Vellykket mobilauksjon for Telenor i India

Telenor sikret de livsviktige lisensene i India.

JUBEL: Telenors Asia-sjef Sigve Brekke er svært fornøyd med de nye lisensene. Bildet er tatt tidligere i år.
Publisert:

Indiske myndigheter opplyser at Telenor har blitt tildelt mobilfrekvenser i seks telekomsirkler. De har dermed sikret grunnlag for videre drift i verdens nest største mobilmarked.

- Vi er svært godt fornøyd; vi søkte om å få seks regioner og fikk alle seks. De dekker de seks største regionene i India, med 600 millioner mennesker. Det er i tillegg områder hvor mobildekningen ikke er høyere enn 40 prosent, så potensialet er stort, sier Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

Giske-jubel

LETTET: Næringsminister Trond Giske.

Norske Telenor var blant selskapene som var avhengige av å vinne lisenser i en rekke av de 22 tilbudte sonene. Selskapet mistet i januar lisensene de hadde gjennom sitt datterselskap Uninor.

Les også: Telenor begraver stridsøksen i India

I potten lå 18 milliarder kroner den norske telegiganten allerede hadde investert i landet.

- Dette var virkelig gode nyheter og en stor lettelse. Telenor risikerte å tape alt, nå kan de satse videre. Av samlet beløp på 4,2 milliarder trenger de bare investere 1,4 milliarder nå og de resterende over ti år, sier handels- og næringsminister Trond Giske.

Les også: Telenor vil spare 5 milliarder

I tillegg er det åpning for at Telenor kan få fratrekk for de inndratte lisensene. Dette kan utgjøre snaut to milliarder kroner.

- Dette er veldig bra for Telenor. De risikerte å tape 17 milliarder kroner og endte med å vinne frem i en auksjon, hvor prisen fremstår som rimelig. Telenor har gjort en god jobb for å berge lisensene i India og de har fått god støtte fra regjeringen, sier LO-leder Roar Flåthen.

Nå forventer Telenor mer vekst i det stadig viktigere asiatiske markedet. Alle Uninors kunder, ansatte, partnere og infrastruktur vil bli overført til det nye datterselskapet Telewings Communication, som eies av det norske selskapet og Lakshdeep Investments & Finance.

- Vi ser fram til et mer forutsigbart og stabilt regulatorisk miljø, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Les også: Telenor vant i indisk rett

Laber konkurranse

De indiske myndighetene håpet å få inn drøyt 40 milliarder norske kroner gjennom 2G-lisensauksjonen. Men med kun fem bydere fremsto dette raskt som utopisk.

Etter onsdagens budgivning hadde det kommet inn bud til under en fjerdedel av myndighetenes målsetning. I fire av de 22 sonene var det ingen bud overhodet.

I 17 av de øvrige sonene var de foreløpige vinnerbudene tilsvarende utgangsprisen, mens det i kun én sone var noe som lignet på en budkrig, melder den indiske TV-stasjonen NDTV.

- Grunnprisene var for høye for teleselskapene. Jeg mener regjeringen feilkalkulerte. De burde nå avbryte auksjonen, rekalibrere prisene og starte opp nye auksjoner, sa generaldirektør Rajan Mathews i Det indiske mobiloperatørforbundet til den nasjonale finansavisen Business Standard etter at fem auksjonsrunder var gjennomført.

Les også: Telenor er i ferd med å bli et totalt Asia-dominert selskap

Telenor var opprinnelig inne i ni regioner i India, men på grunn av de saftige startprisene konsentrerte selskapet seg om å sikre et færre antall.

- I de tre vi ikke tok, klarte vi ikke å få til en forretningsplan som sikret lønnsomhet, sier pressekontakt Glenn Mandelid.

Etter nyhetene fra India, samt positive signaler fra russiske konkurransemyndigheter, snudde Telenor fra minus til pluss på Oslo Børs. Ved stengetid er aksjen opp 0,26 prosent til 113,7 kroner per aksje, med en omsetning på 175 millioner kroner.

Publisert:
Gå til e24.no