Oljestreiken har hittil kostet to milliarder

Når partene møter Riksmegleren onsdag, har oljestreiken allerede kostet over to milliarder kroner, ifølge OLF.

PRODUKSJONSSTOPP: Flere plattformer og installasjoner har stengt under streiken, som ifølge OLF fører til tap på 201 millioner dagen.

Per Svein Reed/VG
  • Julie Lundgren
Publisert: Publisert:

- Dette er penger som kunne gått til norsk velferd. Det er selskapene som taper pengene direkte, men de skatter 78 prosent, så staten og samfunnet mister store summer, sier informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Eli Ane Nedreskår, til E24.

OLF representerer arbeidsgiverne i konflikten, og har regnet ut hvor mye streiken koster per dag: 171 millioner de to første dagene, og så 201 millioner de neste.

Les også: Partene i oljestreiken kalt inn til Riksmekleren

- Eier ikke virkelighetsforståelse

Å sette de manglende inntektene i sammenheng med tap for norsk velferd faller ikke i god jord hos fagforeningsleder Hilde-Marit Rysst i Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (Safe).

- Vi vet det er store summer i denne bransjen, men hvis de sier det går utover velferden så har de ikke virkelighetsforståelse. Dette er ikke penger som nødvendigvis hadde gått direkte til eldre, skoler og barnehage. Staten har mer enn nok penger til å tilby akkurat den samme velferden uavhengig av denne streiken, sier hun.

Rysst påpeker at oljeprisen har steget i perioden streiken har pågått, og at selskapene til og med kan ha tjent penger - hvis de selger oljen til en høyere pris i fremtiden.

Har budsjettert med inntekten

Nedreskår i OLF ser det ikke på samme måte. Mens fagforeningen argumenterer med at oljen og gassen blir liggende i bakken, og at man kan tjene på den senere, svarer hun at dette er pengene bedriftene hadde planlagt å tjene i dag.

- Hadde du som vanlig lønnsmottaker bare fått 60 prosent av lønnen din denne måneden, så hjelper det ikke om du får de resterende 40 prosentene neste år. Personer og bedrifter har utgifter og budsjetter som fortsatt er der.

Nedreskår håper å komme til en snarlig løsning på konflikten, men sier til E24 at det er umulig for OLF å innføre arbeidstakernes krav om full pensjon fra 62 år.

- Det er opp til den enkelte bedrift å fastsette pensjonsordninger, OLF har ikke mandat til å gjøre det. Vi fikk en pensjonsreform i 2011 og den gjelder alle arbeidstakere i Norge. Det handler om at man lever lenger og må jobbe lenger, og hvis man vil gå av når man er 62 år så har vi alle rett til AFP, sier hun.

Les også


Vurderer opptrapping i dagKrangler om streikevilje i oljesektoren- Har midler til å streike i flere årVil presse ut Helge LundFagforbundene: - Statoil presser fram lønnsnemnd

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljestreiken fortsetter

  2. Dette krangler de om

  3. Partene i oljestreiken kalt inn til Riksmekleren

  4. Håper på løsning

  5. Oljearbeidere til regjeringen: - Hold fingrene av fatet