TechnipFMC vant subsea-kontrakten for Johan Sverdrup fase 2

Equinor og de andre partnerne har tildelt TechnipFMC mer arbeid i den største feltutbyggingen på norsk sokkel.

SNART FLERE PLATTFORMER: Slik så Johan Sverdrup-feltet ut i oktober i fjor etter at de to første plattformene var installert. Innen kort tid vil de to siste plattformene i første fase av prosjektet bli transportert ut og installert på de gule understellene.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det fransk-amerikanske oljeservicekonsernet TechnipFMC har sikret seg kontrakten for å levere subsea-anlegget (undervannsanlegget) til andre fase av Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten betinger at norske myndigheter godkjenner andre fase av prosjektet.

Sverdrup er den desidert største utbyggingen på norsk sokkel for tiden og feltet i Nordsjøen vil på det meste stå for en fjerdedel av all norsk oljeproduksjon når fase to er i full produksjon. Første fase skal starte produksjonen mot slutten av året, mens andre fase vil komme i produksjon i 2022.

I en melding skriver Equinor at kontrakten med TechnipFMC inkluderer leveranser av fem havbunnsrammer og 18 ventiltrær med tilhørende utstyr. TechnipFMC skal også stå for installasjonen.

Den store kontrakten som fortsatt ikke er tildelt er SURF-kontrakten for rør og ledninger fra subsea-anlegget og opp til plattformen, samt installasjonen av dette. Det var Subsea 7 som vant kontrakten for dette for fase 1 av prosjektet, men TechnipFMC stiller også i konkurransen om å få levere dette til andre fase.

Kontrakten som TechnipFMC nå har vunnet er det selskapet kategoriserer som «betydelig», noe som betyr at den ligger på mellom 75 og 250 millioner dollar, eller 640 til 2,1 milliarder kroner med dagens kurs.

Les også

E24-podden besøker gigantfeltet Johan Sverdrup: – Dette er Europas største industriprosjekt

Vant også kontrakten i første fase

TechnipFMC (den gang FMC Kongsberg Subsea) vant også kontrakten for å levere subsea-utstyret til første fase av Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten som ble tildelt høsten 2015 var verdt 1,3 milliarder, og inkluderte blant annet tre havbunnsrammer, 13 ventiltrær og brønnhoder.

At det er TechnipFMC som vinner subsea-kontrakten også for andre fase, begrunnes med at oljeselskapene som eier feltet vil sikre «synergier, kontinuitet og en helhetlig utvikling av feltet».

– Dette er en viktig milepæl i Johan Sverdrup-utbyggingen. Med dette har vi på plass undervannsløsningen for både første og andre fase av feltutbyggingen. TechnipFMC er herved tildelt ansvaret for begge, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Trond Bokn i Equinor, i meldingen.

– Dermed har vi etablert et godt utgangspunkt for å kunne styrke samarbeidet om sikkerhet, effektivisering, forenkling og teknologiutvikling. Et tett samarbeid i gjennomføringsfasen legger grunnlaget for gode løsninger og videre forenklinger i driftsfasen. Det ser vi frem til, sier han videre.

Subsea Johan Sverdrup fase 2

Foto: TechnipFMC

Mye gjøres i Norge

Selv om TechnipFMC er en stor internasjonal oljeservicegigant har selskapet en omfattende virksomhet i Norge fordelt over flere kontorer og anlegg. Dermed vil en betydelig del av kontrakten utføres fra Norge.

Selskapet opplyser til E24 at ingeniørarbeidet i hovedsak blir utført på selskapets kontorer i Stavanger og Kongsberg, mens produksjonen av kontrollsystemene gjøres i Kongsberg. Ventiltrærne skal produseres ved TechnipFMCs anlegg i Skottland, som leverer alle selskapets ventiltrær for britisk og norsk sokkel.

TechnipFMC bruker underleverandører til å produsere stålstrukturene til subsea-systemet. Tradisjonelt har norske underleverandører sikret seg disse kontraktene, men det er foreløpig ikke avgjort hvem som får oppdraget denne gangen.

– Norske leverandører har sikret seg over 70 prosent av kontraktene i Johan Sverdrup-utbyggingen, og med denne tildelingen øker det tallet ytterligere. Det viser omstillingsevne og konkurransekraft, sier anskaffelsesdirektør i Equinor, Peggy Krantz-Underland.

I tillegg til TechnipFMC har små og store leverandørbedrifter over hele landet sikret seg kontrakter i forbindelse med utbyggingen av Johan Sverdrup, og for mange i leverandørindustrien var dette sårt tiltrengte kontrakter under oljebremsen.

Blant de norske leverandørene som har vunnet kontrakter finner vi også Kværner, Aker Solutions, Kongsberg Gruppen og Aibel.

TechnipFMC og Equinor signerer subsea-kontrakten for andre fase av Johan Sverdrup. Sittende fra venstre: Stian Vere, direktør prosjektanskaffelser Equinor, Trond Stokka Meling, prosjektdirektør for Johan Sverdrup fase 2 og Arild Selvig, salgsdirektør TechnipFMC

Foto: TechnipFMC
Les også

Neptune Energy skal bore med nybygget kinesisk rigg

Les også

Oda er i produksjon 800 mill. under budsjett

Les også

Sverdrups boligplattform på vei ut til feltet - på størrelse med et stort hotell

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sikret kontrakt for Sverdrup fase 2 - kan være verdt milliarder

 2. Gir grønt lys for Askeladd Vest i Barentshavet: Satellittfeltet til Snøhvit skal koste 3,2 mrd.

 3. Sverdrups boligplattform på vei ut til feltet - på størrelse med et stort hotell

 4. Luno II blir til Solveig-feltet

 5. Betalt innhold

  Subsea 7 sikret den siste store Sverdrup-kontrakten