Analytiker: Oljeprisspekulanter får det rett i fjeset

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop mener nedsiden for oljeprisen er større etter at coronaviruset har fortsatt å spre seg.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i storbanken SEB. Han tror oljeprisen kan falle til 56 dollar fatet, som er ned fra tirsdagens nivå på 59 dollar.

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Oljeprisen har falt tungt i kjølvannet av at coronaviruset som herjer skaper frykt for etterspørselen etter olje.

Nye rapporter viser at viruset fortsetter å spre seg, med over 100 personer som er meldt døde. Samlet er det tirsdag meldt om 4.515 tilfeller av viruset i Kina, mot 3.000 på mandag, ifølge Financial Times.

Smell for spekulanter

– Dette burde antyde at nedsalget i brentolje ikke er over ettersom krisen fortsatt intensiveres, skriver SEBs råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i en kommentar.

Han mener prisfallet kan bli større.

– Ser vi på prisgrafen for brentolje ser vi at de lave punktene fra august og oktober i fjor var på like under 56 dollar fatet. Forenklet er dette naturlige nivåer å ta ut på nedsiden da situasjonen forsetter å utvikle seg og akselerere, advarer han.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) ligger tirsdag morgen norsk tid på 59,22 dollar.

Schieldrop påpeker at et «solid» antall aktører fra tidligere hadde inngått såkalte lange kontrakter på oljeprisen i det finansielle markedet, der de vedder på prishopp, i lys av håp om en akselererende global vekst i 2020.

– Tirsdag sist uke var de netto lange posisjonene i brentolje og WTI-olje fortsatt høye og spekulantene får dette rett i fjeset. Det bidrar til å intensivere nedsalget, skriver han.

Opec vurderer dypere kutt for å støtte oljeprisen

Råvareeksperten peker på at oljekartellet Opec følger situasjonen nøye.

– Det vil mest sannsynlig tre inn og redusere produksjonen for en måned eller to for å forhindre en lageroppbygging, som markedet ville måtte slite med for en utvidet periode. Lagrene er allerede høye og Opec vil ikke se de høyere og kan unngå det, forklarer Schieldrop.

Mandag skrev Financial Times at Opec og samarbeidslandene har hatt foreløpige samtaler om å gjøre dypere kutt i oljeproduksjonen.

– Der er klare til å gjøre alt som trengs. De følge markedet nøye, sier en seniorkilde i Opec til FT.

En av mulighetene som diskuteres er en forlengelse av den nåværende kuttavtalen til slutten av 2020, men det overveies også dypere kutt.

Les også

Tungt oljeprisfall overrasker analytiker

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Bjarne Schieldrop
 3. Oljeprisen
 4. SEB
 5. Coronaviruset
 6. Virus
 7. Nordsjøolje

Flere artikler

 1. – Opec må handle raskt om de vil unngå 50 dollar fatet

 2. Oljeflommen ikke over med det første: – Kan få negativ oljepris

 3. Høyeste oljepris siden før coronakrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad: Nye Opec-kutt ikke nok til å løfte oljeprisen

 6. Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen