Oljeangrepet mot Saudi-Arabia

Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

Oljeprisen skyter i været etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeanlegg. Nordea tror prisen på nordsjøolje kan komme opp i 70 dollar fatet.

 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Oljeprisene stiger kraftig etter angrepet i helgen som slo ut store deler av Saudi-Arabias oljeproduksjon.

Mens prisen på nordsjøolje lå på 60 dollar per fat fredag, handles den til over 66 dollar fatet mandag morgen.

Angrepet har rammet over halvparten av Saudi-Arabias produksjon på nær ti millioner fat per dag, tilsvarende om lag fem prosent av verdens oljeproduksjon.

Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy skriver i en kommentar at angrepet mot «hjertet av Saudi-Arabias oljeregion har snudd markedet på hodet».

Han viser til at markedet går fra en situasjon med risiko for overtilbud til en situasjon der millioner av fat må erstattes ved å trekke på oljelagrene.

Les også

Droneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia

Tror oljeprisen kan stige til 70 dollar

Det er usikkerhet om hvor lang tid det vil ta før oljeproduksjonen er tilbake, men deler av produksjonen kan komme tilbake allerede i dag, påpeker Nordea i en morgenrapport.

– Før hele anlegget er oppe og går igjen snakker vi nok om uker. Det kan legge press opp på oljeprisen fremover og vi tror vi kan se nivåer opp mot 70 dollar per fat.

– Både Opec og USA har også betydelige lager med olje som vil benyttes for å dekke inn den tapte produksjonen, det taler for at oljeprisoppgangen kan være midlertidig, skriver Nordea.

Wall Street Journal siterte søndag myndighetskilder på at Saudi-Arabias statseide oljekjempe Saudi Aramco tar sikte på å gjenoppta en tredjedel av produksjonen innen utgangen av mandag.

Angrepene natt til lørdag rammet et prosesseringsanlegg i Buqyaq og oljefeltet Khurais.

Houthi-opprørere i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene, men USA mener Iran står bak angrepene som var rettet mot Saudi Aramcos installasjoner.

Les også

Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia

Ser risiko for varig høyere oljepris

Analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets peker på økt risiko for produksjonsforstyrrelser og stigende spenning i Midtøsten etter angrepet.

– Viktigere for oljeprisen på sikt er kanskje heller at angrepene understreker hvordan den geopolitiske spenningen i Midtøsten har økt etter at USA trakk seg ut av atomavtalen med, og nå fører en hardere linje mot, Iran, skriver hun i en morgenrapport.

Gjerde skriver videre at angrepet også viser «hvordan sikkerhetsinstallasjonene hos verdens største oljeeksportør ikke er helt tilpasset et slikt klima med økte geopolitiske spenninger».

– Det betyr økt risiko for lignende produksjonsforstyrrelser i fremtiden, noe som tilsier en høyere risikopremie i oljeprisen. En høyere risikopremie betyr i andre rekke at oljeprisen skal handle noe høyere fremover, uavhengig av hva som skjer med produksjonstilgangen, skriver hun.

Les også

UiO-professor etter oljeangrepet: – Et nytt skritt mot stupet

Ser risiko for 100 dollar fatet

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener nøkkelspørsmålet for oljeprisen nå er hvor lenge produksjonen vil være rammet.

– Hvis det viser seg at det globale oljemarkedet vil miste fem millioner fat per dag i to hele måneder, så snakker vi om et stort hopp i oljeprisen opp mot 100 dollar fatet. Hvis på den andre siden snakker om et par millioner fat per dag i et par uker, så snakker vi om et mye mer dempet hopp, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 2. Oljeprisen
 3. Rystad Energy
 4. Bjarne Schieldrop
 5. Nordea
 6. Saudi Aramco
 7. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljeprishoppet kan være positivt på kort sikt

 2. – Nok en påminnelse om at det skal være et risikopåslag på olje

 3. Oljeangrep kan påvirke tankmarkedet: – Dette er kaos

 4. Betalt innhold

  Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig

 5. Kan få følger for «verdens største børsnotering»: – Anspent situasjon