Equinor selger felt-andel i Texas for nær 3 milliarder

Equinor har signert en avtale om å selge selskapets eierandel på 63 prosent, og overfører operatørskapet for Eagle Ford-feltet på land i Texas til Repsol.

Eagle Ford-installasjon i Texas, hvor Equinor nå selger seg helt ut
Publisert:

Den totale salgssummen er på 325 millioner dollar, eller nærmere 3 milliarder kroner.

Det skriver Equinor i en melding torsdag kveld.

Etter transaksjonen vil Repsol eie hele feltet.

– Denne transaksjonen støtter Equinors strategi for å optimalisere vår landbaserte portefølje i USA, styrke vår finansielle situasjon og fokusere investeringer rundt kjernevirksomheten i landet, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for Internasjonal Utvikling og Produksjon i Equinor.

Les på E24+

Les også: (+) Oljemarkedet i 2020 kan fort bli en nedtur

– USA er et kjerneområde for Equinor, hvor vi nylig har kjøpt andeler i Mexicogolfen, arealer på land i Austin Chalk og Empire Wind-prosjektet utenfor New York, sier Reitan.

Equinor gikk inn i Eagle Ford-feltet i 2010 gjennom et oppkjøp sammen med Talisman Energy USA, som nå er eid av Repsol, fra Enduring Resources.

I 2015 økte Equinor eierandelen i feltet fra 50 til 63 prosent og overtok fullt operatørskap.

– Utfordrende prisbilde

Transaksjonen trådte i kraft 1. oktober, men Equinor vil fortsette å operere feltet til transaksjonen er fullført, som er ventet å være innen utgangen av året, opplyser Equinors internasjonale talsperson Erik Haaland.

Han forteller at de da de kjøpte feltet, så var det i en tidlig utviklingsfase. Nå har de imidlertid fått større oversikt over potensialet, og til tross for at Equinor har gjort grep for å bedre produksjonskostnadene og effektivisere, så har de likevel bestemt seg for å selge.

– En større andel gass enn ventet og et utfordrende prisbilde for olje og gass på land i USA har gjort at vi nå velger å selge og fokusere våre investeringer på den voksende porteføljen vi har i USA innenfor landbasert og offshore olje og gass, samt offshore vind utenfor USA, sier Haaland.

I fjor sa Equinor at de hadde kuttet kostnadene i USA til et nivå hvor de ville tjene penger ved en oljepris på 50 dollar fatet.

Oljeprisen i USA, som kalles WTI, handles i skrivende stund rundt 57 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen har ligget over 50 dollar fatet siden januar.

Det er likevel fortsatt krevende for mange aktører innen skiferolje i USA.

Selger også i Mexicogolfen

Equinor skriver også at de har inngått en separat avtale om at Repsol tar over en ikke-operert andel på 20 prosent i Monument-prospektet som Equinor skal bore i Northwest Walker Ridge-området i Mexicogolfen. Her planlegger Equinor å starte boring før årsskiftet.

Tidligere i år skrev Bloomberg at flere aktører var interesserte i å kjøpe noen av Equinors amerikanske felt, inkludert Eagle Ford og Marcellus.

Equinor har fått kritikk for kjøpene av eiendeler i USA, hvor det har vært krevende å skape lønnsomhet.

Selskapet har flere ganger skrevet ned verdien på eiendelene i landet.

Så langt har Equinor totalt skrevet ned verdien på de amerikanske eiendelene sine med 84 milliarder kroner. Det opplyste konsernsjef Eldar Sætre da han la frem tallene for tredje kvartal.

Selskapet leverte i tredje kvartal sitt første negative resultat etter skatt siden tredje kvartal 2017. Resultatet etter skatt ble på minus 1,1 milliarder dollar, ned fra positive 1,67 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Les meldingen fra selskapet
Publisert:
Gå til e24.no