Håper på løsning

Partene i den fastlåste oljestreiken møttes igjen i lørdag klokken 17. Begge parter håper å finne en løsning, til tross for at ingen vil fire på kravene.

FULL STOPP?: Hvis ikke partene i den fastlåste oljestreiken blir enige, går det mot lockout på norsk sokkel fra og med tirsdag.

  • Ingeborg Strand Christensen
Publisert:

- Muligheten for en løsning på streiken i dag er åpen så lenge begge sider i konflikten akter å finne en løsning. Vi hadde ikke giddet å stille her hvis ikke, sa Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i SAFE til E24 før møtet lørdag ettermiddag.

Lørdag snakker partene sammen igjen, etter fredagens oppfordring fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Klokken 17 traff de riksmeklingsmann Carl Petter Martinsen for videre forhandlinger.

Rysst understreker at det ikke blir lett.

- I utgangspunktet står vi like langt fra hverandre som på onsdag, men begge parter har lovet å snu hver stein for å finne en løsning, så vi akter å gjøre det, sier hun.

Firer ikke på kravene

SAFE var på plass i meklingslokalet allerede klokken 13, mens Oljeindustriens Landsforening (OLF) ventet til riksmeklingsmannen kom.

- Vi har ikke fått noen signaler om at motparten vil fire på kravene, men vi synes det er en positiv holdning at man vil snu hver stein for å finne en løsning, sier Eli Ane Nedreskår, informasjonssjef hos OLF.

Hvordan en løsning kan komme i havn, er hun usikker på.

- Vi håper på en løsning i konflikten, og det var derfor vi sa ja til denne muligheten i dag. Det er vanskelig å gå inn på hvilken måte vi kan nærme oss hverandre, men vi håper absolutt å bli enige på egenhånd.

Les også: Nye forhandlinger i oljestreiken

Vil unngå lockout

Torsdag formiddag varslet Oljeindustriens Landsforening (OLF) lockout for alle medlemmer i Industri Energi, SAFE og Lederne som omfattes av sokkeloppgjøret.

Les også:Tormod Hermansen om lockout: - Meget uklokt av OLF

Det betyr at 6.515 offshore-arbeidere vil bli utestengt fra arbeidsplassene sine, noe som vil medføre at all produksjon på norsk sokkel stenges ned.

Rysst var i går fornøyd med at arbeidsministeren ikke gikk til det skritt å benytte seg av tvungen lønnsnemd for å ende streiken.

Les også: Partene i oljekonflikten kalt inn til møte hos Arbeidministeren

- Ministeren sa at OLF har satt lockout fra førstkommende mandag klokken 24, så vi håper at det blir en løsning før den tid, sier Rysst.

Dette krangler de om

Konflikten dreier seg om vilkårene til offshorearbeidere i oljesektoren som pensjonerer seg når de er 62 år.

Tidligere i år fjernet Statoil gavepensjonen til de ansatte, som hadde gitt denne gruppen like gode pensjonsutbetalinger som dem som går av ved ordinær pensjonsalder.

Saken ble hovedtemaet under lønnsforhandlingen mellom fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne, og arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF). Fagforeningene krever å få pensjonsavtalen tilbake og tariffestet.

Fagforeningene mener de forhandlet seg fram til retten til full pensjon for 62-åringer i 1998, men det ble aldri en del av tariffavtalen.

Da OLF svarte at det ikke var mulig, ble 708 personer tatt ut i streik fra 24. juni.

Les også:

  • Industri Energi: - OLF er verre enn Putin
Publisert:

Flere artikler

  1. Nye forhandlinger i oljestreiken

  2. Statoil forbereder produksjonsstans

  3. Forbereder full stans på norsk sokkel

  4. Arbeidministeren kaller inn til møte om oljestreiken

  5. Dette krangler de om