Equinor trekker seg fra leteplaner i Australbukta
SYDNEY (VG) Equinor har gitt beskjed til myndighetene i Australia om at de dropper planene om leteboring i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia.
MØTTE MASSIV MOTSTAND: Det har vært store protester mot Equinors planer i Australia. Her fra en protest på Gold Coast i november 2019.
Equinor dropper planene om leteboring i Australbukta, eller The Great Australian Bight som området kalles lokalt.
Selskapets planer om å bore etter olje utenfor kysten av Australia har blitt møtt med massiv motstand lokalt, men de fikk i desember godkjent sin miljøplan for å fortsette prosjektet av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA.
– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia i en pressemelding ifølge NTB, som meldte om saken først.
Equinor-protestene fortsetter i Australia: – Dere er ikke velkomne her
Planen ville gitt Equinor tillatelse til å lete etter olje 24 timer i døgnet i rundt 60 dager, mellom november og april i enten 2020–2021 eller 2021–2022, skriver den australske avisen ABC.
VG deltok i april 2019 på en protest i regi av Surfrider Association Australia på Bondi Beach i Sydney. De har arrangert flere såkalte «paddle out»-demonstrasjoner mot Equinors planer:
Jubler over beslutningen
Susie Crick, styreformann i surfeorganisasjonen, skriver i en tekstmelding til VG at det er full feiring på kontoret tirsdag.
– Folkets makt har vunnet. I dag feirer vi at Equinor har trukket tilbake søknaden sin om å bore etter olje i Australbukta.
Den australske organisasjonen Wilderness Society, som i januar gikk til rettslige skritt i kampen mot Equinors planer, berømmer i en pressemelding Equinors beslutning – selv om de mener beslutningen «tok sin tid».
– Vi tviler ikke på at alle de hundretusener av mennesker som har støttet kampanjen Fight for the Bight vil bli svært lettet over å høre disse nyhetene, sier organisasjonens leder for Sør-Australia Peter Owen.
Fikk du med deg? Australiere hudfletter Equinor etter klima-video
Organisasjonen ber australske myndigheter om å lytte til folket og beskytte havet utenfor Australia fra oljeleting.
– Det er galskap å åpne et nytt, risikofylt oljefelt når vi står overfor katastrofale klimaendringer, sier Owen.
– En ren kommersiell beslutning
Equinors landsjef i Australia Jone Stangeland sier til VG at beslutningen ikke betyr at selskapet trekker seg ut av Australia. De har blant annet en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia.
– Har beslutningen om å droppe prosjektet noe med motstanden dere har møtt i Australia å gjøre?
– Det har vært veldig mye oppmerksomhet rundt prosjektet, det kan jeg bekrefte, sier han, og legger til at de både har møtt motstandere og støttespillere underveis.
– Vi gjør en totalvurdering på alle prosjekter, men beslutningen for dette prosjektet og grunnlaget for å gå videre her, er rent kommersielt, sier han.
Equinor har nylig forpliktet seg til å halvere karbonutslippet i energien selskapet produserer innen 2050, og sjef Graeme Bethune i det australske industri-rådgivningsselskapet EnergyQuest sier til avisen Sydney Morning Herald at han tror dette er grunnen til at Equinor trekker seg fra prosjektet, en beslutning han omtaler som skuffende.
– Det er korrekt at vi har forpliktet oss til nye utslippsmål, men dette er en ren kommersiell beslutning for dette prosjektet, sier Stangeland til VG.
– Mange vil bli svært skuffet
Australias ressursminister Keith Pitt sier til avisen Sydney Morning Herald at Equinors beslutning representerer en «tapt mulighet».
– Jeg vet at mange vil bli svært skuffet over beslutningen deres om å ikke gå videre med dette prosjektet, og det er spesielt tøft for Sør-Australia, sier han.
Oljeselskapet BP droppet boreplanene i samme område i 2016, og det samme gjorde Chevron året etter, skriver ABC. Equinor gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 prosent eierandel i 2017.