Strømprisene i Sør-Norge stiger til over én krone kilowattimen
Strømprisene i Sør-Norge øker til 1,04 kroner per kilowattime i snitt lørdag, en oppgang på rundt 18,5 øre fra dagens pris.
Det viser den ferske oversikten fra strømbørsen Nord Pool. Prisen inkluderer ikke nettleie, avgifter og eventuelle påslag fra strømselskapene.
Også prisene i nord øker litt, med 0,5 øre til et snitt på 0,17 øre lørdag.
Både onsdag og torsdag lå strømprisen rundt 80 øre per kilowattime i Sør-Norge etter at Storbritannia og Tyskland fikk store mengder vind. Fredag hadde prisene i Sør-Norge steget svakt til et snitt på 0,85 kroner, mens prisene i Nord-Norge falt tre øre fra dagen før til 0,12 kroner.
Aksjen som lar deg tjene på høye strømregninger
Falt fra rekordnivå
Den økte vindkraftproduksjonen i Storbritannia bidro også til negativ strømpris for britene natt til torsdag. Dette førte også til at landet for første gang eksporterte strøm til Norge i den nye kraftkabelen North Sea Link.
I tillegg har det blitt noe varmere vær i Nord-Europa som har fått noe av «skylden» for at strømprisen falt fra de rekordhøye nivåene tidligere i uken.
Selv om prisene stiger også mot slutten av uken, er de langt unna toppnivået. Tirsdag hadde Sør-Norge tidenes høyeste strømpris på 1,43 kroner kilowattimen i snitt.
Fredag ble det kjent at regjeringen vil gi 3.000 kroner i ekstra bostøtte til personer bosatt i de områdene av landet der strømmen er dyrest. Til sammen 66.000 husstander får hjelp til å betale strømregningen i november.
Dagen før vendte stortingsflertallet tommelen opp for et felles krav fra SV og Høyre om å øke bostøtten og sosialhjelpen for å bøte på høye strømregninger.
Venter høyere priser på lang sikt
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer at både kraftforbruket og kraftprisene vil øke frem mot 2040.
– Analysen vår peker mot at vi kan vente høyere kraftpriser i Norge fremover enn det vi har sett historisk. Dette kommer blant annet av at utvekslingskapasiteten mellom Norden og Europa øker, og at vi venter en vedvarende høy CO2-pris i årene fremover, sa vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund til NTB torsdag.