Strømprisene

Strømprisene i Sør-Norge stiger til over én krone kilowattimen

Strømprisene i Sør-Norge øker til 1,04 kroner per kilowattime i snitt lørdag, en oppgang på rundt 18,5 øre fra dagens pris.

Illustrasjonsfoto
  • André Haugen
Publisert:

Det viser den ferske oversikten fra strømbørsen Nord Pool. Prisen inkluderer ikke nettleie, avgifter og eventuelle påslag fra strømselskapene.

Også prisene i nord øker litt, med 0,5 øre til et snitt på 0,17 øre lørdag.

Både onsdag og torsdag lå strømprisen rundt 80 øre per kilowattime i Sør-Norge etter at Storbritannia og Tyskland fikk store mengder vind. Fredag hadde prisene i Sør-Norge steget svakt til et snitt på 0,85 kroner, mens prisene i Nord-Norge falt tre øre fra dagen før til 0,12 kroner.

Les på E24+

Aksjen som lar deg tjene på høye strømregninger

Falt fra rekordnivå

Den økte vindkraftproduksjonen i Storbritannia bidro også til negativ strømpris for britene natt til torsdag. Dette førte også til at landet for første gang eksporterte strøm til Norge i den nye kraftkabelen North Sea Link.

I tillegg har det blitt noe varmere vær i Nord-Europa som har fått noe av «skylden» for at strømprisen falt fra de rekordhøye nivåene tidligere i uken.

Selv om prisene stiger også mot slutten av uken, er de langt unna toppnivået. Tirsdag hadde Sør-Norge tidenes høyeste strømpris på 1,43 kroner kilowattimen i snitt.

Fredag ble det kjent at regjeringen vil gi 3.000 kroner i ekstra bostøtte til personer bosatt i de områdene av landet der strømmen er dyrest. Til sammen 66.000 husstander får hjelp til å betale strømregningen i november.

Dagen før vendte stortingsflertallet tommelen opp for et felles krav fra SV og Høyre om å øke bostøtten og sosialhjelpen for å bøte på høye strømregninger.

Venter høyere priser på lang sikt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer at både kraftforbruket og kraftprisene vil øke frem mot 2040.

– Analysen vår peker mot at vi kan vente høyere kraftpriser i Norge fremover enn det vi har sett historisk. Dette kommer blant annet av at utvekslingskapasiteten mellom Norden og Europa øker, og at vi venter en vedvarende høy CO2-pris i årene fremover, sa vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund til NTB torsdag.

Les også

Liten oppgang i strømprisene fredag

Les også

66.000 husstander får hjelp til å betale strømregningen i november

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømprisene
  2. Strømpriser

Flere artikler

  1. Vindkraft bidrar til lavere strømpris: Sør-Norge har dyrest strøm i Norden

  2. Strømprisen holder seg stabil torsdag

  3. Har forståelse for strømpris-bekymringer: – Blir en betydelig utgiftspost

  4. Strømprisene fortsetter nedgangen i Sør-Norge

  5. Ny årsrekord for strømprisen i Sør-Norge