Oljekjempene

Kraftig oljehopp også for Exxon og Chevron: – Turen er kommet til aksjonærene

Exxon og Chevron snur fra kraftig negative resultat til flere titalls milliarder kroner i overskudd i andre kvartal. Store overskudd vil gavne aksjonærene, men også fornybar energi, tror analytiker.

En oljepumpe i Permian Basin i Texas.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Denne uken har en rekke oljekjemper lagt frem sterke resultater, inkludert europeiske selskaper som Shell, TotalEnergies og Equinor.

Sist ut med tallslipp er amerikanske ExxonMobil og Chevron, som begge snur kraftig i pluss i andre kvartal, blant annet grunnet økte energipriser.

Exxon Mobil leverer et resultat etter skatt på 4,7 milliarder dollar (41 milliarder kroner) i kvartalet, opp fra minus 1,1 milliarder dollar på samme tid i fjor. Dette er selskapets sterkeste kvartal siden fjerde kvartal 2019.

Konkurrenten Chevron leverer et resultat etter skatt på 3,1 milliarder dollar i andre kvartal, fra minus 8,3 milliarder dollar på samme tid i fjor. Dette er selskapets beste kvartal siden første kvartal 2020.

Oljeprisen var i snitt på 69 dollar fatet i andre kvartal, opp fra 30 dollar fatet i snitt i samme kvartal i fjor, og har siden steget videre. Fredag vaker nordsjøoljen Brent like under 75 dollar fatet. Også gassprisene i Asia og Europa har økt kraftig den siste tiden.

Les også

Equinor mangedoblet fjorårets resultat

– Turen kommet til aksjonærene

De gode resultatene gjør at de store oljeselskapene har fått bedre finanser, og kan konsentrere seg om å øke utbyttene og kjøpe tilbake aksjer. Trolig vil mye av overskuddene også bli brukt til å investeringer og oppkjøp innen fornybar energi, tror oljeanalytiker Anders Torgrim Holte i Kepler Chevreux.

– Nå skjer det som vi har pekt på i godt over ett år. Med økende olje- og gasspriser og veldig begrenset investeringsnivå så er balansene reparert, og turen er kommet til aksjonærene, sier Holte til E24.

Flere av selskapene som har levert tall har samtidig økt sine utbytter og varslet planer om tilbakekjøp av aksjer. Holte tror ikke at det vil komme noen stor økning i investeringene i leting og utvikling i de store oljeselskapene.

– Pengene som er til overs gikk først til å reparere balansene, og så går de til aksjonærene, og deretter går turen til fornybart, sier Holte.

– Den høye oljeprisen er sånn sett det grønne skiftets beste venn, den gjør de store oljeselskapene i stand til å satse tungt på fornybar energi. Fallet i fornybaraksjene kom også som bestilt for de store oljeselskapene, som nå kan kjøpe opp eiendeler og selskaper til en mye lavere pris enn tidligere, sier han.

Det er særlig de europeiske oljeselskapene som har varslet store planer innen fornybar energi. Blant annet driver Equinor en rekke havvindanlegg. Total skiftet nylig navn til TotalEnergies som del av sin omstilling.

Men også de amerikanske oljeselskapene er under press fra aksjonærene. Det ble lagt frem en rekke aksjonærforslag knyttet til klima og bærekraft på årets generalforsamlinger i de store oljeselskapene. Blant annet endte flertallet av Chevrons eiere med å vedta sterkere klimakrav mot selskapet.

Les også

Klimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

Varsler nye tilbakekjøp

I likhet med Equinor, TotalEnergies og Shell varsler også Chevron at selskapet har planer om et program for tilbakekjøp av aksjer fra eierne. Selskapets mål er tilbakekjøp for 2–3 milliarder dollar per år.

– Resultatet for andre kvartal var sterkt, og reflekterer forbedrede markedsforhold, sammen med omstillingsfordeler og synergieffekter, sier Chevron-sjef Mike Wirth.

Exxon Mobils produksjon ble på 3,6 millioner fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet, mens Chevrons produksjon var på 3,13 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Les også

Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet

Equinor, Shell og Total

Flere europeiske oljekjemper har allerede lagt frem sine resultater. BPs tall kommer neste uke, men Equinor, Shell, TotalEnergies og Eni har alle lagt frem sterke tall.

 • Onsdag meldte Equinor om et justert resultat på 4,64 milliarder dollar i andre kvartal, fra 354 millioner dollar på samme tid i fjor
 • Torsdag meldte Shell om et resultat etter skatt på 3,4 milliarder dollar, fra minus 18,1 milliarder dollar i samme kvartal i fjor
 • Torsdag meldte TotalEnergies om et resultat etter skatt på 2,2 milliarder dollar, fra minus 8,37 milliarder dollar på samme tid i fjor
 • Fredag leverte det italienske oljeselskapet Eni et justert nettoresultat på 929 millioner euro i andre kvartal, fra minus 714 millioner euro samme kvartal året før
Les også

Kraftig oppgang for oljekjempen TotalEnergies

Les på E24+

– Det er ingen oljeselskaper som tar på seg store prosjekter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Resultatrushet
 3. Exxon
 4. Shell
 5. Equinor
 6. Chevron
 7. Eni

Flere artikler

 1. Kraftig oppgang for oljekjempen TotalEnergies

 2. Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet

 3. Oljeprisen faller til 74 dollar fatet

 4. Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal

 5. Equinor varsler aksjekjøp for milliarder på rekordhøy kurs