Strømprisene

I flere år har lampene på Helgeland i Nord-Norge flimret – nå får stålselskap skylden

I deler av Nord-Norge flimrer lampene på grunn av ujevn strømforsyning. NVE-myndigheten RME mener årsaken ligger hos stålprodusenten Celsa.

NVE-myndigheten RME mener at den ujevne strømmen på Helgeland skyldes driften ved Celsa Armeringsstål i Mo i Rana. De mener bedriften må dekke utgifter til å utbedre strømkvaliteten i området.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I mange år har det vært forstyrrelser i strømforsyningen på Helgeland i Nordland fylke, noe som gjør at det kan være ujevnt lys i lampene.

Reguleringsmyndigheten RME (en del av NVE) mener at det er driften ved Celsa Armeringsstål i Mo i Rana som er årsaken til flimmeret.

I en foreløpig vurdering sier RME at stålprodusenten må dekke kostnadene ved å utbedre dette, i tråd med forskrift om leveringskvalitet.

Denne forskriften sier at alle aktører skal motta strøm med god nok kvalitet. Hvis ikke kan det oppstå problemer med elektriske apparater.

Myndigheten sier ikke noe om hva det vil koste å fikse strømkvaliteten.

Celsa bekrefter i en e-post til E24 at selskapet har fått varselet fra NVE om saken.

– Vi har mottatt forhåndsvarsel fra NVE. Dette har vært en prosess som har gått over noen år. Vi vil nå gå nøye gjennom varselet og gjøre våre vurderinger før vi svarer NVE, skriver Celsa.

Spesiell drift siden 2001

Helt siden 2001 har nettet i området vært koblet og drevet på en spesiell måte for å håndtere problemene. Den ujevne strømforsyningen begrenser også muligheten for nye store kunder og produsenter til å koble seg til nettet.

Dette kan for eksempel fikses ved å installere utstyr som utjevner strømkvaliteten.

Nå skal Celsa og nettaktørene i området få uttale seg, før RME tar en avgjørelse. En eventuell klage på avgjørelsen går til Energiklagenemda.

Les også

Statkraft og stålprodusent med klimagrep: Vil lage stål med hydrogen

Kostet 20 millioner kroner

Det har kostet Statnett om lag 20 millioner kroner å regulere nettet slik at problemet blir håndtert de siste fem årene. Helgeland Kraft Nett mener situasjonen har ført til 14 millioner kroner i nettap i denne perioden.

– I dag fører flimmer til brudd på krav til spenningskvalitet hos sluttbrukere på Helgeland, økte driftskostnader og er til hinder for tilknytning av nye større nettkunder i området, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef i RME.

– Statnett, som systemansvarlig og part i saken, har bedt RME gi nødvendige pålegg for å sikre overholdelse av forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet, sier han.

Når flimmerproblemet er løst kan man koble til nye store aktører. Det er forespørsler om å få koble på totalt 150 megawatt (MW) forbruk i området. På sikt kan det komme 500 MW nytt forbruk og 500 MW produksjon i området.

Les også

Du får 200 kroner i «corona-rabatt» på nettleien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Helgeland
 3. Strømforsyning
 4. Statnett
 5. Helgeland Kraft
 6. NVE
 7. Forbruker

Flere artikler

 1. Statnett vil bruke 60-100 mrd. på kraftnettet: Venter kraftig økt strømforbruk

 2. 38 meter høye kraftmaster fra Bærum til Oslo: Mener kabel blir for dyrt

 3. Fyrte opp svensk oljekraftverk: – Det blir spennende i vinter

 4. Endrer reglene for tilkobling til strømnettet: – Kan bidra til at man slipper å bygge nytt nett

 5. Rekordinntekter på utenlandskablene for Statnett