Frykter coronasmitte til Frøya: Motvind dropper fysisk landsmøte

Vindkraftmotstanderne i Motvind Norge skulle ha ekstraordinært landsmøte på Frøya lørdag. Nå droppes det fysiske møtet på grunn av coronarisiko.

Illustrasjonsbilde av vindkraftmotstandere på Frøya.
Publisert: Publisert:

Det bekrefter Motvind på sine nettsider.

– Vi har anmodet organisasjonen om å risikovurdere dette på nytt. Gjennom en sms har jeg nå fått vite at de avlyser det fysiske møtet på Frøya, sier kommuneoverlege Ingrid Kristiansen i Frøya kommune til E24.

– Vi er veldig glade for at Motvind har tatt denne avgjørelsen, legger hun til.

Det fysiske møtet skulle ha maksimalt 200 delegater. Planen er fortsatt å avholde ekstraordinært landsmøte i helgen, men styret vil nå forsøke å sette det opp digitalt i stedet.

«Det å endre landsmøtet fra fysisk til digital møte er en stor utfordring på så kort tid, men vi mener det lar seg gjøre», skriver Motvind på sine nettsider onsdag.

«Vi beklager det inntrufne», skriver organisasjonen.

Les også

Tapte saken mot Øyfjellet vindkraftverk: Reindistrikt må dekke millionutgifter

– Ikke tilrådelig

Kommuneoverlegen sier at Frøya så langt ikke har hatt noen coronasmitte. Med ny oppblomstring av smitte på landsbasis var det ikke ønskelig å samle delegater fra hele landet til et møte på øya, forteller hun.

– Vi anmodet dem om å gjøre en ny risikovurdering ut fra smittesituasjonen i Norge. Det å samle folk fra så mange ulike kommuner her på Frøya, det var ikke tilrådelig, sier Kristiansen.

– I verste fall kunne en smitte på dette arrangementet også ha rammet kommuner som er presset på smittesporing. Vi mener derfor at man bør utsette store forsamlinger med folk fra store deler av landet, sier kommuneoverlegen.

Les på E24+

(+) To advokatfirmaer i sving: Dette er Motvind-konflikten

Vil avholde møtet digitalt

Motvinds styre avsatte nylig generalsekretær Rune Haaland, og økonomisjef Jan Warberg har trukket seg. Organisasjonen drives nå av styret.

Motvind har ikke hatt ordinært landsmøte i år. Det var planlagt i april, men ble avlyst grunnet coronarestriksjoner.

Styret sendte nylig ut innkalling til ekstraordinært landsmøte lørdag 7. november, og valgte å holde det fysisk på Frøya. Nå vil styret i stedet forsøke å få til et digitalt møte på samme dato.

– Det er ikke skiftet dato eller klokkeslett. Vi kan ikke utsette dette én gang til, sier nestleder Harald Kjelstad i Motvind Norges styre til E24.

– Kommuneoverlegen frarådet oss sterkt å ha et fysisk møte, sier han.

Dette er den første av de 14 turbinene som ble installert på Frøya.

– Ikke noen stor velstand

Økonomien i Motvind preges av at organisasjonen nylig måtte ut med 1,3 millioner kroner etter å ha tapt en sak mot vindkraftverket på Vardafjell.

Motvind har i tillegg lovet å dekke deler av regningen for reinbeitedistriktet på Øyfjellet, som måtte ut med 1,8 millioner kroner i saksomkostninger etter å ha tapt i retten mot Øyfjellet vindkraftverk.

– Det er ikke noen stor velstand, men vi må klare oss gjennom dette. Det har vært en krevende høst, med store utgifter. Vi har lyktes svært godt med innsamlinger via Spleis, som den siste hvor det er samlet inn om lag 1,5 millioner til støtte til reinbeitedistriktet på Øyfjellet, sier Kjelstad.

Les også

Stormen på øya: Kampen mot møllene

Han mener at styret nå har fått bedre oversikt over økonomien.

– Det er ikke noe som skurrer. Vi har hatt styremøte stort sett hver dag. Det har vært en krevende periode, sier Kjelstad.

Nå skal det ekstraordinære landsmøtet avholdes, og det har kommet inn mange forslag, ifølge styrets nestleder. Han understreker at det er begrenset hva som kan vedtas på et ekstraordinært møte.

– Endringer i vedtektene blir det uansett ikke på dette møtet. Vedtektene kan bare endres på det ordinære landsmøtet, og det blir i april, sier Kjelstad.

Les også

Økonomisjef sluttet på dagen: Sammenlignet Motvind med syklubb

Hadde kalt inn til digitalt møte

Forhenværende generalsekretær Rune Haaland har tidligere innkalt til digitalt landsmøte i Motvind. Haaland sier at det lå i kortene at det er vanskelig å ha et fysisk møte under en pandemi.

– Jeg forutså at dette kunne skje da jeg kalte inn til digitalt landsmøte. Vi så allerede at det var økte smittetilfeller, og tok høyde for at vi var inne i en pandemi. Det er viktig at styret forholder seg til virkeligheten, sier Haaland til E24.

Haalands innkalling medvirket til at styret avsatte ham. Ifølge vedtektene er det styrets oppgave å kalle inn til landsmøte. Haaland mente imidlertid at han måtte kalle inn til landsmøte selv fordi styret hadde unnlatt å gjøre det.

Haalands engasjement i Motvind utløp den 1. november, men han er villig til å tre inn igjen hvis medlemmene ønsker det.

– Det man bør gjøre nå er å innkalle til et digitalt landsmøte. Løsningene ligger klare. Det er null problem å restarte denne organisasjonen, men da trengs det noen som kan gjøre det, sier Haaland.

– Jeg er på Nav, permittert fra 1. november. Formelt sett er kontrakten min ute. Men jeg føler et ansvar for medlemmene og ønsker ikke at denne organisasjonen skal miste sin kampkraft. Hvis noen ber meg bidra til å berge stumpene, så skal jeg stille opp, sier han.

Les også

Avviser Motvind-styrets avsettelse: – Jeg er fortsatt generalsekretær

Les også

Full splid i Motvind Norge

Les også

Kritiserer regjeringens melding om vindkraft: Motvind Norge krever energikommisjon

Les også

Flere partier positive til Motvind-forslag

Publisert:
Gå til e24.no