagforeningen Teamsters.

– Vi mener vi er klare til å demonstrere et anlegg med nær null utslipp, og ikke bare et konsept, sier Binnion og fortsetter:

– Schlumberger hjelper oss med å finne den nødvendige teknologien fra hele verden. De har også en ny programvare som vil modellere og måle miljøpåvirkningen fra virksomheten.

Noe av det selskapet skal gjøre for å få til utslippsskutene er å elektrifisere alt i selve produksjonsprosessen, med hjelp av Canada og Quebecs store vannkraftressurser. Det som da gjenstår er utslipp fra transport og produksjonen av materialene som brukes på feltene.

– Dette kutter 70 prosent av utslippene våre knyttet til produksjon. Resten av utslippene kommer fra transport og produksjon av stålet vi bruker.

I tillegg til energiforbruk kjennetegnes olje- og gassutvinning fra skiferreservoarer av at man både må bruke mye vann som pumpes ned i brønnen under høyt trykk med en kjemikalieblanding. Dette gjør at steinformasjonene sprekker opp og «slipper» oljen og gassen som ligger i den.

Både vann- og kjemikaliebruken er noe av det som skiferbransjen stadig får kritikk for.

– Vi mener vi nå er kommet til et punkt der vi kan bruke ikke-giftige kjemikalier. Det blir som et klorbasseng. Jeg ville ikke anbefale noen å drikke det, men da jeg svømte i et basseng sist ble jeg jo ikke skadet eller forgiftet, sier Binnion og fortsetter:

– Målet vårt fremover er å bruke kjemikalier som er helt nedbrytbare og som ikke tas opp i næringskjeden.

Tror flere vil ta i bruk løsningene

Det siste punktet handler om vann. For å ikke bruke drikkevann vil Questerre-sjefen bruke avløpsvann for eksempel ved at man kobler seg opp mot kloakkanlegg og bruker deres rensede vann som vannkilde.

– I tillegg klarer vi å dekke halvparten av vårt eget vannforbruk ved å resirkulere alt vannet vi bruker, sier Binnion.

– For å levere på vannkravet vi setter må vi ha et eget anlegg for vannbehandling på stedet. Et slikt anlegg koster mer i investeringer i starten, men det reduserer også driftskostnadene dramatisk. Vi snakker om hundrevis av lastebillass med vann per brønn som man unngår, sier Binnion.

Selv om Questerre har satt i gang initiativet i håp om å få gjennomslag og offentlig aksept for utbyggingen sin i Quebec, så kan teknologien og løsningen komme til nytte i andre skiferfelt også, ifølge toppsjefen.

Selskapet har nemlig testet ut flere elementer at løsningene allerede. I virksomheten i Saskatchewan er utstyret allerede elektrifisert og vannsystemer er på plass.

– Det vi har funnet er at mye av det vi gjør vi være mer lønnsomt enn før. For eksempel er diesel dyrere enn elektrisitet, i tillegg er elmotorer mer effektive og mindre vedlikeholdskrevende enn forbrenningsmotorer. Vi ser allerede at bransjen i økende grad tar i bruk elektriske pumpebiler, sier Binnion.

Selv med investeringskostnader til vannbehandlingsanlegg, miljøovervåkning og elektriske maskiner og rigger på borestedet, så går regnestykket i miljøets favør, skal vi tro Questerre-sjefen:

– Netto er prosjektet mer økonomisk enn tradisjonelle skiferløsninger. Vi tror disse løsningene vil begynne å spre seg i bransjen, sier Binnion.

Trenger høyere oljepris eller finansiering

Den siste kvartalsrapporten til Questerre viser at selskapets netto kontantinntekter fra driften ikke er nok til å dekke selskapets investeringer og prosjektutvikling.

Selskapet hentet i våres snaue 100 millioner kroner i frisk kapital gjennom en emisjon.

– På rundt 50 dollar fatet, som er prisen vi får i Canada nå, så er feltene våre selvfinansierende. Men de kaster ikke nok av seg til å dekke alt, blant annet kostnadene ved prosjektene i Jordan og Quebec der det i dag ikke er noen inntekter, sier Binnion.

Det skal imidlertid ikke så mye til før Questerre-sjefen sier at selskapets finanser ser helt annerledes ut.

– Med en oljepris på over 60 dollar endrer dette bildet seg raskt, fortsetter han.

Han sier at selskapet har tre måter å oppnå lønnsomhet på: Å finne en finansieringskilde for Quebec- og Jordan-prosjektene, at oljeprisen øker og/eller at produksjonen til selskapet øker.

– Hver av disse faktorene kan dra oss over målstreken, men alle tre hadde jo også vært fint, sier Binnion.

Binnion mener selskapet kan kutte balanseprisen de trenger for å gå i pluss med rundt fire til fem dollar per fat hvis de får økt produksjonen til 10.000 fat per dag.

– Dere produserer rundt 2.000 fat per dag nå, er det realistisk med en slik vekst?

– Ja, men da må vi investere i de påviste ressursene vi har.

Les også

Equinor avviser endring av platåproduksjon på Johan Sverdrup

Les også

Subsea 7 varsler om sjefsbytte og milliardkontrakt

Les også

ExxonMobil om spekulasjonene: – Ikke signert salgsavtale

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor skal produsere hydrogen fra naturgass: – Håper dette kan overbevise Europa

 2. Vil investere 50 milliarder på 10 år for å nå klimamålet: Utslippsversting kan bli fullelektrisk

 3. Kraftig økt andel landstrøm på sokkelen: – Det er en «drive» på dette nå

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Hun leder jobben med å gjøre norsk oljeproduksjon utslippsfri

 6. Lagt i skuffen i 2013: Dette kan bli Norges første havvindpark