Uro i Midtøsten sender oljeprisen opp

Markedet frykter eksporten fra regionen skal snurpes igjen.

MISNØYE: Uroen er i ferd med å boble over i Egypt. Her fra Tahrir-plassen i Kairo.
Publisert: Publisert:

Prisen på et fat nordsjøolje åpnet i dag opp 1,09 dollar sammenlignet med nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

- Løftet det siste døgnet har kommet på grunnlag av stigende bekymring for at utviklingen i Midtøsten, og spesielt Egypt, vil kunne påvirke eksporten ut av regionen, skriver DNB Markets i en kommentar.

Les også: Bredt fall på Børsen

Nordsjøoljen åpner på 104,92 dollar per fat, mens den amerikanske lettoljen er opp 1,61 dollar til 101,79 dollar per fat.

Vil kjempe til døden

Onsdag hardner frontene i Egypt ytterligere. Lederne for militæret har sendt ut en melding med den relativt aggressive tittelen «De siste timene», der de skriver at de er villige til å kjempe til døden mot «terrorister, radikale og idioter».

Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Utspillet kommer den samme dagen som fristen for de militærets ultimatum til president Mohamed Mursi går ut. Presidenten har på sin side avvist å tre til side, og varsler at han også er villig til å gi sitt liv.

Det meldes om sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker ved universitetet i Kairo. 16 mennesker skal ha mistet livet og 200 skal ha blitt skadet.

Kan gi ytterligere prishopp

ADVARER: Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.

Oppgangen i oljeprisen er ikke uventet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sa tirsdag til E24 at ustabilitet i regionen tidligere har ført til uro i markedet.

Les også: Oljeanalytiker: - Egypt-uro kan legge press på hele oljemarkedet

Dersom trafikken i Suezkanalen blir rammet, kan dagens prishopp kun være en forsmak.

- Det vil ta lengre tid å få oljen ut i markedet, øke kostnadene og på kort sikt gi mindre olje i markedet. Dermed kan det også bidra til å løfte oljeprisen, sa Saltvedt, som minner om at denne økte med syv dollar etter frykt for stenging i 2011.

Egypt er den største oljeprodusenten i Afrika som ikke er medlem av OPEC, Organisasjonen for oljeproduserende land, og den nest største på kontinentet etter Algerie.

Det er imidlertid den strategiske beliggenheten som gjør at Egypt er et nøkkelland. Saltvedt viser til at rundt 640.000 fat råolje, 420.000 fat bensin og 200.000 fat mellomdestillater fraktes nordover gjennom kanalen hver dag.

PS! DNB Markets opplyser at gårsdagens foreløpige lagertall indikerer et trekk i de amerikanske råoljebeholdningene på 9,4 millioner fat. De offisielle lagertallene legges fram i ettermiddag, og det var ventet et trekk på 2,3 millioner fat.

Publisert:
Gå til e24.no