Oljeangrep i Midtøsten

Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon

– De neste dagene blir helt avgjørende. Hvis vi ser flere droneangrep på saudiarabiske oljefelt, vil det være vanskelig for USA å ignorere, skriver Danske Bank.

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Helgens droneangrep på oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia kan eskalere til krig og uro i Midtøsten, som igjen leder til skyhøye oljepriser og fare for globale nedgangstider.

– Mens direkte militær konflikt mellom USA/Saudi-Arabia og Iran fortsatt er lite sannsynlig, vil spenningene sannsynligvis forbli høye, skriver Danske Bank i en analyse.

Skulle det bryte ut full krig mellom partene, tror meglerhuset at oljeprisen vil kunne stige til 150 dollar fatet fra dagens pris på 68 dollar. Det vil igjen føre til global resesjon, mener Danske.

De trekker paralleller til hvordan oljemarkedet utviklet seg under henholdsvis den islamske revolusjonen på 80-tallet og Gulfkrigen tidlig på 90-tallet.

Bjarne Schieldrop, oljeanalytiker i SEB

Inflasjonen vil ta av og føre til et skarpt fall i realinntektene, noe som igjen vil redusere privat konsum. I tillegg vil usikkerheten ramme investeringer, og tvinge frem tiltak fra sentralbankene. Samtidig vil det bli en fornyet jakt på sikre plasseringer, og flukt fra mer risikofylte investeringer, skriver de.

Ytterligere oljeprisbyks

SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop tror oljeprisen mest sannsynlig vil stige videre til 75–85 dollar per fat, sånn det ser ut nå.

– Situasjonen ser mer alvorlig ut nå enn den gjorde på søndag, skriver han i en analyse.

Han peker på uttalelser fra Saudi-Arabia om at det vil ta lengre tid å returnere til normal produksjon enn først antatt, og militære vurderinger om at det vil være uhyre vanskelig å gardere seg mot slike angrep også i fremtiden.

Eksakt hvem som står bak angrepene er fortsatt usikkert, men Saudi-Arabia går langt i å skylde på Iran ved å konstatere at droner og raketter var iranske.

– Gitt alvorlighetsgraden av angrepet, er det vanskelig å se at Saudi-Arabia ikke vil slå tilbake. Men hvis Saudi-Arabia er grunnleggende sårbar og ikke er i stand til å beskytte seg mot slike angrep i fremtiden, hvordan kan de da gjengjelde angrepet? Det ville mer eller mindre være som å be om enda flere angrep på Saudi-Arabias oljeinfrastruktur, skriver Schieldrop.

Les også

Forklart: Slik påvirker droneangrepene Norge

Trumps gjenvalg og forhandlinger

Hvis USA skulle gå sammen med Saudi-Arabia i et angrep på Iran, ville det trolig svekke fremtidige muligheter for forhandlinger med Irans president. Og det er nettopp slike forhandlinger som trolig skal til for å løse konflikten.

USA blokkering av Irans oljeproduksjon er trolig en katalysator både for helgens og tidligere angrep i området, da Iran vi vise verden prisen for å hindre iransk oljeproduksjon, skriver Bloomberg.

Selv om USA nå i stor grad er selvforsynt med olje, hvis man inkluderer import fra Canada, er USA fortsatt svært påvirket av svingninger i oljeprisen.

– En kraftig oppgang i oljeprisen vil være en ytterligere utfordring for den globale økonomien som allerede svekker seg, og en avtagende amerikansk økonomi. Dermed er det også en trussel mot Trumps gjenvalg i 2020, fordi han er avhengig av stemmer fra glade forbrukere i en blomstrende amerikansk økonomi for å bli gjenvalgt, mener Schieldrop.

Han synes det er vanskelig å se en løsning på situasjonen, fordi Iran nå har en så sterk posisjon.

– Med minimal innsats kan Iran gjøre stor skade både på Saudi-Arabia og på Trumps sjanser for gjenvalg, skriver han.

– Foreløpig forbereder markedet seg på et sannsynlig motangrep fra Saudi-Arabia mot Iran (med potensiell ytterligere snøballeffekt) med mindre Donald Trump på mirakuløst vis er i stand til å finne en løsning.

Les også

Pareto: Oljesjokket vil gi «premium prising» på Nordsjøolje

Les også

NHO om oljeprissjokket: – Bra for Norge her og nå

Les også

Oljeangrep kan påvirke tankmarkedet: – Dette er kaos

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Danske Bank
 3. Oljepris
 4. SEB
 5. Resesjon
 6. USA
 7. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

 2. Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig

 3. Skeptisk til Saudi-Arabias oljeanslag: – Viktig for dem å beskytte sitt gode navn og rykte

 4. NTNU-professor: – Trump måler heller i dollar enn geostrategi

 5. USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep