Oljeprisutslagene

Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen

Oljeprisen tynges av at veddemålene på prisoppgang var høye da den snudde ned.

Oljeprisen har hentet seg kraftig inn etter det verste coronaraset, men er fortsatt et godt stykke unna nivåene før krisen.

DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Investorer verden over skjelver tirsdag og sender en rekke markeder rett ned. Oljeprisen stikker seg mest ut med et sterkt fall for både nordsjøolje (brent spot) og amerikansk lettolje (WTI).

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB fremhever overfor E24 at veddemålene på oljeprisoppgang, for det meste inntatt av hedgefond, i det finansielle oljemarkedet var på høye nivåer før oljeprisen begynte å snu ned i starten av september.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB

Lise Åserud / NTB scanpix

– Du får en voldsomt kraftig reaksjon den andre veien når de spekulative posisjonene får utviklingen imot seg, og denne gangen er det nedover. De har sittet long på kort sikt, og så er ikke verden helt friskmeldt og da får de det midt i fleisen, sier Schieldrop.

Endringer i de finansielle posisjonene sammenfaller gjerne med endringer i oljeprisen på kort sikt. Stigende oljepris går ofte sammen med økte veddemål på prisoppgang, og motsatt. Når hedgefond kaster kortene på optimistiske posisjoner, bidrar dette altså til et ytterligere press nedover.

Tross de seneste dagene med prisfall, har brent spot siden coronabunnen i slutten av april steget rundt 100 prosent. Tirsdag ligger den på rett under 40 dollar fatet, for første gang siden juni.

Les også

Milliardsmell for Nikola-shortere

– Blir kansellert flere flyginger utover høsten

Schieldrop forklarer oljeprisfallet tirsdag også med mindre risiko i det brede markedet, med sterkt fall i aksjemarkedet og en styrket amerikansk dollar.

Samtidig merkes det i oljemarkedet at innhentingen i verdensøkonomien i lys av coronakrisen går saktere.

Schieldrop peker blant annet på at flybensin er produktet som har vært hardest rammet av krisen og at denne utviklingen har fortsatt den siste tiden.

– Raffinerimarginene for flybensin har svekket seg kraftig de siste 14 dagene. Det blir kansellert flere flyginger utover høsten, og da tjener raffineriene mindre hvis marginene svekker seg. Og de trenger ikke råolje hvis de ikke tjener penger på å raffinere den, sier råvareanalytikeren.

«Grisebillig»

SEB oppdaterte nylig sine prognoser til å vente en gjennomsnittlig oljepris godt over dagens nivåer, blant annet på grunn av en bedring i coronasituasjonen, befolkningsvekst og mindre vekst i amerikansk skiferoljeproduksjon.

Storbanken øyner en oljepris på 55 dollar fatet i 2021 og 65 dollar fatet i 2022.

I lys av forventningene om en kraftig bedring i oljeprisen, er ikke Schieldrop i tvil om at det nå er lurt å laste opp med olje for senere levering.

Han omtaler det som «grisebillig».

– Du kan nå kjøpe olje for 2021 og 2022 på de verste nivåene i nyere tid, påpeker han.

Les også

Opphentingen i økonomien bremset i juli

I 2016 var gjennomsnittsprisen på 45 dollar fatet og det er ventet omtrent samme nivå i år.

Schieldrop peker også på at gjennomsnittsprisen på olje de siste 50 årene er 59 dollar fatet.

– Man går alltid til oversiden av normen når man kommer på den andre av en krise. Når etterspørselen henter seg inn, så henger tilbudet etter og da får man en kraftig oppgang, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Bjarne Schieldrop
 3. Oljepris
 4. Nordsjøolje
 5. Amerikansk lettolje (WTI)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljeprisen: – La deg ikke lure av dagens oppgang

 2. Betalt innhold

  Spår indian summer for oljeprisen

 3. Orkanen Laura nærmer seg USA – trekker oljeprisen oppover

 4. Annonsørinnhold

 5. Akers fornybarselskaper dundret ned på flat børs

 6. Bred nedgang i Asia etter teknologismell på Wall Street