Russisk «Tsjernobyl-reaktor» igjen i drift

Det er en moderne form for russisk rulett når en «Tsjernobyl-reaktor» ved St. Petersburg nå settes i drift igjen, mener Bellona.

«TSJERNOBYL-REAKTOR»: En ulykke ved en av de gamle reaktorene på Leningrad kjernekraftverk i Russland vil med ugunstig værsituasjon kunne gi store konsekvenser for Norge, mener Strålevernet.

 • NTB
Publisert:

Etter 14 måneders arbeid med vedlikehold og oppgraderinger ble verdens eldste reaktor av Tsjernobyl-typen denne uken igjen satt i drift.

Bellona mener dette er en farligere reaktor for Norge enn de russiske atomkraftverkene i nord hvis en ulykke skulle skje. Bellonas daglige leder Nils Bøhmer peker på at denne reaktortypen er veldig usikker og den farligste som er i drift i dag.

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Cornelius Poppe

– Den burde aldri kommet på lufta igjen, for den har så mange sikkerhetsmangler, sier han til NTB.

– Dette er en moderne form for russisk rulett, legger Bøhmer til.

Økt fare for brann

Den norske miljøorganisasjonen som i årevis har jobbet med atomsikkerhet i Russland, frykter også at det kostbare og langvarige vedlikeholdet kan bety at denne reaktoren får forlenget sin levetid ut over 2018.

Bellonas kontor i St. Petersburg har forsøkt å komme i dialog med russiske myndigheter om gjenåpningen av Leningrad-reaktoren, men er blitt møtt av «en vegg av uvilje», ifølge Bøhmer.

Det faktum at Leningrad-reaktoren bruker grunnstoffet grafitt i stedet for vann til kjøling i reaktorkjernen, gjør den mer usikker enn mer moderne reaktorer. Årsaken er at grafitt øker faren for overoppheting og brann, forklarer Bøhmer.

Leningrad kjernekraftverk.

– Nå skal det være trygt å starte opp igjen, men problemet er at man ikke har gjort noe med selve designet. Fremdeles er det store mengder grafitt i reaktorkjernen, og skjer det først et uhell og utslipp, har det fri tilgang til omgivelsene, sier han.

Nytt kraftverk i 2015

Statens strålevern skriver i en rapport fra i fjor at en ulykke ved en av de gamle reaktorene på Leningrad-kraftverket med en ugunstig værsituasjon vil kunne ha store konsekvenser for Norge. Denne rapporten ble laget på oppdrag for Utenriksdepartementet og publisert før den siste oppgraderingen ved atomkraftverket.

Bøhmer fester et visst håp til et nytt atomkraftverk som er under bygging i St. Petersburg. Det skal komme i drift i 2015 og vil være mer moderne og sikrere.

Strålevernet konkluderer i sin rapport fra i fjor med at et anslått utslipp ved en svært alvorlig ulykke vil være vesentlig høyere fra gamle reaktorer enn fra nye.

– Dette understreker hvor viktig det er å bygge nye reaktorer fremfor å forlenge levetiden ved de gamle, sa Statens stråleverns direktør Ole Harbitz.

Scenariet som vil gi størst følger for Norge, er en ulykke ved en av de gamle reaktorene med vindretning mot Norge og lite nedbør. En slik ulykke vil kunne føre til omtrent dobbelt så mye nedfall over Norge som fra Tsjernobyl-ulykken i 1986, ifølge Statens strålevern.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

 1. Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

 2. Betalt innhold

  Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

 3. Betalt innhold

  Russisk atomkraftverk på vei langs norskekysten

 4. Annonsørinnhold

 5. – Om hoder ruller i Equinor, vet vi ikke. Men det blir bråk.

 6. Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen