Vindmølle slår alle rekorder

Dansk-japanske MHI Vestas presenterer en ny vindmølle på hele 9,5 megawatt, og knuser dermed sin egen verdensrekord på 8 megawatt.

VERDENS STØRSTE: Dansk-japanske MHI Vestas hadde allerede laget verdens største serieproduserte vindmølle på 8 megawatt. Nå lanserer selskapet en oppgradert versjon på hele 9,5 megawatt, som kan bidra til å gjøre havvind enda mer konkurransedyktig mot andre energikilder.

Foto: MHI Vestas
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Den 17. mai i år møttes vindindustrien på Liverpools hjemmebane Anfield.

Da skulle de innvie danske Dong Energys gedigne britiske havvindpark Burbo Bank Extension, som er mest kjent for at den for første gang tar i bruk verdens kraftigste vindturbin, MHI Vestas-turbinen V164 på 8 megawatt.

Nå varsler det dansk-japanske selskapet at det har klart å øke kapasiteten med 19 prosent, og avdekker en oppgradert utgave av vindturbinen på hele 9,5 megawatt.

Dette kan bidra til ytterligere kostnadsreduksjoner i en bransje som allerede har kuttet kostnadene svært mye, blant annet ved større turbiner og mer effektiv teknologi.

Rekordturbinen skal brukes i havvindprosjekter og produseres av MHI Vestas, et samarbeid mellom den japanske industriaktøren Mitsubishi Heavy Industries og den danske vindturbinprodusenten Vestas Wind Systems.

Les også: Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Turbinen er ikke blitt større, bare mer effektiv. MHI Vestas har nemlig bygget videre på teknologien i forrige generasjon av turbinen.

Les også

Statoil om havvind: Kan bruke 12 mrd. per år

Bygger på forrige generasjon

– Den nye V164-turbinen på 9,5 megawatt er bygget på den industriledende V164-plattformen, den kraftigste plattformen som er i drift, sier Jens Tommerup, direktør for MHI Vestas.

– Én enkelt turbin er nå stand til å levere strøm til 8.300 britiske husholdninger, sier han.

Hvert av de tre bladene på turbinen er 80 meter lange, noe som tilsvarer ni av Londons dobbeltdekkerbusser etter hverandre.

Les også

Statkraft selger seg ut av gigantisk vindkraftprosjekt

Hver turbin er nesten 200 meter høy fra bakken til enden av bladene, og de sveiper et område på 21.124 kvadratmeter, som er større enn det gedigne pariserhjulet London Eye.

– MHI Vestas lanserer verdens kraftigste vindmølle. Gratulerer med stor ingeniørkunst. Mon tro om ikke dansk vindkraft snart runder milepælen på 10 megawatt? spør den danske vindorganisasjonen Vindmølleindustrien på Twitter.

Trenger færre turbiner

Større turbiner gir mange fordeler til utbyggerne av havvindprosjekter, som danske Dong Energy og norske Statoil. Hver enhet produserer mer energi enn en mindre vindmølle, og det trengs langt færre turbiner til å bygge ut en vindpark.

Burbo Bank Extension er på 258 megawatt, men trenger bare 32 turbiner. Hadde man brukt turbiner på 3,6 megawatt som var tilgjengelige for ti år siden, ville det ha krevd installasjon og vedlikehold av hele 72 turbiner på vindprosjektet.

For øvrig er også leketøysprodusenten Lego medeier i Burbo Bank-prosjektet.

Les også

Vindbransjen bekymret tross rekord

– Med bare mindre endringer i designet, inkludert et nytt design av girboksen og oppgraderte kjølesystemer, kan denne turbinen ta opp arven etter den godt uttestede V164-plattformen, sier Torben Hvid Larsen, teknologidirektør i MHI Vestas.

Produksjonen av strøm fra havvind har femdoblet seg mellom 2010 og 2015, og forventes å doble seg mellom 2015 og 2020, ifølge Det internasjonale energibyrået, IEA.

Tidligere har MHI Vestas sagt at selskapet jobbet med en utgave av turbinen som målte 9 megawatt.

En testutgave av turbinen på 9 MW som er plassert på testanlegget Østerild på den danske vestkysten satte nylig ny produksjonsrekord med 216.000 kilowattimer i løpet av ett døgn – nok strøm til å drive 11 norske husholdninger i et helt år.

Les også

Har ikke skjedd siden 1882: Storbritannia på vei mot sin første kullfrie dag

Les også

Bensinkjede støtter enormt vindprosjekt

Les også

Gigantisk investeringsselskap: – Denne bransjen er død

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft

Flere artikler

  1. Vil lage verdens største vindmølle

  2. Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

  3. Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på

  4. Annonsørinnhold

  5. Tross økte inntekter fra havvind: Nedtur for danske Ørsted

  6. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark