Irans oljeminister: – Krisemøte i Opec kan skade markedet

Iran sier ikke ja til nye Opec-møter om oljeprisen før landene kan komme frem til en avgjørelse.

TYDELIG: Irans oljeminister Bijan Zanganeh mener det er altfor tidlig å snakke om noe krisemøte i oljekartellet Opec.

Tima Reuters
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

For kort tid siden ba Venezuela om krisemøte i oljekartellet Opec for å diskutere den svært lave oljeprisen. Fredag gjorde imidlertid Irans oljeminister Bijan Zanganeh, det klinkende klart at de ikke ønsker nytt møte.

– Det bør være en mulighet for å ta en skikkelig beslutning på et slikt møte, hvis ikke dette er mulig vil møtet virke negativt på verdens oljemarkeder, sa Zanganeh til et lokalt nyhetsbyrå, ifølge CNBC.

De siste to ukene har oljeprisen vært svært lav. Til tross for en oppgang på 8,47 prosent fredag, er prisen på et fat nordsjøolje fortsatt ned snaut 15 prosent for året.

Les også

Nå koster et oljefat like mye som ett fat olje

– Om en skal ha et slikt møte er det viktige at det foreligger en intensjon om endring, men vi har ikke enda mottatt et slikt signal, sier Zanganeh til nyhetsbyrået.

Økning i Iran

Opec har tidligere tatt grep for å stabilisere prisene i oljemarkedet ved å stramme inn på tilbudssiden. Dette skjedde imidlertid ikke på organisasjonens møte etter at oljeprisene hadde startet fallet høsten 2014, med betydelig og vedvarende ubalanse i markedet som resultat.

Det bakenforliggende er at Opec ønsker å forsvare sin markedsandel i en verden der ukonvensjonell produksjon – spesielt fra skiferolje i USA – har vært i fremvekst.

I desember besluttet Opec i holde oljeproduksjonen på 30,7 millioner fat per dag, og ga signaler om at de ville holde denne politikken frem til et nytt møte sommeren 2016.

Iran har også vært klare på at de ønsker å øke sin produksjon nå som sanksjonene mot landet er hevet, og Iran nok en gang kan selge olje på verdensmarkedet.

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Venter produksjonsfall i USA

De lave prisene begynner imidlertid å gi utslag den globale oljeproduksjonen, og Opec venter et større fall i 2016. Tidligere denne uken varslet de at de ser et produksjonsfall på 660.000 fat per dag, drevet først og fremst av mindre amerikansk aktivitet.

– Analysen indikerer at 2016 vil bli et tilbudsdrevet marked. Det vil også være året der rebalanseringsprosessen starter, sier Opec ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den aktuelle rapporten peker mot et overskudd på 530.000 fat per dag i 2016, hvilket er en reduksjon fra 860.000 fat ved den foregående korsveien. Anslaget for etterspørselsveksten lyder på 1,26 millioner fat per dag.

Les også

Etterlengtet kontrakt til Aker Solutions: Skal finne ut hvordan Åsgard-skipet skal ta imot mer olje og gass

Les også

Oljeprisrally: Nordsjøoljen stiger til over 32 dollar

Les også

Oljeservicegigant: Tror jobbkuttene er unnagjort

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny kalddusj fra IEA: Tror ikke på snarlig oljepris-comeback

  2. Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

  3. Irans oljeminister tror oljekuttavtalen forlenges

  4. Annonsørinnhold

  5. Iran-krangel utsetter skjebnemøtet i Doha

  6. – Opec kommer sannsynligvis til å kollapse