Kraftig røykutvikling på Equinor-plattform utenfor Florø

Onsdag kveld er situasjonen normalisert på Snorre B-plattformen vest for Florø, etter kraftig røykutvikling tidligere på dagen. Det melder operatøren Equinor.

NORDSJØEN: Snorre B-plattformen ble satt i produksjon i 2001 og ligger rundt syv kilometer nord for A-plattformen på Snorre-feltet, hvor produksjonen startet i 1992.

Foto: Harald Pettersen
 • Eirik Amb Nysveen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Onsdag kveld er situasjonen normalisert, skriver energiselskapet i en melding.

Klokken 13.15 onsdag ble Equinors alarmsentral varslet om røykutvikling på Snorre B i den nordlige delen av Nordsjøen.

«Røykutviklingen oppstod i en separator i prosessanlegget på Snorre B i forbindelse med forberedelse til vedlikeholdsstans», skriver Equinor i en melding som er oppdatert klokken 18.43 onsdag kveld.

«Situasjonen er nå normalisert på installasjonen», skriver selskapet.

Ifølge operatøren var det ikke produksjon på plattformen da røykutviklingen startet. Det var 121 personer om bord da hendelsen inntraff, ifølge Equinor.

I beredskap

Equinor bekreftet tidligere onsdag at det var en beredskapssituasjon knyttet til Snorre B-plattformen, som ligger mellom 70 og 80 nautiske mil vest for Florø.

Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge ble det meldt om kraftig røykutvikling.

Tidligere onsdag fortalte Equinors talsmann Morten Eek til NTB at det ikke er normal produksjon på plattformen, men at det foregår reparasjonsarbeid der. På det tidspunktet var det for tidlig å si noe om selskapet skulle starte evakuering.

– Dermed er det ikke fare for at olje og gass antennes på samme måte som det ellers ville vært. Vi tar likevel situasjonen på største alvor. Enn så lenge er det ikke bekreftet noe brann på plattformen, men det er altså kraftig røykutvikling, sa Eek til NTB.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge sendte ut redningshelikopter fra Florø og i tillegg var det to helikopter fra Equinor i området, opplyste redningsleder Nils-Ole Sunde til Bergens Tidende.

– Det er også sendt flere fartøy, sier Sunde til BT ved 14.15-tiden onsdag.

Hovedredningssentralen mottok det første varselet klokken 13.24.

Situasjonen er uavklart

Ifølge Sunde var det tidlig på ettermiddagen ikke bekreftet om det var noen brann på plattformen, men politiet bekreftet at de gjorde klar evakueringsmottak i Florø.

– Vi har fått beskjed om å gjøre klart et evakueringsmottak i Florø dersom det blir aktuelt å evakuere. Vi har nå gjort klart apparatet og avventer situasjonen, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt Morten Rebnord Rebnord til NTB.

Godkjent til 2040

Snorre B-plattformen ble satt i produksjon i 2001 og ligger rundt syv kilometer nord for A-plattformen på Snorre-feltet, hvor produksjonen startet i 1992. Feltet ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen.

Produksjonen på Snorre-feltet har falt fra rundt 234.000 fat per dag på toppen i 2003 til rundt 90.000 fat per dag i 2018, ifølge nettsiden Norsk Petroleum.

Snorre Expansion Project skal etter planen starte produksjon tidlig 2021 og vil bidra til levetidsforlengelse av Snorre-feltet.

I 2018 ble videre bruk av både Snorre A- og Snorre B-innretningene godkjent til ut 2040.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor: – Røykutviklingen oppstod i en separator i prosessanlegget

 2. Betalt innhold

  Oljetanker sto i brann ved Stureterminalen

 3. Betalt innhold

  Equinor skal granske hva som gikk galt. – Vi må forstå selve hendelsen.

 4. Annonsørinnhold

 5. Mann (22) og kvinne (19) skadet i gasseksplosjonen

 6. Betalt innhold

  Equinor stopper produksjonen på Heimdal etter gassulykke