Opec: Andres produksjonsfall tar brodden av oljekartellets oljeboost

Opec ser at oljeproduksjonen utenfor Opec faller med 740.000 oljefat per dag sammenlignet med i fjor. Denne nedgangen demper effekten av oljekartellets egen oppskalering.

TEXAS: Det er kroken på døra for stadig flere amerikanske olje- og gass-selskaper, ettersom få av dem kan drifte med overskudd med så lave oljepriser som nå. Når det stenges ned i USA, kan imidlertid Opec fortsette å øke sin produksjon.

Foto: Spencer Platt Afp
 • Kristin Norli
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag formiddag ble hovedinnholdet i Opecs månedsrapport for mai først gjengitt i Wall Street Journal.

Avisen skriver at Opec ser den samlede oljeproduksjonen hos ikke-Opec-land på 56,5 millioner fat per dag i snitt i år, 10.000 fat lavere enn det organisasjonen tidligere har anslått.

Rapporten er offentliggjort på Opecs nettsider. Et hovedpoeng i rapporten er at denne produksjonsnedgangen i ikke-Opec er med å dempe de negative effektene på oljeprisen som Opecs opptrapping av egen produksjon har.

Oljemarkedet er fortsatt preget av et stort overskudd på tilbudssiden, som til tross for stigende etterspørsel etter olje, er nok til å fylle oljelagrene og dermed holde prisen nede.

Nordsjøoljen og den amerikanske lettoljen falt med henholdsvis 30 og 25 cent da tallene ble kjent, men begge oljeprisene har hentet seg delvis inn etter få minutter. I skrivende stund er Nordsjøoljen for levering i juli ned 1,35 prosent til 47,4 dollar fatet samlet sett fredag.

Følg oljeprisen i Aksjelive

USA skalerer mest ned

Det er særlig USA som Opec forventer vil stå for mye av produksjonsfallet globalt. Opec forventer at produksjonen i USA vil falle med 431.000 fat per dag i år, til 13,56 millioner fat dagen. De andre landene som bidrar mest til nedgangen er China, Mexico, Storbritannia, Colombia og Kasaskstan, ifølge organisasjonen.

I april møttes Opec og andre oljeproduserende land til toppmøte i Doha. Der diskuterte oljetoppene hvorvidt de kunne klare å bli enige om å fryse sin samlede produksjon. En produksjonsfrys ville ha vært med på å stabilisere oljeprisene etter nå snart to år med massivt fall, som siden har ført til enorme kutt i investeringer, konkurser og oppsigelser av flere hundre tusen oljearbeidere verden over.

Ifølge CNBC gikk 67 amerikanske olje- og gass-selskaper konkurs i 2015, opp fra 14 året før. I Norge er det spådd av minst 50.000 jobber vil forsvinne i nedturen.

Les også

Verdens energibyrå er oljeprisoptimister

Iran står for økningen

Resultatet av møtet ble ikke vellykket. Opecs bjellesau Saudi-Arabia satte som betingelse for at de skulle begrense sin produksjon, at erkerival Iran måtte gjøre det samme, skriver Wall Street Journal og siterer kilder som deltok i samtalene i Doha.

Denne betingelsen var imidlertid uaktuell for Iran, som så sent som januar i år fikk løftet de internasjonale sanksjonene mot seg som i årevis har forhindret landet fra å delta i oljemarkedet. De er altså i en situasjon der de trapper opp sin produksjon, og fra mars til april steg Irans produksjon med 198.000 fat per dag, til 3,45 millioner fat per dag.

Denne oppgangen dekker nesten hele økningen i oljekartellets produksjon fra mars til april, med unntak av 10.000 fat per dag som da altså andre land står for.

Med andre ord er det Iran som nå står for nesten 100 prosent av oppgangen i Opecs oljeproduksjon.

IEA: Økt etterspørsel

Opecs månedsrapport kommer bare en dag etter at Det internasjonale energibyrået IEA torsdag varslet at de ser en sterk økning i etterspørselen etter olje i tiden som kommer.

Verdens energibyrå (IEA) oppjusterer verdens oljebehov med 80.000 fat per dag til et totalbehov på 95,9 millioner fat per dag ved utgangen av året.

Byråets anslag viser dermed at samlet etterspørsel nærmer seg den svært symbolske grensen på 100 millioner fat olje per dag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Iran-sanksjoner bidro til nedgang i global oljeproduksjon

 2. Forventer ingen endring i produksjon

 3. IEA: Opec-land har skrudd på oljekranen

 4. Analytikere mener oljeprisen skal opp: – Oljeprisen er som været i april, men det går mot sommer uansett

 5. Nytt oljeprisfall: Hele oppgangen etter Opec-møtet har forduftet