Massiv reform vedtatt: Saudi-Arabia vil bli investeringsstormakt

Saudi-Arabia vedtok mandag en omfattende plan for å redusere sin avhengighet av olje. Et oljefond dobbelt så stort som det norske vil spille nøkkelrolle fremover.

LEGGER FREM REFORM: Mandag presenterte Saudi-Arabia en omfattende plan for landets økonomiske utvikling frem mot 2030. Målet er å gjøre landet mindre oljeavhengig.

Handout Reuters
  • Geir Molnes
Publisert:

Oljegiganten planlegger å selge mindre enn 5 prosent av sin eierandel i den statseide oljegiganten Saudi Aramco. Det statseide oljeselskapet vil verdsettes til mer enn 16 billioner kroner – over dobbelt så mye som pengebeholdningen i det norske oljefondet.

Det forteller Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Salman i et TV-intervju mandag, melder CNBC.

– Vi har planer om å selge i underkant av 5 prosent av Aramco-aksjene til en estimert pris av mellom 2.000 og 2.500 milliarder dollar, sa landets visekronprins Mohammed bin Salman i en kunngjøring mandag, ifølge NTB.

Tidligere i år ble det klart at Aramco skal børsnoteres. Når børsnoteringen er et faktum vil selskapet bli det største børsnoterte olje- og energiselskapet i verden.

Vil bli oljeuavhengig innen fire år

Landet planlegger også å opprette et oljefond med en beholdning på 16.000 milliarder kroner. Hvis alt går etter planen vil dermed det saudiarabiske oljefondet bli mer enn dobbelt så stort som det norske.

– Jeg tror vi kan overleve hvis oljen stopper i 2020. Vi trenger olje, men jeg tror at vi kan leve uten det i 2020, sier prins Salman ifølge Reuters.

Prinsen estimerer at fondet vil ha kontroll over mer enn 10 prosent av den globale investeringskapasiteten når alt er klart.

Omfattende reform vedtatt

Mandag presenterte Saudi-Arabia en omfattende plan for landets økonomiske utvikling frem mot 2030. «Visjon for kongedømmet Saudi-Arabia» er navnet på planen som inneholder omfattende reformer både for økonomiske og sosiale aspekter i landet. Planen er også kjent under navnet «Visjon 2030».

Det er visekronprins Salman som har lagt frem planen, hvis mål er å gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavhengig.

Reformplanen ble mandag formelt vedtatt av den Saudiarabiske regjeringen, melder emiratiske The National.

Les også

Han vil reformere Saudi-Arabia: – Veldig vanskelig

Les også

Slik skal Saudi-Arabia slutte å være et oljeland

Les også

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia varsler gigantisk oljefond

  2. Han vil reformere Saudi-Arabia: – Veldig vanskelig

  3. Nå har han blitt kronprins i Saudi-Arabia

  4. Annonsørinnhold

  5. – Gir dem et ekstra fortrinn

  6. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder