Nytt, kraftig oljeprisfall tirsdag: – OPEC vil komme med klare signaler om at de vil kontrollere tilbudssiden

Oljeprisen fortsetter å stupe nedover etter pristoppen i starten av oktober. SEBs råvareanalysesjef tror imidlertid at det bare er spørsmål om tid før prisen vil gjøre en helomvending.

Grafen viser prisutviklingen på Nordsjøoljen (Brent) tirsdag. Det kraftige fallet (markert i røft) startet like etter at de amerikanske børsene åpnet 15:30.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeprisen faller tirsdag kveld kraftig ned til prisnivåer vi ikke har sett siden midten av mars:

 • Like før klokken 22:00 er spotprisen på et fat nordsjøolje (Brent) ned 4,1 dollar til 64,8 dollar per fat, tilsvarende et fall på 6,0 prosent.
 • Brent-kontrakten med levering i januar er imidlertid ned hele 5,3 dollar til 64,9 dollar per fat, tilsvarende 7,5 prosent.
 • Den amerikanske lettoljen faller på sin side 3,9 dollar til 54,9 dollar per fat, tilsvarende et fall på 6,7 prosent.

Prisfallet tirsdag er det kraftigste vi har sett på en enkeltdag siden 11. juli, da nordsjøoljen falt 4,75 dollar.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier til E24 tirsdag kveld at han tror prisfallet som nå skjer er veldig teknisk, altså at det ikke skyldes fundamentale markedsforhold i produksjon eller etterspørsel, men heller usikkerhet og forventninger i markedet.

Les også: (+) Oljens olje: Hva er egentlig brent crude?

Analysesjefen trekker frem noen viktige nøkkelfaktorer for å forklare uroen som preger markedet denne uken:

 • Markedet er usikker på om den økte etterspørselen etter olje vil være stor nok til å unna veksten i oljeproduksjonen neste år
 • Opecs egen månedsrapport mente det ville være mindre behov for Opec-olje i 2019
 • USAs president Donald Trump skrev på Twitter mandag at han håper Saudi-Arabia og OPEC ikke vil kutte oljeproduksjonen, og at oljeprisen bør være mye lavere gitt tilbudet i markedet
 • At markedet nok er redd for at kronprinsen i Saudi-Arabia er politisk svekket
 • og at Saudi-Arabia foreløpig ikke har kommentert Donald Trumps oppfordring

– Men selv om det er mye uro på børsene for tiden, så må vi ikke glemme at global vekst er ganske god, sier Schieldrop videre og viser til SEBs nyeste Nordic Outlook-rapport som estimerer en global økonomisk vekst på 3,6 prosent neste år og i 2020.

Hopefully, Saudi Arabia and OPEC will not be cutting oil production. Oil prices should be much lower based on supply!

Oljeprisen nådde sin foreløpige topp den 3. oktober da et fat nordsjøolje ble handlet for så mye som 86,71 dollar per fat.

I de knappe seks ukene siden har oljeprisen altså falt nesten uavbrutt med over 20 dollar.

Oljeprisens fall kom samtidig som det bredte seg en uro i finansmarkedene generelt, som la et press på aksjekurser verden over.

Oljeprisfallet siden starten av oktober har også senket aksjekursen til en rekke oljeselskaper den siste tiden, inkludert Equinor og Aker BP her hjemme. De aksjene endte ned henholdsvis 4,33 og 2,73 prosent på Oslo Børs tirsdag. I USA er ExxonMobil ned 2,28 prosent tirsdag kveld, mens Chevron er ned 1,60 prosent.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

– Det er bare tre uker til Opec-møtet

Selv om markedet er urolig nå, og sender oljeprisen ned, så har Bjarne Schieldrop ingen tro på at situasjonen vil fortsette.

Han tror nemlig at flere underliggende faktorer vil få prisen opp igjen.

Den ene faktoren er Iran, som med de gjeninnførte amerikanske sanksjonene vil slite med å opprettholde oljeeksporten. I tillegg sliter Venezuela fortsatt med sin økonomiske krise og fallende produksjon, og det er ustabilt i Libya.

En annen viktig faktor som Schieldrop peker på er at han ikke tror Saudi-Arabia vil sitte å se på en oljepris på 60 dollar fatet, og at de vil ha den opp mot 85 dollar igjen.

– Donald Trump vil ha 60 dollar per fat, Saudi-Arabia vil gjerne ha 85 dollar per fat. De må nok møtes et sted på midten på 70-streken. Saudi-Arabia er nok villige til å strekke seg et stykke for Donald Trump, men de skal jo overleve økonomisk også, sier Schieldrop.

I en rapport mandag skrev han at Saudi-Arabia «både kan og vil handle», og at de ikke vil sitte å se på at oljemarkedet utvikler et overskudd igjen uten å gjøre noe med det.

Han peker på at det er relativt enkelt for Saudi-Arabia å kutte tilbake noe av sin produksjon nå fordi de i oktober produserte rekordhøye 10,68 millioner fat per dag i snitt.

– Det er bare tre uker til Opec-møtet i Wien den 6. desember. OPEC+ kommer til å kontrollere tilbudssiden i 2019. Det kommer til å komme klare signaler om dette, sier Schieldrop videre.

OPEC+ refererer til samarbeidet om oljetilbudet i markedet mellom OPEC og flere viktige nøkkelland, blant annet Russland.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Eksperter venter at Opec vil trosse Trump med oljekutt

 2. - Opec-matte er en tåkeheim

 3. Analytiker om oljeavtalen: Trump er «de facto» Opec-president

 4. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

 5. Tror Opec vil gripe inn i oljemarkedet