Ny strømprisrekord på Østlandet og Vestlandet for sjette dag på rad

Lørdag er snittprisen i Oslo og Bergen nær fem kroner kilowattimen. Strømprisen i sørvest er fortsatt høyest, men faller fra rekordnivå. – Ekstremt krevende, sier hotelldirektør.

Hotelldirektør Kjetil Smørås i De Bergenske driver syv hoteller. Han er bekymret over at strømprisene på Vestlandet fortsetter å øke.
Publisert:

Strømprisen på Østlandet og Vestlandet blir 4,95 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet lørdag. Det viser foreløpige tall fra Nord Pool.

Det er sjette dag på rad med rekorddyr strøm for de to områdene som blant annet dekker Oslo og Bergen.

Hotelldirektør Kjetil Smørås i De Bergenske driver syv hoteller i Bergen, inkludert Grand Hotel Terminus og Augustin Hotel. Han er bekymret over at strømprisene i området bare har økt og økt de siste dagene.

– Det er ekstremt krevende med disse strømprisene. Dette er en kostnad vi får på toppen av en rekke andre kostnadsøkninger, og i sum blir det veldig krevende. Dette kan til syvende og sist gå ut over arbeidsplassene, sier Smørås til E24.

Prisen holder seg relativt jevn rundt fem kroner kilowattimen hele døgnet i områdene rundt Oslo og Bergen.

Inkludert avgifter og nettleie blir snittprisen rundt 6,8 kroner kilowattimen. Strømstøtten til husholdningene, som også må trekkes fra, ligger an til å bli på over to kroner kilowattimen i disse områdene.

Les på E24+

Strømprisen enkelt forklart

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Les på E24+

Dette rommet kostet i natt 5000 kroner

– En stor kostnad

Strøm er ikke den største kostnaden for et hotell, men den siste tidens prisøkninger gjør ifølge Smørås at lønnsomheten utfordres.

– Strøm er en stor kostnad for hotellene, og vi har også flere eldre bygninger. Flere av dem er fredede og har veldig høye kostnader. Våre minst energieffektive bygninger får det ekstra tøft i denne situasjonen, sier han.

– Er det like stor andel som for eksempel personalkostnader?

– Nei, men strømprisene kan fort utgjøre rundt 10 prosent av kostnadene i denne situasjonen, mot normalt 4-5 prosent. Det gjør noe med lønnsomheten, sier han.

Mange hoteller og restauranter slet under coronakrisen, da store deler av samfunnet ble nedstengt. Nå har trafikken tatt seg opp igjen, og i sommer steg prisene på hotellrom mange steder svært mye.

Det kan imidlertid bli mer krevende å ta seg godt betalt til vinteren, ifølge Smørås.

– Prisnivået avhenger av hva markedet tillater oss. Vi setter prisene slik det er mulig i markedet, og vi har hatt en prisøkning nå i sommer. Men det er ikke like lett å hente ut den prisøkningen hele året, sier han.

Faller i sørvest

Sørvest-Norge har fortsatt den dyreste strømmen i landet, selv om prisen faller noe fra toppnoteringen fredag.

Døgnprisen blir 5,76 kroner kilowattimen i dette prisområdet lørdag. Det er det nest høyeste man har sett.

På det dyreste, mellom klokken 19 og 20, er strømprisen oppe i 6,6 kroner kilowattimen her.

Les på E24+

Nå er det tusenlapper å plukke opp fra dusjen

Inkludert avgifter og nettleie blir snittprisen rundt 7,8 kroner kilowattimen. Strømstøtten, som også må trekkes fra, ligger an til å bli på over tre kroner kilowattimen i dette området.

Nord- og Midt-Norge har fortsatt langt billigere strømmen enn ellers i landet, med en døgnpris på henholdsvis 10 og 12 øre kilowattimen lørdag.

Gassprisen trekker opp

Energikrisen i Europa er en viktig forklaring på hvorfor strømprisene er skyhøye i Sør-Norge. Gassprisen har vært høyere etter invasjonen av Ukraina og Russlands reduserte gassleveranser, og prisen har steget kraftig i løpet av sommeren.

Strømprisen i Europa påvirkes sterkt av gassprisen. Dyr strøm i Europa påvirker igjen Sør-Norge fordi man er koblet på det europeiske markedet gjennom utenlandsforbindelser.

Lite vann i magasinene i Sør-Norge, da særlig i sørvest, bidrar også til de rekordhøye strømprisene her til lands.

Les også

Kraftkommuner frustrert av Støre-utspill: – Regjeringen som har ansvaret

Vil kunne prioritere å stenge

Det kan bli en krevende høst og vinter for hotellene, frykter Smørås.

– Det kan det. Dyr strøm øker balanseprisen, altså den prisen vi trenger for å tjene penger. Noen hoteller vil kunne prioritere å stenge for å spare penger. Vi har syv hoteller, og det er ikke sikkert vi trenger å holde alle åpne, sier han.

Han viser til Rec Solar i Kristiansand, som stenger ned fordi strømmen er så dyr.

– Akkurat som for Rec Solar må vi også vurdere om vi har råd til å holde åpent. Dette kan gå ut over sysselsettingen. Og jo lenger de høye strømprisene vedvarer, jo fortere begynner vi å tenke på å tilpasse oss og redusere aktiviteten, sier hotelldirektøren.

– Kan statsstøtte hjelpe?

– Jeg er veldig usikker. Det snakkes om at støtte vil dekke noen bransjer og ikke alle. Jeg mener helt klart den burde dekke arbeidsintensive næringer som hotell og restaurant. Strøm er en vesentlig kostnad, og næringen sysselsetter mange og har i tillegg vært gjennom flere år med usikre tider, sier Smørås.

Publisert:
Gå til e24.no