Solgründer om Google-avtalen: – En tapt mulighet for Norge

Google kjøper ren kraft, men legger ikke datasenter til Norge.

GSTRØM: Google sikret seg torsdag norsk vindkraft da vindmølleparken i Tellenes ble solgt.

Foto: Zephyr
Publisert:

Solgründer Andreas Thorsheim i Otovo mener Google bare har kjøpt halve pakken i Norge når de inngår en avtale om å kjøpe 12 års kraftproduksjon fra vindkraftparken Tellenes.

– Dette er en tapt mulighet for Norge, sier han til E24.

– Google har kjøpt datafart på kontinentet og så har de kjøpt billig og ren kraft her. De har kjøpt halve pakken i Norge.

Han viser til at Google, så langt, ikke har besluttet å legge et av datasentrene til Norge. Til det er overføringskapasiteten på fiberkablene ut av Norge for liten, noe også Google selv tidligere har omtalt som en flaskehals.

Les også

Google kjøper norsk vindkraft

– I Norge er det mye teoretisering rundt det å bygge datasentre. Vi har mye av det Google etterspør, men denne saken viser at det er mer komplisert enn som så, sier han.

Han mener forutsetningene er til stede for at Google ville lagt et datasenter til Norge, om overføringskapasiteten hadde vært større.

– Nå gjør de dette bare på papiret. De kjøper like mye ren kraft her som de bruker på kontinentet. Men det europeiske kraftmarkedet er et badekar hvor det renner inn både ren og skitten kraft, sier han.

ØNSKER DATASENTRE: Andreas Thorsheim.

Foto: Jon Herland

Han viser til at den kraften Googles datasentre på kontinentet bruker vil ha et innslag av forurensende kull- og atomkraft. Men hadde det også blitt bygget et datasenter i Norge, så ville det blitt drevet med så godt som 100 prosent ren kraft.

– Mer nett er rett uansett

Spesialrådgiver Andreas T. Aasheim i bransjeorganisasjonen Norwea er enig med Thorsheim i at det beste ville vært at kapasiteten på fiberkablene inn og ut av Norge var stor nok til at Google i tillegg til å kjøpe norsk kraft, også ville lagt datasentre til Norge.

– Det er en del av utfordringen. Vi, med flere, ønsker mer fiber. Mer nett er rett uansett, som vi sier, sier Aasheim til E24.

Les også

Skal bygge tysk vindpark til 11 milliarder kroner

– Men vi ser at svenskene klarer det, og de har ikke så mye mer fiber enn oss.

– Er det et nederlag at Google ikke også la et datasenter til Norge?

– Jeg velger å ikke se på det slik i dag. Men hvis vi fortsatt har den diskusjonen om ti år, vil det være det, sier han.

TIL NORGE?: Bildet er fra Googles datasenter i Helsingfors i Finnland.

Foto: Jarno Mela Jarno Mela Afp

I et forsøk på å stimulere til etablering av datasentre i Norge ble det i årets statsbudsjett innført redusert elavgiftssats for datasentre med uttak over 5 MW.

Dermed er datasentrene sidestilt kraftkrevende industri.

Les også

Google-topp til E24: Åpner for å kjøpe enda mer norsk vindkraft

Utelukker ikke datasenter i Norge

Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure, sier Google ikke utelukker å legge et datasenter i Norge.

– Jeg er i utgangspunktet ikke den rette til å snakke om datasentrene, fordi jeg jobber med energidelen av dette. Men jeg kan si at vi ikke avskriver muligheten for et datasenter i Norge. Det er dog ikke slik at vi trenger å legge et datasenter ved siden av en vindpark, fordi kraftnettet transporterer strømmen til datasenteret.

– Ville det ikke bli renere drift om man også la datasenteret her?

– Hva som menes med ren energi kan diskuteres. Det er bedre å legge vindparkene der det er mest effektivt, også bruker vi kraftnettet til å transportere energien. Det betyr ikke nødvendigvis at driften vil bli renere av å legge datasenteret i Norge.

Les også

Ordførere jubler etter Google-inntog: – Investeringer på et par milliarder

Les også

Bygger Europas største vindpark i Midt-Norge

Les også

Ny verdensrekord for danske vindmøller

Her kan du lese mer om