Aker Solutions-tillitsvalgt etter lønnskutt: – Vi er i en drittsituasjon

Fagforeningene aksepterer lønnskutt i Aker Solutions, men frykter at andre selskaper vil kaste seg på bølgen.

KUTTER I LØNN: Rundt 3.600 Aker Solutions-ansatte vil få redusert lønnen sin med 5 prosent det neste året.
 • Geir Molnes
Publisert:

Torsdag ble det klart at Aker Solutions vil kutte lønnen til alle ansatte innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO). Mens vanlige ansatte vil få et lønnsreduksjon på 5 prosent vil ledelsen få sin lønn redusert med 10 prosent. Rundt 3.600 ansatte vil rammes av lønnskuttet.

– Vi er i en drittsituasjon, for å si det på godt norsk. Det er et veldig krevende marked om dagen. Da vi gjorde opp status etter at vi tapte vedlikeholds- og modifikasjons-kontrakten hos Statoil, var det mye som tydet på at det handlet om pris, sier varakonserntillitsvalgt Arild Håvik til E24.

Les også

Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

Tapte milliarder

Varakonserntillitsvalgt Arild Håvik i Aker Solutions.

I desember 2015 delte Statoil ut kontrakter for 24 milliarder kroner til selskapets installasjoner på norsk sokkel. Der havnet Aker Solutions ute i kulden, og selskapet kan

som resultat av dette tape flere milliarder kroner. Siden det har det blitt klart at selskapet må kutte flere jobber.

Varakonserntillitsvalgt Håvik bekrefter at fagforeningene har støttet tiltaket med lønnsreduksjon, selv om det også var en viss skepsis til det.

– Det er et tiltak for å gjøre oss mer konkurransedyktige. Jeg var enig i at vi måtte gjøre noe, men jeg er litt skeptisk til å kutte likevel. Hvis konkurransen i markedet skal handle om hvem som kutter mest i lønn, så kommer vi til å tape. Så jeg håper ikke at dette vil føre til tilsvarende kutt i andre selskaper.

– Var det lettere å si ja til lønnsreduksjonen når ledelsen kutter sin lønn med 10 prosent?

– Ja, hvis ikke de hadde bidratt så ville dette aldri blitt noe av. Vi stilte det som en forutsetning for å diskutere dette at samtlige skulle være med på kuttet, sier Håvik til E24.

Les også

Aker Solutions med milliardkontrakt fra ConocoPhillips

Hardt rammet

I utgangspunktet vil lønnsreduksjonen gjelde i ett år, men dersom konkurransesituasjonen fortsatt vurderes som utsatt etter dette, vil det kunne forhandles om en ny periode med lønnskutt.

Tiltaket skal være drøftet med bedriftens fagforeninger, som skal ha gitt sin støtte til lønnsreduksjonen. Omlag 3.600 ansatte vil rammes av lønnskuttet.

Aker Solutions er ett av flere norske selskaper som har blitt rammet hardt av den fallende oljeprisen. I midten av januar ble det klart at 900 personer kan miste jobben i selskapet etter at fire regionale enheter ble slått sammen til én.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass
 3. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Aker Solutions-ansatte må kutte lønnen 5 prosent

 2. Raser mot Statoil-bonuser: – Respektløst, rett og slett

 3. Betalt innhold

  Lønnskutt i Aker Solutions

 4. Betalt innhold

  Kuttet lønnen for å unngå nye oppsigelser

 5. Betalt innhold

  Lønnskutt i Aker Solutions