Statoil om Utsira-kravet: Uklare konsekvenser

Statoil melder at det er uklart hva opposisjonens vedtak om fullelektrifisering har å si for fremdriften i Johan Sverdrup-utbyggingen.

DYR UTSETTELSE: Statoil sier at de og partnerne nå skal vurdere konsekvensene av stortingsflertallets ønske om strøm til Utsirahøyden fra dag én. Selskapet sier at en utsettelse i fremdriften vil koste milliardbeløp.
Publisert:

Fredag formiddag inviterte hele opposisjonen, inkludert Venstre og KrF, til pressekonferanse i Vandrehallen i Stortinget.

Der informerte de om at de krever en full elektrifisering av hele den såkalte Utsirahøyden i Nordsjøen.

Feltet består av gigantfunnet Johan Sverdrup, i tillegg til Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg. Oljeselskapene Lundin og Det norske er også tungt involvert på eiersiden, i tillegg til Statoil.

Statoil og partnerne hadde opprinnelig bare foreslått elektrifisering av Johan Sverdrup i fase én, mens man åpnet for ytterligere elektrifisering senere. Dette var ikke godt nok for miljøbevegelsen og opposisjonen.

Les også

- De fatter vedtak de ikke vet kostnaden av

- Statoil vil sammen med partnerne vurdere om det kan være konsekvenser i dette forslaget som kan medføre utsettelse av Sverdrup, skriver Statoil i en melding fredag.

Oljeselskapet understreker at de er svært opptatt av fremdriften i utbyggingen ikke blir forsinket av dette, og de viser til at saksordfører Terje Aasland fra Arbeiderpartiet også har kommunisert dette.

Ifølge oljeselskapet vil ett års utsettelse av Johan Sverdrup koste 20 milliarder kroner før skatt, målt i nåverdi.

- Det som er svært viktig for oss er at det ikke blir lagt føringer nå, som medfører forsinkelse for prosjektet, sier talsmann for norsk sokkel i Statoil, Ørjan Heradstveit, til E24.

Den foreløpige planen er at produksjonen ved Johan Sverdrup skal starte i 2019.

Statoil minner i sin pressemelding om at en full elektrifisering er én av de tre alternativene som ligger i konseptvalget som ble presentert i februar.

- En to-faset løsning er Statoil og partnernes anbefalte løsning ut fra et industrielt, økonomisk og miljømessig perspektiv, skriver selskapet.

Det norske: - Dramatisk

Oljeselskapet Det Norske mener tiltakskostnaden for CO2-rensing av utslippene fra Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen blir fire ganger høyere med kraft fra land.

– Dette er dramatisk, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik til Stavanger Aftenblad.

– Nå må vi sette oss ned sammen med operatørene og lisenshaverne og se på hva dette vil bety for de tekniske løsningene vi har planlagt, fortsetter han.

Hersvik slår fast at norsk sokkel fremdeles er attraktiv for selskapet, men er kritisk til framgangsmåten.

– Jeg vil understreke at dette skaper usikkerhet om rammebetingelsene på norsk sokkel og øker kostnadsnivået på norsk sokkel på en måte som er uheldig. Til slutt vil jo det redusere inntektene til fellesskapet og samfunnet med flere milliarder kroner, sier Hersvik.

Ivar Aasen er ett av fire felter på Utsirahøyden i Nordsjøen og inneholder rundt 150 millioner fat oljeekvivalenter. Det norske oljeselskap er operatør, mens Statoil og Bayerngas Norge er andre rettighetshavere.

- Kan bety tapte arbeidsplasser

Politikernes uforutsigbare håndtering av oljenæringens vilkår kan svekke sokkelen, advarer NHO-foreningen Norsk olje og gass.

Et flertall i Stortinget kunngjorde fredag sitt krav om at alle oljefeltene på Utsirahøyden forsynes med kraft fra land fra første utbyggingsfase.

– Fortsetter politikerne å håndtere oljenæringens rammevilkår på en så uforutsigbar måte, kan det bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge, sier direktør Erling Kvadsheim for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Han påpeker at interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen er positiv til elektrifisering.

– Men vi stiller oss sterkt kritiske til Stortingets fremgangsmåte i denne saken, sier Kvadsheim.

Han mener konkurransekraften til norsk sokkel er dårlig tjent med det han beskriver som plutselige endringer i rammebetingelsene for næringen.

– Stortinget har med sin inngripen overstyrt både regjeringen og et rammeverk som gjennom mange år har fungert utmerket både for myndigheter og selskapene på norsk sokkel, mener Kvadsheim

Les også:

Konseptvalget for Johan Sverdrup er klartElektrifisering av Johan Sverdrup blir langt dyrere enn kvotekjøp- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om