Equinor

Equinor og Rosneft vil starte byggingen av oljefelt i Sibir

Equinor og russiske Rosneft sparker i gang North Komsomolskoye-prosjektet etter mange års planlegging. Prosjektet er ikke rammet av sanksjonene mot Russland.

North Komsomolskoye i Vest-Sibir er et konvensjonelt olje- og gassfelt på land i Vest-Sibir

Equinor / Natalia Ermakova
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette er en viktig milepæl i fellesprosjektet vi har arbeidet med i syv år, sier Elisabeth Birkeland Kvalheim, landsjef for Equinor i Russland, i en pressemelding.

Den norske oljegiganten melder lille julaften at de og russiske Rosneft nå har gjort investeringsbeslutningen om å bygge ut North Komsomolskoye, et olje- og gassfelt på land i Vest-Sibir i Russland.

Prosjektet var en del av den strategiske samarbeidsavtalen som Rosneft og Equinor (den gang Statoil) inngikk i 2012, og nå er partene enige om å sette i gang første utbyggingsfase. Planen er å bygge ut område for område og koble det opp mot et sentralt prosessanlegg på feltet.

Gassen fra området skal eksporteres via et rørledningsnett i regionen som man kobler seg på.

Equinor opplyser at de to selskapene har drevet prøveproduksjon på feltet siden 2018 for å forstå reservoaret bedre og for å kunne planlegge en utbygging.

– Gjennom årene har vi bygd opp et sterkt arbeidsforhold til Rosneft og vist at vi kan levere effektivt og sikkert sammen. Dette er et godt grunnlag for de neste fasene av prosjektet, sier Kvalheim, i meldingen.

Rosneft er, ifølge selskapet selv, det største børsnoterte olje- og gasselskapet i verden. Halvparten av selskapet kontrolleres av den russiske staten, mens oljeselskapet BP eier 19,75 prosent og Qatars statlige fond eier 18,93 prosent gjennom QH Oil Investments. Resten eies av forskjellige andre aksjonærer.

Elisabeth Birkeland Kvalheim, landsjef for Equinor i Russland

Equinor / Ole Jørgen Bratland
Les også

Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning

Ikke rammet av sanksjonene

Selv om det har gått over syv år siden Equinor signerte samarbeidsavtalen med Rosneft er Equinors produksjon i Russland i dag begrenset til Kharyaga-feltet, der Rosneft også er partner.

Equinors produksjon herfra tilsvarer rundt 9.000 fat per dag, opplyser talsmann for Equinors internasjonale virksomhet, Erik Haaland, til E24.

Til sammenligning produserte Equinor totalt 564.000 fat olje og kondensat per dag internasjonalt i årets ni første måneder, pluss 270.000 fat gass (oljeekvivalenter).

– Så dette prosjektet vil gi en betydelig økning i produksjonen vår fra Russland, sier Haaland.

I tillegg til Kharyaga og det kommende North Komsomolskoye-feltet så har Equinor og Rosneft også et samarbeid på Domanik-området der man har testboret brønner i limestone-formasjoner.

Haaland opplyser at Equinor og Rosneft på nåværende tidspunkt ikke opplyser om det foreløpige ressursanslaget for hele området (alle faser) eller hva utbyggingskostnaden på prosjektet er.

– Når forventer dere produksjonsstart fra fase én som nå er vedtatt?

– Vi forventer en produksjonsstart i løpet av to til tre år, sier Haaland.

– Når vil dere beslutte å eventuelt bygge ut feltet videre?

– Hvis resultatene fra fase én er positive, vil vi modne frem fase to. Når man jobber på land på denne måten så har man fleksibiliteten til å ta utbyggingen gradvis, sier Haaland.

USA og vestlige land, inkludert Norge, har ilagt en rekke sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Krimhalvøyen i Ukraina. Sanksjonene rammer blant annet offshorevirksomhet i Arktiske strøk og de nyeste sanksjonene er rettet mot utbyggingen av gassrørledningen Nord Stream 2.

Hverken utbyggingen av North Komsomolskoye til Equinor eller Kværners arbeid på Nord Stream 2 rammer imidlertid av sanksjonene.

– Hvordan ser dere på å jobbe i Russland, gitt situasjonen?

– Dette er et konvensjonelt oljeprosjekt på land, så det er ikke rammet av de tre hovedkategoriene til sanksjonene. Det er viktig for oss å sørge for at vi er innenfor sanksjonsregimet og regelverket, sier Erik Haaland i Equinor.

– Ser dere noen problemer med å velge å jobbe i Russland når det er ilagt sanksjoner, selv om dette prosjektet ikke rammes direkte av dem?

– Så lenge vi holder oss innenfor regelverket og er åpne om den aktiviteten vi har, så vil vi fortsette å jobbe med prosjekter der vi ser muligheter for verdiskapning, sier Haaland.

Les også

Ferd selger Scatec Solar-aksjene til Equinor

Et av Equinors vekstprosjekter

North Komsomolskoye-feltet i Russland er en av de store utenlandsprosjektene som ligger på listen over felt som skal bidra til Equinors vekst i årene fremover.

Selskapet har satt et mål om en produksjonsvekst på tre prosent årlig fra 2019 til 2025, fra dagens rekordhøye nivå på rundt 2,11 millioner fat per dag i årsgjennomsnitt.

Andre felt og prosjekter som skal bidra til å få dette til er første fase av Johan Sverdrup og Mariner, som begge kom i produksjon i år. Neste år kommer andre fase av Peregrino-feltet i Brasil og i 2021 kommer utvidelsene av Troll- og Snorre-feltene før andre fase av Johan Sverdrup og Johan Castberg kommer til i 2022.

I årene etter har Equinor planer om å bygge ut Carcará i Brasil, Bay du Nord i Canada og dypvannsfunnet North Platte i USA.

Nå har man altså satt i gang utbyggingen formelt av det russiske prosjektet. Gjennom et felleseid selskap kalt SevKomNeftegaz, kontrollerer Equinor en tredjedel av Komsomolskoye-feltet, mens Rosneft eier resten.

I fase én av prosjektet regner Equinor med at man klarer å utvinne anslagsvis 250 millioner fat olje og 23 milliarder kubikkmeter gass.

– Hvor stort vil dere si at dette prosjektet er?

– Det er en bidragsyter til den produksjonsveksten som Equinor har signalisert for de kommende årene. Det er en produksjon fra testbrønner på feltet allerede og nå vil vi altså bygge ut den første fasen, sier Erik Haaland i Equinor.

Han opplyser at man i perioden 2020 til 2024 planlegger å bore om lag 200 brønner i North Komsomolskoye.

PS! 250 millioner fat olje tilsvarer omtrent volumene som man regner med finnes i Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen (213 til 340 millioner fat) og rundt halvparten av det Equinor estimerer å hente opp fra deres nye Johan Castberg-felt som bygges ut i Barentshavet.

Les også

Equinor inngår driftsavtaler verdt fem milliarder

Les også

Equinor dropper oljeterminalen på Veidnes i Finnmark

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Rosneft
 4. Russland

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor starter utbygging: – Vil øke produksjonen i Russland betydelig

 2. Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

 3. Equinor kjøper andeler i Russland for 4,9 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Ferske oljetall: Store nye overskridelser i Barentshavet og Nordsjøen

 6. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer