Statoil om Lundins kjempefunn: - Positivt

Lundin har gjort et kjempefunn på nabotomten til Statoil i Barentshavet. Selskapene vurderer nå om de skal dele utbyggingsregningen.

STORE MULIGHETER: Boreriggen West Hercules har tidligere lett etter olje og gass for Statoil rundt Johan Castberg-feltet. Oljeressursene der er ikke store nok til å forsvare en utbygging, men takket være et Lundin-funn kan det nå bli fart i utbyggingene i Nord.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Tirsdag slapp det svenske oljeselskapet Lundin nyheten om at de har gjort et nytt og stort olje- og gassfunn i Alta-prospektet, midt i smørøyet i Barentshavet.

Totalt er det snakk om opp mot 314 millioner fat olje og 17 milliarder kubikkmeter med gass. Nok en gang viser Lundin at de klarer å gjøre store funn på norsk sokkel. Selskapet står blant annet bak funnet av gigantfunnet Johan Sverdrup midt i Nordsjøen.

Dette funnet kan imidlertid vise seg å være nøkkelen til å få fart i utbyggingen i Barentshavet.

Funnet ligger nemlig bare et par mil fra Gohta-funnet til Lundin og ikke langt fra Johan Castberg-funnet til Statoil. Begge disse er foreløpig lagt på is og ikke vedtatt bygget ut fordi kostnadene er for høye i forhold til hvor mye olje det er funnet i området.

Les også

Lundin gjorde storfunn i Barentshavet: - En «game changer»

Statoil utsatte i sommer en investeringsbeslutning på Johan Castberg for andre gang på to år. Nå sier oljeselskapet at de innen neste sommer vil bestemme seg i samarbeid med partnerne.

Ørjan Heradstveit, pressetalsmann Statoil

Statoil driver for tiden og regner på forskjellige utbyggingsløsninger, blant annet om det skal bli en ilandføring eller en flytende produksjonsløsning til sjøs.

Sterkere sammen

Statoil uttaler til E24 at det fortsatt er for tidlig å kommentere hvordan dagens funn eventuelt vil kunne påvirke arbeidet deres for å få inn større volumer i et utbyggingsprosjekt i Barentshavet.

- Det er først og fremst positivt at det gjøres nye funn i Barentshavet, sier Ørjan Heradstveit, informasjonssjef for Statoils virksomhet på norsk sokkel, til E24.

- Vi jobber med å modne frem en teknisk utbyggingsløsning for Johan Castberg. En viktig del av arbeidet er å finne gode løsninger på konseptene som bidrar til å redusere kostnader i prosjektet. Castberg kan alene ikke realisere en oljeterminal.

Les også

Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

Lundin fortalte under oljemessen ONS i Stavanger i august at Statoil hadde kontaktet dem for å høre om de ville være interessert i å samarbeide om utbyggingene av Johan Castberg- og Gohta-funnene i Barentshavet.

Heradstveit bekrefter at det er derfor Statoil har tatt «initiativ til en prosess mot mulige samarbeidspartnere» som kan bidra til å realisere en oljeterminal på Veidnes utenfor Honningsvåg.

- For å realisere en terminal må vi få inn større volumer fra Barentshavet, så må andre partnere bidrar i investering og drift av terminalen, sier informasjonssjefen.

- Vi holder på planen som partnerskapet i Johan Castberg besluttet i juni i år, hvor det ble besluttet å jobbe videre mot et konseptvalg i prosjektet neste sommer, avslutter han.

Les også:

Lundin og Statoil vurderer samarbeid i BarentshavetNy rapport: Så dyr kan oljen på Johan Castberg bli- Johan Castberg kommer til å bli bygget utStatoil fant olje på den siste Johan Castberg-brønnen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gir opp felles oljeterminal i nord

 2. Betalt innhold

  Gohta + Alta + Johan Castberg = sant?

 3. - Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget ut

 4. - Lundin-funnet er en «game changer»

 5. Betalt innhold

  Vil utsette Castberg med et drøyt år