Reuters: Norge stopper Gazprom i Nordsjøen

Reuters melder at norske myndigheter skal ha satt foten ned for økt russisk eierskap i det østerrikske oljeselskapet OMVs norske virksomhet.

Gazprom-topp Alexander Medvedev sier til Reuters at Norge har satt foten ned for at selskapet skal få mer enn 25 prosent eierskap i oljeselskapet OMVs norske virksomhet.
 • Kristin Norli
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oppdatert torsdag ettermiddag med uttalelse fra Olje- og energidepartementet.

Norge står i veien for russerne i Nordsjøen, ifølge Reuters.

Russiske Gazprom og østerrikske OMV har inngått en avtale om bytte av eiendeler som innebærer at OMV skal få en eierandel på 24,9 prosent i et av russernes felt i Sibir, mens det russiske selskapet skal få eierskap i OMVs produserende felt i Nordsjøen, ifølge nyhetsbyrået.

Toppsjef i Gazprom, Alexander Medvedev, sier imidlertid til Reuters at norske myndigheter har stoppet russerne fra å få en større andel enn 25 prosent i holdingselskapet som har eierskapet i feltene det dreier seg om.

– Vi snakker nå om når vi kan få godkjennelse fra norske myndigheter. Det skal være et møte med departementet, og vi skal få se hvorfor de begrenser deltagelsen i holdingselskapet til 25 prosent. Vi ønsker ikke en slik situasjon. Vi håper det ikke blir en politisk sak, sier Medvedev til Reuters.

Den russiske stat eier 50,2 prosent av Gazprom.

– Ikke mottatt henvendelse

– Vi er kjent med at det har vært dialog mellom OMV og Gazprom, men vi har ingen saker til behandling såvidt jeg har kjent med, sier olje- og energiminister Tord Lien til E24.
– Så dere har ikke lagt noe press på partene i saken?
– Vi har som sagt ikke noen sak til behandling, sier Lien.

– Departementet har ikke mottatt noen henvendelse fra OMV eller Gazprom om samarbeid, skriver kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet Ella Bye Mørland til E24.

Flere lisenser

Ifølge OMV Norges egne kart har selskapet ikke operatørskap på noen felt i Nordsjøen, men de er lisenspartnere i åtte felt. Dette er:

Gudrun, 24 prosent, Gullfaks og Gullfaks Sør, der OMVs andel er 19 prosent, Edvard Grieg, OMVs andel er 20 prosent, PL359, OMVs andel er 15 prosent, Ivar Aasen, OMVs andel er 0,55 prosent, PL814, der OMVs andel er 30 prosent og PL817, OMV har 50 prosent.

Meldingen fra Reuters ble lagt ut tidligere i september. Torsdag siteres den i blant annet Sysla.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gazprom
 2. Nordsjøen
 3. Norge
 4. Russland
 5. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny bytteavtale på plass – Gazprom inn på norsk sokkel

 2. Nå skal Oda-feltet bygges ut for 5,4 mrd.

 3. Satser 10 milliarder på sitt første utbyggingsprosjekt på norsk sokkel

 4. Halvert overskudd for østerriksk oljeselskap

 5. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne