Trumps hint om Iran-lettelse senker oljeprisen: – En dramatisk vending

Iran-sanksjonene er tilbake på radaren i oljemarkedet etter at Donald Trump sparket sikkerhetsrådgiver John Bolton. Et scenario med iranske oljefat tilbake i markedet kan i verste fall senke oljeprisen ned på 40-tallet, ifølge DNB Markets-beregninger.

Oljeprisen har falt etter at nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton fikk sparken. Her med president Donald Trump ved en tidligere anledning.

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Oljeprisen har falt de siste dagene. Først etter at Donald Trumps sikkerhetsrådgiver forsvant ut døren, og deretter da Bloomberg meldte at presidenten har diskutert lettelser av sanksjonene mot Iran.

Bolton er regnet som en pådriver for at USA har gått hardt til verks mot Iran, et sanksjonsregime som har hatt stor påvirkning på oljemarkedet.

– Dette er en dramatisk vending, men det har ikke kommet en løsning enda. Men det er klart at holdningen til USA er endret etter at Bolton har fått sparken, sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24.

Han mener nedsalget som har presset oljeprisen ned nærmere tre dollar til 60 dollar fatet siden onsdag ettermiddag «helt klart» skyldes hendelsene i Det hvite hus.

– Markedet priser inn en økende risiko for at du får Iran-fat tilbake på markedet, sier oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

Sanksjonene holder i dag deler av Irans olje ute fra markedet, men skulle fatene komme tilbake kan det få betydning for oljeprisen.

Les på E24+

E24 (+): Mannen som skapte oljeindustrien

– Et ubehagelig scenario

Martinsen og hans kolleger i DNB har regnet på forskjellige utfall i oljemarkedet.

«Skrekkscenarioet» for oljeselgere inkluderer en avtale mellom USA og Iran som lar 1,6 millioner iranske fat per dag komme tilbake i markedet.

En slik økning i tilbudet vil kunne bidra til at oljeprisen faller ned mot 40–45 dollar i en periode på 18–24 måneder før ubalansen blir rettet opp, ifølge beregningene.

– Det er et ubehagelig scenario fordi da får du 1,6 millioner fat tilbake i markedet, sier Martinsen.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

DNB Markets

Han understreker at dette ikke er meglerhusets hovedscenario, blant annet fordi det vil kreve betydelige innrømmelser fra Iran.

DNB-analytikeren minner også om at det er mange potensielle utfall.

– Når vi tenker lettelser av sanksjoner, tenker vi på oljeeksporten, men det er en lang rekke sanksjoner på forskjellige typer industrier, organisasjoner og individer. Sånn sett er det umulig å gi en eksplisitt vurdering før man har mer fakta på bordet.

Les også

Les også: Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

Schieldrop illustrerer med et kjapt regnestykke hvor følsom oljeprisen er for selv små endringer i markedsbalansen.

– Vi vet at pluss minus to prosent, altså rundt 2 millioner fat olje per dag, fort er pluss minus 30 dollar på oljeprisen. Vi har mistet 2-2,5 millioner fat fra Iran. Skulle det komme tilbake endres utsiktene for markedsbalanse voldsomt, sier han.

Les også

Les også: – Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

– Bidratt til at spotmarkedet har vært stramt

USAs sanksjonspolitikk mot Iran har tidligere hatt stor påvirkning på oljemarkedet.

I 2018 var det ventet harde oljesanksjoner, som ble møtt med kraftig produksjonsvekst fra Saudi-Arabia, men straffetiltakene viste seg å bli noe mildere og oljeprisen kollapset utover høsten samme år.

– Så kom det likevel maksimale sanksjoner mot Iran på vårparten i år, og det har bidratt til at spotmarkedet har vært ekstremt stramt etter sommeren, sier Schieldrop, som viser til at oljelagrene har falt betydelig.

Les også

Les også: BP-styreleder Helge Lund: – Arbeider med å redusere utslipp

Samtidig er det bekymringer for balansen mellom tilbud og etterspørsel neste år på grunn av sterk produksjonsvekst, og en svekket økonomisk utvikling som kan tynge etterspørselen etter olje.

SEB-analytikeren viser til at olje med levering nå har en høyere pris enn olje med levering i fremtiden, en struktur kalt «backwardation» som forteller om uro for markedsbalansen fremover i tid.

Basert på de siste dagenes oljeprisfall og egne beregninger antar Martinsen at markedet priser inn at sannsynligheten for at Iran-fatene kommer tilbake har økt med 10–15 prosentpoeng.

– Trump er jo upredikerbar så man skal være forsiktig med å si det absolutt ikke kan skje. En viss sannsynlighet er det jo med en avtale med sanksjonslettelse, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisen
 2. Bjarne Schieldrop
 3. Donald Trump
 4. DNB Markets
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. «Myk» Trump forvirrer markedene: – En president som er relativ uforutsigbar

 2. Betalt innhold

  Problemet innen olje er ikke at Bolton går, men at Trump blir

 3. SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Norske eksperter: Tror ikke Kina øker oljeimporten fra Iran

 6. Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon