Oljeprisen mot laveste nivå siden invasjonen av Ukraina

Prisfallet skjer etter at landene i det utvidede oljekartellet Opec+ har bestemt å øke oljeproduksjonen i september.

Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015.
 • Ragnhild Vartdal
 • NTB
Publisert:

Oljekartellet besluttet å øke produksjonen med 100.000 fat per dag i september under en videokonferanse onsdag. Det bekrefter kartellet i en pressemelding.

Ifølge Bloomberg skal det være den minste økningen i kartellets historie.

Like etter beslutningen klatret oljeprisen noe, men har siden falt. I skrivende stund handles et fat nordsjøolje for 96,71 dollar fatet.

Skulle prisen ligge på dette nivået ut handelsdagen, vil det være det laveste nivået siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Amerikanske energimyndigheter har onsdag også kunngjort nye tall for oljelagrene i landet.

Tallslippet viste at lagrene økte med 4,5 millioner fat i forrige uke, mens analytikerne på forhånd hadde ventet en nedgang.

Amerikansk press

Det har vært knyttet betydelig spenning til hva Opec+ ville gjøre videre. USA og andre vestlige land har forsøkt å presse Saudi-Arabia – det viktigste Opec-landet – til å øke produksjonen, slik at oljeprisen kan presses nedover.

Men også Russland er medlem av Opec+. Og russerne har neppe noe ønske om lavere oljepris.

Landene kuttet produksjonen kraftig da oljeprisen stupte i starten av koronapandemien. Men etter en gradvis økning produserer Opec+ i teorien nå like mye olje som før pandemien.

En annen utfordring er at mange av Opec-landene ikke klarer å fylle kvotene de har fått. I realiteten produserer derfor Opec+ fortsatt mindre olje enn før pandemien.

Skeptiske

100.000 fat per dag er lite sammenlignet med de 600.000 ekstra fatene per dag som Opec+ – i teorien – har tilført markedet i juli og august.

I forkant av videokonferansen sa Opec-kilder at de var skeptiske til å øke oljeproduksjonen på et tidspunkt der etterspørselen begrenses av risikoen for resesjon i USA og nye nedstengninger i Kina.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Oljepris
 3. Olje
 4. Olje og gass
 5. Nordsjøolje

Flere artikler

 1. Noreco-aksjen stupte etter gassforsinkelse

 2. Bred oppgang i Asia

 3. Oljekjempene trakk ned Oslo Børs

 4. Betalt innhold

  – Vi er bekymret for tilbudssiden

 5. Oljeprisen faller videre: – Det er ikke bare rosenrødt i utsiktene