Nordea: Norges Bank vil kutte i vekstanslaget for norsk økonomi

Torsdagens «skrekktall» for oljebransjen gjør trolig at Norges Bank i neste uke vil legge frem dystrere prognoser for veksten i Norge.

MINDRE AKTIVITET: Aktiviteten på norsk sokkel er over toppen, og investeringene vil falle. Spørsmålet er hvor raskt. Her et bilde fra Statfjord A i 2008, hvor boredekksarbeider Espen Nævestad henger i stroppen mens Ove Yndestad haler inn vaieren som går langsmed borerøret. Inne i buret sitter Johnny Tveit.

Göran Bohlin
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Etter den rystende rapporten torsdag, hvor Statistisk sentralbyrå meldte om raskt fallende oljeinvesteringer i Norge, skriver Nordea i sin morgenrapport fredag at de nå tror det får umiddelbare konsekvenser for renten i Norge.

MANGE MISTER JOBBEN: Det tror Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities kan bli konsekvensen av lavere oiljeinvesteringer.

Frode Hansen

Når styret i Norges Bank i neste uke samles for å sette renten og spå om renteutviklingen i årene som kommer, må de forholde seg til helt andre utsikter enn ved forrige korsvei i mars.

Samtidig kommer Norges Bank etter all sannsynlighet til å melde at verdiskapningen i norsk økonomi kommer til å bli lavere til neste år enn det sentralbanken tidligere har antatt, ifølge Nordea.

Også dette skyldes at oljeinvesteringene ifølge tall fra oljebransjen selv kommer til å falle fra anslagsvis 231 milliarder kroner i år, til 182 milliarder kroner neste år.

- Mange kommer til å miste jobben sin, og enda flere vil i lang tid fremover slite med stor usikkerhet rundt om de vil få beholde jobben de neste årene, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til E24 torsdag.

«Det er fortsatt en stund til 2015 så det er noe usikkerhet i tallene, men et fall i den størrelsesordenen vil tynge veksten i norsk økonomi i 2015 betydelig», skriver Nordea i sin rapport.

Les også

Oljenæringen spår investeringer under 200 milliarder neste år

Skrekkscenario

MALTE SKREKKSCENARIO: Bjørn Roger Wilhelmsen.

Www.rolfie.no

Fallet er faktisk så stort at det utgjør halvparten av de 40 prosentene sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management la til grunn da han torsdag presenterte det som skulle være et «skrekkscenario» for norsk økonomi. Presentasjonen skjedde på et arrangement i regi av SSB og Handelshøyskolen BI.

- Nå er dette et scenario som er blitt mye mer realistisk, sa Wilhelmsen til E24.

Lavere vekst

Norges Bank har i motsetning til SSB frem til nylig lagt til grunn at oljeinvesteringene vil flate ut.

Et bratt fall i oljeinvesteringene vil endre bildet for Norges Banks tanker om norsk økonomi.

«Derfor er det også vanskelig å se for seg at Norges Bank ikke vil legge vekt på dette. Trolig vil vi se allerede i neste ukes nye renteprognose at Norges Bank nedjusterer vekstanslagene for 2015 og senker rentebanen», skriver Nordea fredag morgen.

Les også

Olje-bråstopp kan gi prisras på boliger

Flatt år

Rentebanen er Norges Banks anslag for hvordan renten vil utvikle seg de neste årene, og i mars indikerte sentralbanken at det ville komme en renteheving på forsommeren neste år.

Den ville bli etterfulgt av nye hevinger i månedene etterpå.

Får Nordea rett kan det altså gå mot nok et år hvor den norske renten står på stedet hvil.

Les også:

Oljebransjen venter fall i investeringene: Disse selskapene kutter allerede- Mange kommer til å miste jobben

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Norges Bank kan kutte vekstanslaget i to

  2. Olje-bråstopp kan gi prisras på boliger

  3. - Mange kommer til å miste jobben

  4. Annonsørinnhold

  5. Olsen spår myk boliglanding

  6. - Det her er jo bedre enn Brasil – Mexico