Strømprisene

Strømprisen skaper hodebry for ordfører: – Vil fordyre driften

For noen kommuner er skyhøye strømpriser godt nytt, men for andre skaper det hodebry. – Det presser kommuneøkonomien, sier Åsnes-ordfører Kari Heggelund (Sp).

Økte strømpriser gir ulike utslag i kommunene. Noen opplever økte utgifter, mens andre også får økte inntekter fordi de eier kraftselskaper eller er vertskap for kraftverk.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Strømprisen i Sør-Norge var mandag årets høyeste, med et snitt på 1,18 kroner kilowattimen utenom avgifter, nettleie og strømselskapenes påslag, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Økte strømpriser rammer både forbrukere og kommuner, og ordføreren i Åsnes kommune i Innlandet er blant dem som er bekymret.

– Alle slike økte kostnader er en utfordring, for man har ansvar for mange bygg. Økte strømpriser bidrar til dyrere drift, og det presser kommuneøkonomien, sier ordfører Kari Heggelund (Sp) i Åsnes kommune til E24.

Ordfører Kari Heggelund (Sp) i Åsnes kommune, her fra en tidligere anledning.

Hun påpeker at mange kommuner sitter med mange eldre bygninger som det koster mye å drive, og som enten burde vært pusset opp eller sanert. Høye strømpriser kan også øke kommunale utgifter fordi noen innbyggere trenger ekstra hjelp, for eksempel støtte til å dekke skolefritidsordning.

– Dette påvirker folks liv og lommebok, og får folk mindre penger, så kan behovet for kommunal hjelp øke. Økte strømpriser vil også fordyre driften til kommunen, som kinoer og svømmebasseng, sier Heggelund.

Åsnes kommune havnet i år på den såkalte Robek-listen, som betyr at den er under statlig kontroll på grunn av svak økonomi.

– Kan det bli nødvendig å ta grep, som å stenge svømmebasseng eller lignende?

– De kravene som stilles til kommunen slår inn på forskjellige måter. Læreplanen pålegger kommunen å gi svømmeundervisning, så det er ikke bare å stenge bassenget. Vi opplever at handlingsrommet vårt blir mindre og mindre, sier Heggelund.

Hun skulle ønske at det gikk an å sikre mer stabile priser.

– Det slår veldig hardt ut når prisene øker. Det burde være en eller annen form for statlige reguleringer slik at det ikke blir for store variasjoner i prisene, sier hun.

Åsnes kommune har ikke stengt den lokale svømmehallen, men kommunen vil ifølge ordfører Kari Heggelund merke de økte strømprisene.
Les også

Nok en ny årsrekord for strømprisen

– Kan være dramatisk

Gloppen kommune i Vestland fylke er også på Robek-listen. Ifølge ordfører Leidulf Gloppestad (Sp) har kommunen brukt 400.000 kroner mer på strøm i år enn i fjor.

Samtidig tjener også kommunen på høyere strømpriser, grunnet kraftinntekter fra Sogn og Fjordane Energi og Gloppen Energi.

– Vi gjorde opp budsjettet i fjor etter et forsiktighetsprinsipp, og budsjetterte med høyere kraftpris og økning i salget av konsesjonskraft. Så vi ligger under budsjett i forbruk og over budsjett i salget av kraft. Så økonomisk sett ligger vi bra an, sier Gloppestad til E24.

Leidulf Gloppestad (Sp) er ordfører i Gloppen kommune.

– Men hvis vi får en kald vinter, og strømprisene blir vedvarende høye på nyåret, så må vi ta høyde for det. Det koster jo kommunen mye når strømmen blir dyr, sier han.

Selv driver Gloppestad gårdsbruk, og privat betalte han like mye til og med august måned i 2021 som han gjorde i hele fjor. Han påpeker at enkelte rammes hardt av dyr strøm.

– For familier som har dårlig råd i utgangspunktet, så kan dette være dramatisk. Det kan også føre til økte utgifter for kommunene, fordi den må hjelpe de med dårlig råd. Den beste måten å hjelpe dem på er å sørge for at strømprisen går ned, men det er rikspolitikk, sier han.

Les også

Billig strøm kan ramme kraftkommuner: – Er sårbare for prisnivået

Froland både tjener og taper

Mange kommuner som eier eller er vertskap for kraftbransjen opplevde inntektssvikt på grunn av de uvanlig lave strømprisene i 2020. For dem vil oppgangen i strømprisene gi velkomne inntekter fra salg av egen kraft og utbytter fra kraftselskapene.

Froland kommune i Agder venter at ekstra strøminntekter og ekstra strømutgifter går omtrent opp i opp. Kommunen mottar konsesjonskraft (en andel av kraften som produseres i kommunen som den kan videreselge), og mottar utbytter som eier i Agder Energi.

– For vår del kan økt strømpris bety en million kroner i økte utgifter i 2022. Det er betydelig for en kommune av vår størrelse, sier ordfører Ove Gundersen (KrF) i Froland til E24.

– Samtidig kan det også bety omtrent det samme i økt inntekt fra konsesjonskraften. På sikt vil økte strømpriser også kunne bety høyere utbytte fra Agder Energi, men det vil først bli til neste år, sier han.

Også Froland kommune sliter med økonomien og har havnet på Robek-listen. Ifølge Gundersen jobber kommunen intenst for å komme ut så fort som mulig, helst allerede i 2023.

Ove Gundersen (KrF) er ordfører i Froland kommune.

– Svekker kommuneøkonomien

Norske kommuner sliter både med dyrere strøm og høyere byggekostnader, men samtidig får de inn mer i skatt, opplyser sjeføkonom Torbjørn Eika i kommunenes organisasjon KS.

– Isolert sett svekker høyere kraftpriser kommuneøkonomien samlet, selv om enkelte kommuner vil få økte kraftinntekter, sier Eika til E24.

– Byggekostnadsindeksen viser skyhøy økning i materialkostnader, noe som virker entydig til forverring. Men vi må huske på at skatteinngangen ser ut til å bli en god del høyere enn ventet, sier han.

Den økonomiske situasjonen varierer mellom kommunene, men generelt ser kommuneøkonomien ifølge Eika ganske bra ut.

– Det var en frykt for at kommunene ikke skulle bli fullt ut kompensert for økte kostnader og lavere inntekter under pandemien, men sektoren samlet ser ut til å bli kompensert, og frykten er redusert, sier han.

– Det som er mest bekymringsfullt er gjeldsutviklingen. Det er utsikter til økte renter, og det bidrar til å redusere handlingsrommet, spesielt i de kommunene som har den svakeste økonomien, sier han.

Sjeføkonom Torbjørn Eika i kommunenes organisasjon KS.
Les også

Kommuner håver inn på høye strømpriser: Tjente mer i januar enn i hele fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Kommuneøkonomi
 4. Froland
 5. Åsnes
 6. Gloppen
 7. Nord Pool

Flere artikler

 1. Disse ordførerne kan glede seg over skyhøye strømpriser

 2. Her sørger kommunen for billig strøm til innbyggerne

 3. Vedum anslår at staten tjener 28 mrd. på strøm i år: – Det vi har mistenkt

 4. Det eksepsjonelle strømåret 2021: – Nå har markedet gått helt bananas

 5. Betalt innhold

  I Modalen har innbyggerne Sør-Norges billigste strøm