Equinors kvartalsrapport

Pengedryss til Equinor-eierne etter krisepakke: – Det er uhørt

Lars Haltbrekken (SV) er kritisk til Equinors kraftig økte utbytter til eierne etter knalltall, og krever økte avgifter. – Dette viser hvor feil det var å gi oljeskattepakken til dem, sier han.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) ville stille betingelser om begrensede utbytter knyttet til krisepakken til oljebransjen, og er kritisk til pengedrysset til aksjonærene etter en periode med høye olje- og gasspriser.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

En fornøyd Equinor-sjef Anders Opedal kunne onsdag legge frem tidenes beste kvartalsresultater.

Et justert resultat før skatt på 132 milliarder kroner er ikke hverdagskost, selv for Norges desidert største selskap. Bakgrunnen er skyhøye gasspriser og høye oljepriser.

Nå tar Opedal spanderbuksene på. Han øker tilbakekjøpet av aksjer til fem milliarder dollar. Utbyttet øker fra 0,18 til 0,20 dollar per aksje, og i tillegg lover Equinor ekstraordinært utbytte på 0,20 dollar per aksje i fire kvartaler.

Equinors resultat etter skatt (bunnlinjen) endte på drøye 30 milliarder kroner i fjorårets fjerde kvartal, etter å ha gått i minus samme periode året før.

Les også

Equinor jekker opp utbyttet

– Uhørt

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken har vært kritisk til Stortingets krisepakke til oljenæringen etter coronakrisen, med gunstige skatteutsettelser. Han mener at hjelpen ikke skulle gå til økte utbytter.

– Det er uhørt. Først kommer de til Stortinget i 2020 og lobber for en subsidiepakke av dimensjoner, som er med på å gjøre lite lønnsomme prosjekter lønnsomme, og får store skattelettelser fra stortingsflertallet, og så deler de ut økte utbytter til eierne, sier Haltbrekken til E24.

– Dette viser jo hvor feil det var å gi oljeskattepakken til dem, og at det burde vært stilt strenge krav til utdeling av utbytte. Det viser også at det er på høy tid å innføre den produksjonsavgiften som SV har tatt til orde for. Nå går det så det suser, og da er virkelig tiden inne for å innføre den avgiften, sier han.

SV har foreslått en produksjonsavgift eller omstillingsavgift på 50 kroner per oljefat og 160 kroner per 1.000 standard kubikkmeter gass. Det vil utgjøre en samlet avgift på om lag 21 milliarder kroner.

Les også

SV krever ny avgift på 21 milliarder for oljenæringen

– Ikke noe å lure på

Flere analytikere var imponerte og tok av seg hatten for Equinors solide rapport onsdag. Ifølge analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier, har krisepakken fra Stortinget vært gunstig også for Equinors eiere.

– Det er ikke noe lure på. Gitt hvor olje- og gassprisene gikk, er selvfølgelig dette skatteprogrammet for gunstig, sier Olaisen til E24.

– Men det handlet jo om å sikre sysselsetting og aktivitet under covid. Det ville vært mindre aktivitet i disse to årene uten dette skatteprogrammet, sier Olaisen.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets peker på at Equinor må gjøre det som er best for eierne.

– Equinor er et kommersielt børsnotert selskap og må drives på kommersielle vilkår, det må man bare godta. Man kan ikke bruke selskapet som et politisk redskap, sier Sveen-Nilsen.

Les også

Equinor lover pengedryss: – Veldig bra tall

– Kommer fellesskapet til gode

Ifølge analytikere vil Equinor betale ut rundt 10 milliarder dollar til aksjonærene i form av økte utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Staten eier to tredjedeler av Equinor og vil dermed få inn størsteparten av dette.

– Grunnen til at Equinor tjener mye penger nå er særlig at gassprisene har vært skyhøye, og da renner pengene inn. Da får vi betydelig økte skatteinntekter til fellesskapet, noe som er bra, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) til E24.

– Det gir også grunnlag for å betale ut større utbytter til eierne. Men i og med at staten er største eier, så kommer også dette fellesskapet til gode, sier Høyre-representanten.

Krisepakken kom etter et kraftig oljeprisfall våren 2020, og skulle bidra til å opprettholde aktiviteten på sokkelen. Det har ifølge bransjen fungert etter planen, og Rystad Energy venter at et rekordhøyt antall utbyggingsplaner kan bli godkjent i 2023.

Astrup peker på at de høye prisene gjør at tilbakebetalingstiden på nye prosjekter er svært kort, og at oljebransjens penger også vil bli brukt på omstilling av norsk økonomi.

– Det mangler ikke på formål som SV vil bruke penger på. Derfor burde de glede seg over at det kommer ekstraordinære inntekter fra Equinor som kommer fellesskapet til gode og som kan bidra til investeringer i det grønne skiftet, sier Astrup.

– SV har lenge vært bekymret for at oljebransjen ikke kommer til å tjene penger, men nå tjener de masse penger, og da er det også galt, sier han.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H).
Les også

Rekordtall fra Equinor

17 milliarder i utsatt skatt

– Den skattepakken vi fikk i 2020 var utrolig viktig for at vi kunne opprettholde planleggingen av de prosjektene som vi skal ta investeringsbeslutning på nå, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

– Dette var jo for at leverandørindustrien ikke skulle miste kompetanse og kapasitet i en tid som var veldig vanskelig, sier han.

Opedal peker på at selskapet kommer til å betale mer skatt nå som olje- og gassprisene har skutt i været.

– I år så betaler vi 177 milliarder kroner i skatt fra norsk sokkel. Hvis vi ikke hadde hatt skattepakken så hadde vi betalt 17 milliarder mer i år. Men disse 17 milliardene skal vi betale tilbake senere. Så jeg tror vi har en god balanse i hvordan skattepakken har fungert, sier Opedal.

– Så vil vi fokusere fremover på å investere i vår portefølje på olje og gass på norsk sokkel. Vi ønsker å være med på havvind og være med å skape aktivitet, samtidig som vi vil ha et konkurransedyktig utbytte til våre aksjonærer, sier han.

Haltbrekken mener likevel at Equinor kunne latt være å øke utbyttene sine.

– Det er ikke noe tvil om at oljeselskapene har fått den største coronastøttepakken av alle sammen, sier han.

– Det er en pakke som bidro til å gjøre lite lønnsomme prosjekter lønnsomme. Så skal han bruke en del av dette på økte utbytter, det syns jeg ikke hører noe sted hjemme, sier Haltbrekken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. Nikolai Astrup
 3. Lars Haltbrekken
 4. Anders Opedal
 5. Equinor
 6. Gass
 7. Olje

Flere artikler

 1. Equinor opprettholder utbytte tross nytt rekordresultat

 2. Equinor lover pengedryss: – Veldig bra tall

 3. Equinor øker utbyttet og gjør «massive tilbakekjøp»: – Markedet vil ha cash

 4. Venter rekordtall for Equinor

 5. Equinor varsler aksjekjøp for milliarder på rekordhøy kurs