Equinor banket på døren og ville selge: – Da muligheten bød seg grep vi den

Da Equinor banket på døren fant Lundin raskt frem sjekkheftet for å kjøpe oljegiganten nesten helt ut av selskapet. Equinor kan notere seg en pen aksjegevinst og fester samtidig grepet om elefantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Kristin Færøvik, administrerende direktør i oljeselskapet Lundin Norway

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

– Da muligheten bød seg grep vi den, sier administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway, til E24.

Drøye tre år etter at Equinor tok et kraftig jafs i oljeselskapet Lundin, og ble nest største aksjonær, kaster Equinor nå nesten alle kortene. Lundin kjøper nemlig Equinor nesten helt ut av sitt eget selskap, i bytte mot kontanter og litt av Lundins eierandel i gigantfeltet Johan Sverdrup.

I januar 2016 bladde Equinor opp rundt 4,7 milliarder norske kroner for å sikre seg en aksjepost på 11,93 prosent i Lundin Petroleum, en pris som lå over markedsverdien tilsa den gangen. I mai samme år fulgte Equinor opp med en ny avtale der de økte eierandelen til 20,1 prosent, i bytte mot at Lundin fikk Equinors eierandel i Edvard Grieg-feltet.

Justert for oppsplittingen av Lundin (der den internasjonale delen ble skilt ut i et nytt selskap kalt IPC), betalte Equinor 121 svenske kroner per aksje i snitt. Nå selger de nesten alle aksjene for 289,6 svenske kroner. Equinor-sjef Eldar Sætre pekte søndag på at selskapet dermed har mer enn doblet pengene sine siden 2016.

– Jeg tror han har all grunn til å være fornøyd, sier Kristin Færøvik i Lundin.

Det var selskapet hennes som utover 2000-tallet begynte å lete på Utsirahøyden i Nordsjøen, et område som i stor grad var avskrevet. Etter funnet av Edvard Grieg (som Lundin er operatør for i dag), begynte Lundin å gjøre flere funn. Equinor kom etter hvert på banen og funnene er i dag kjent som Johan Sverdrup. Etter planen starter produksjonen på gigantfeltet til høsten.

Avtalen, som ble annonsert søndag ettermiddag, skal etter det E24 forstår ha kommet raskt i stand etter initiativ fra Equinor. Den går i korthet ut på at:

 • Equinor reduserer sin eierandel i Lundin fra 20,9 til 4,9 prosent. De 16 prosentene som selges skal kjøpes tilbake av Lundin og slettes, noe som vil øke de andre Lundin-aksjonærenes eierandel
 • For å betale for aksjene overfører Lundin en eierandel på 2,6 prosent i gigantfeltet Johan Sverdrup til Equinor. Etter dette vil Lundin fortsatt være nest største eier med 20 prosent, mens Equinor vil eie 42,6 prosent
 • I tillegg betaler Lundin et mellomlegg på 595 millioner dollar (5,1 milliarder kroner) til Equinor

Ifølge Lundin endres ikke stemmefordelingen i Sverdrup-lisensen, men selskapet må dekke litt mindre av utgiftene og får litt mindre av inntektene fra feltet.

Avtalen har sendt Lundin-aksjen opp 3,7 prosent, Equinor-aksjen opp 1,4 prosent og Aker BP-aksjen opp 1,9 prosent – selv om Aker BP altså ikke er en part i avtalen. Det har likevel vært rykter om at Aker BP kunne komme til å kjøpe seg inn i Lundin.

– De har gjort en kjempekule

Kepler Chevreux-analytiker Anders Holte dekker både Lundin, Equinor og Aker BP. Han mener transaksjonen er «veldig god» for både Equinor og Lundin.

– Equinor har all grunn til å være fornøyd med investeringen sin, de har jo gjort en kjempekule og fått med seg en ytterligere andel på Johan Sverdrup, sier Holte til E24 og fortsetter:

– Lundin har fått tilbake sin uavhengighet og står nå fritt til å utforske de mulighetene det gir.

Lundin-avtalen kommer samtidig som det pågår flere prosesser på norsk sokkel som har gitt grobunn for spekulasjoner om flere transaksjoner:

Gitt at Equinor og Lundin nå har blitt enige om en avtale seg imellom, ser det mindre sannsynlig ut at Aker BP får en posisjon i Lundin gjennom en avtale med Equinor. Om Equinor eller noen andre er ExxonMobils eierandeler på norsk sokkel er ikke kjent.

Anders Holte i Kepler Chevreux sier at de tror det er sannsynlig at Kjell Inge Røkkes oljegigant Aker BP slår seg sammen med Lundin.

– Det vil gi en særdeles heldig effekt på kontantstrømmen om man kombinerer porteføljene med tanke på investeringer og produksjon, sier han om et mulig sammenslåing av Lundin og Aker BP.

At Equinor skulle være interessert i ExxonMobils resterende eierandeler på norsk sokkel er analytikeren mer tvilende til:

– Jeg kan ikke forstå at de skal selge sin andel i Lundin for å bruke tre milliarder dollar på Exxon Norges andeler på norsk sokkel, som er i decline (fallende produksjon, journ.anm.). Equinor er ikke i noen kontantskvis og pengene renner over, sier Holte.

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux

Foto: Marius Lorentzen E24

– Har dere vært en del av et større spill for Equinor her, enten med Aker BP eller Exxon?

Equinor er mest interessert i Sverdrup

– Vi kommenterer ikke spekulasjoner av prinsipp, heller ikke om det er transaksjoner vi vurderer eller ikke vurderer. Avtaler som eventuelt inngås vil vi informere om, sier Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor til E24.

– Begrenset eierandelen dere har i Lundin i dag muligheten deres til å gjøre andre transaksjoner på norsk sokkel?

– Nei, det har ikke hatt noen innvirkning på våre valgmuligheter. Men når vi har doblet verdien av aksjene våre og fikk muligheten til å realisere den gevinsten samtidig som vi kunne øke eksponeringen i Johan Sverdrup, så valgte vi å gjøre det, sier Glad Pedersen i Equinor.

Equinor bladde opp mer for Lundin-aksjene enn markedsverdien tilsa i 2016, og i denne avtalen betaler Equinor også mer for Sverdrup-eierandelene de sikrer seg enn det markedsprisen tilsier, ifølge Lundin.

– Hva kommer det av, er det så attraktivt å få tak i en større del av Johan Sverdrup-feltet?

– Analytikerne har brukt ulike verdsettelser av Johan Sverdrup-feltet, men vi mener det er en god avtale for oss. Vi får både realisert en gevinst i aksjene som vi kjøpte i 2016 og vi får økt vår eierandel i Johan Sverdrup, sier Glad Pedersen.

– At dere nå selger aksjer i Lundin til fordel for økt direkte eierskap i Sverdrup, betyr det at dere er mindre interessert i Lundins øvrige felt og virksomhet på norsk sokkel?

– Da vi kjøpte oss inn i Lundin sa vi at hovedmotivasjonen var en økt eksponering mot Johan Sverdrup. Det har vi vært tydelige på hele tiden, sier Glad Pedersen.

Han peker på at et økt direkte eierskap i gigantfeltet gjør at Equinor kan bokføre dette direkte inn i sitt eget regnskap, og at kontantstrømmen til selskapet øker, fremfor at verdiene og inntektene går via en eierpost i Lundin.

– Hva er planene deres for den resterende eierposten på 4,9 prosent som dere vil ha i Lundin?

– Vi har ikke planer om å endre den posisjonen per dags dato, sier Glad Pedersen i Equinor, og legger til at har bundet seg til å ikke selge flere Lundin-aksjer i en 90 dagers periode.

Bårs Glad Pedersen i Equinor

Foto: Kent Skibstad NTB scanpix

Lundin-aksjonærene eier mindre – og mer

Gitt at Lundin-aksjonærene godkjenner avtalen som nå er foreslått på en ekstraordinær generalforsamling, så vil deres relative eierandel i selskapet øke når Equinor selger seg ned.

Selv om Lundins eierandel på Johan Sverdrup vil gå ned, så vil Lundin-aksjonærene samlet sett sitte igjen med en større økonomisk eksponering mot gigantfeltet enn før, påpeker Lundin Petroleum. I tillegg får de også økt eksponeringen mot Lundins letevirksomhet, Edvard Grieg-feltet og andre prosjekter, når Equinors aksjer slettes.

– Dette er et uttrykk for en (Lundin-familiens, journ.anm.) tro på selskapet og det er en unik mulighet for alle aksjonærene til å bli ytterligere eksponert, sier Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik.

– Dere selger dere ned i Sverdrup, som dere bidro til at ble funnet. Er det mindre viktig for dere fremover og er det litt sårt å selge seg ned?

– Vi har fått godt betalt, og når vi innløser 16 prosent av aksjene våre vil hver aksje ha større eksponering enn før, sier Færøvik.

Prisen som partene har blitt enige om verdsetter Johan Sverdrup-feltet over det markedet har gjort så langt. Det tyder på at Equinor mener feltet er verdt mer. I avtalen er det også en klausul som sikrer Lundin opp mot 52 millioner dollar mer hvis det viser seg at reservene ender i toppsjiktet av estimatet som i dag ligger på 2,2 til 3,2 milliarder fat.

– Vi tror det er et oppsidepotensial i feltet, sier Færøvik.

– Equinor har hele tiden sagt at investeringen i Lundin var finansiell. Spiller det noen rolle at de reduserer sin eierandel så mye?

– Equinor har vært en god eier og vil fortsatt sitte med en mindre post. Samlet sett mener vi dette er en god transaksjon for begge parter.

Lundin betaler 1,557 milliarder dollar for aksjene, men får tilbake minst 962 millioner for eierandelen i Sverdrup.

Differansen på 595 millioner dollar skal finansieres gjennom Lundins eksisterende midler og en kortsiktig brofasilitet. Samtidig varslet selskapet tidligere i år at de skal betale store utbytter fremover.

– Endrer denne transaksjonen finansieringsbehovet fremover i større grad?

– Vi er godt rustet også fremover. Vi får betalt for Sverdrup-andelen i kontanter og vi får også inntekter fra Sverdrup-feltet allerede i år. Finansielt står vi veldig robust også etter denne avtalen, sier Færøvik.

Les også

Aker BP har lyktes med ny gangbroteknologi

Les også

DN: Equinor og Aker BP i samtaler om milliardtransaksjon

Les også

Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Equinor
 3. Det norske oljeselskap
 4. ExxonMobil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå

 2. Equinor selger aksjepost i Lundin Petroleum

 3. Høyere oljepris kan forsterke Sverdrup-effekt: – Det blir mye penger

 4. Annonsørinnhold

 5. Gigantfeltet Johan Sverdrup er nå i produksjon

 6. Betalt innhold

  Equinor selger seg ned i Lundin