Opec+ enige om historisk oljekutt

Opec+ kutter i oljeproduksjonen for å balansere et oljemarked i krise. Analytiker mener kuttene «definitivt er for lite, for sent».

VIDEOMØTE: Opec+ innkalte til hastemøte søndag. Her er ministerne under torsdagens møte.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Oljegrupperingen Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, innkalte søndag kveld til et hastemøte over video.

Der ble oljelandene enige om et historisk stort kutt på 9,7 millioner fat av oljeproduksjonen sin per dag i mai og juni. Det tilsvarer rundt ti prosent av den globale oljeproduksjonen.

Avalen skal bidra til å løfte oljeprisen igjen. Den har falt kraftig i år på grunn av priskrig og coronaviruset.

Les også

Oljeanalytiker om Opec-dramaet: – Er mye for Mexico

Mexico får viljen sin

De siste dagene har vært dramatiske i oljemarkedet, med stor usikkerhet om en avtale ville komme i havn.

Torsdag ble Opec+ enige om å kutte 10 millioner fat per dag i to måneder, men avtalen har vært i spill ettersom Mexico ikke ville kutte like mye som Saudi-Arabia, som anses som Opec-leder, ønsket.

Mexico foreslo å kutte 100.000 fat per dag, mens Saudi-Arabia ba om 400.000 fat per dag. Etter omfattende forhandlinger de siste dagene, har oljelandene nå blitt enige om førstnevnte.

Ifølge ulike mediers kilder vil USA ta de resterende kuttene, slik Donald Trump tidligere har meldt at landet ønsket å gjøre.

– Slipper billig unna

DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen mener avtalen ikke er nok til å redde oljemarkedet «hvis det ikke kommer mer utover kvelden», og viser blant annet til kutt fra G20-landene.

– Hvis det ikke gjør det, så er det konklusjonen definitivt at det er for lite, for sent, sier han til E24.

Oljeanalytiker Helge Martinsen i DNB Markets.

Analytikeren spår at oljeprisen på nytt vil falle til under 30 dollar fatet når handelen åpner igjen natt til mandag.

– Det blir forsterket ved at man gir etter for Mexico. Det svekker moralen i gruppen. Det er en god del land her som kommer til å måtte gjøre dramatiske kutt på lave oljepriser og allerede i utgangspunktet har en økonomi som er i knestående, sier han.

– Mexico slipper billig unna. Da blir lysten hos de andre landene til å jukse med kuttene sine stor, legger Martinsen til.

Ved Opecs tidligere avtaler de siste årene er det flere land som ikke har kuttet etter planen, som har resultert i at Saudi-Arabia har vært nødt til å kutte langt mer enn sine kvoter.

Les også

G20-landene støtter Saudi-Arabia og Russlands historiske kuttavtale

– Markedet vil straffe denne nyheten

Flere eksperter har påpekt at et eventuelt samlet kutt på 15 millioner fat per dag, som inkluderer kuttene Opec ønsker at oljeland utenfor kartellet skal ta, ikke vil være nok til å balansere oljemarkedet.

Oljeprisen falt på ukens siste dag med handel, torsdag, over 12 prosent fra dagstoppen da kuttstørrelsen ble kjent.

Les også

Oljekutt vil stoppe «det villeste tankmarkedet på lang tid»: – Aksjene vil nok falle kraftig

Ifølge Rystad Energy vil oljeetterspørselen falle med massive 28 millioner fat per dag i april og 21 millioner fat per dag i mai. Det i kjølvannet av coronakrisen.

Analytikerne i Rystad Energy er derfor også skeptisk kuttavtalens størrelse.

– Dersom det blir en avtale med 10 millioner fat per dag kutt fra Opec+ samt naturlig produksjonsfall fra andre land som USA, vil oljemarkedet kun ha fått halvparten av den hjelpen den egentlig trenger nå i andre kvartal, skrev Bjørnar Tonhaugen, leder for oljemarkeder i Rystad Energy i en e-post til E24 lørdag.

– Markedet vil straffe denne nyheten med å sende oljeprisen lavere ettersom den også bare gjelder fra 1. mai som ikke vil unngå en massiv lageroppbygging av olje i april måned, fortsatte Tonstad.

En som derimot er fornøyd er USAs president, Donald Trump. Han tok til twitter søndag kveld: En god avtale for alle, skriver presidenten, etter å ha snakket med både Saudi-Arabia og Russland.

The big Oil Deal with OPEC Plus is done. This will save hundreds of thousands of energy jobs in the United States.… https://t.co/EqYkBxU3AV
Les også

Oljeprisfall etter kuttenighet: – Mye lavere enn det markedet trenger

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Opec+ enige om historisk oljekutt

  2. Medier: Opec+ holder nytt krisemøte søndag ettermiddag

  3. Historisk kuttavtale fortsatt i spill: – Markedet forventet ikke at det skulle bli så vanskelig

  4. Vinglete oljepris etter kuttavtale

  5. Oljeprisfall etter kuttenighet: – Mye lavere enn det markedet trenger