Equinor trekker seg fra leteplaner i Australbukta

SYDNEY (VG) Equinor har gitt beskjed til myndighetene i Australia om at de dropper planene om leteboring i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia.

MØTTE MASSIV MOTSTAND: Det har vært store protester mot Equinors planer i Australia. Her fra en protest på Gold Coast i november 2019.

JASON OBRIEN / AAP
 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert: Publisert:

Equinor dropper planene om leteboring i Australbukta, eller The Great Australian Bight som området kalles lokalt.

Selskapets planer om å bore etter olje utenfor kysten av Australia har blitt møtt med massiv motstand lokalt, men de fikk i desember godkjent sin miljøplan for å fortsette prosjektet av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA.

– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia i en pressemelding ifølge NTB, som meldte om saken først.

Equinor-protestene fortsetter i Australia: – Dere er ikke velkomne her

Planen ville gitt Equinor tillatelse til å lete etter olje 24 timer i døgnet i rundt 60 dager, mellom november og april i enten 2020–2021 eller 2021–2022, skriver den australske avisen ABC.

VG deltok i april 2019 på en protest i regi av Surfrider Association Australia på Bondi Beach i Sydney. De har arrangert flere såkalte «paddle out»-demonstrasjoner mot Equinors planer:

Jubler over beslutningen

Susie Crick, styreformann i surfeorganisasjonen, skriver i en tekstmelding til VG at det er full feiring på kontoret tirsdag.

– Folkets makt har vunnet. I dag feirer vi at Equinor har trukket tilbake søknaden sin om å bore etter olje i Australbukta.

Den australske organisasjonen Wilderness Society, som i januar gikk til rettslige skritt i kampen mot Equinors planer, berømmer i en pressemelding Equinors beslutning – selv om de mener beslutningen «tok sin tid».

– Vi tviler ikke på at alle de hundretusener av mennesker som har støttet kampanjen Fight for the Bight vil bli svært lettet over å høre disse nyhetene, sier organisasjonens leder for Sør-Australia Peter Owen.

Fikk du med deg? Australiere hudfletter Equinor etter klima-video

Organisasjonen ber australske myndigheter om å lytte til folket og beskytte havet utenfor Australia fra oljeleting.

– Det er galskap å åpne et nytt, risikofylt oljefelt når vi står overfor katastrofale klimaendringer, sier Owen.

– En ren kommersiell beslutning

Equinors landsjef i Australia Jone Stangeland sier til VG at beslutningen ikke betyr at selskapet trekker seg ut av Australia. De har blant annet en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia.

– Har beslutningen om å droppe prosjektet noe med motstanden dere har møtt i Australia å gjøre?

– Det har vært veldig mye oppmerksomhet rundt prosjektet, det kan jeg bekrefte, sier han, og legger til at de både har møtt motstandere og støttespillere underveis.

– Vi gjør en totalvurdering på alle prosjekter, men beslutningen for dette prosjektet og grunnlaget for å gå videre her, er rent kommersielt, sier han.

Equinor har nylig forpliktet seg til å halvere karbonutslippet i energien selskapet produserer innen 2050, og sjef Graeme Bethune i det australske industri-rådgivningsselskapet EnergyQuest sier til avisen Sydney Morning Herald at han tror dette er grunnen til at Equinor trekker seg fra prosjektet, en beslutning han omtaler som skuffende.

– Det er korrekt at vi har forpliktet oss til nye utslippsmål, men dette er en ren kommersiell beslutning for dette prosjektet, sier Stangeland til VG.

– Mange vil bli svært skuffet

Australias ressursminister Keith Pitt sier til avisen Sydney Morning Herald at Equinors beslutning representerer en «tapt mulighet».

– Jeg vet at mange vil bli svært skuffet over beslutningen deres om å ikke gå videre med dette prosjektet, og det er spesielt tøft for Sør-Australia, sier han.

Oljeselskapet BP droppet boreplanene i samme område i 2016, og det samme gjorde Chevron året etter, skriver ABC. Equinor gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 prosent eierandel i 2017.

Les også

DNB har nektet kunder som forurenser å få lån: – Lavere utslipp gir lavere rente

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Australia
 3. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia

 2. Betalt innhold

  Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia

 3. Betalt innhold

  Equinor-godkjenning utfordres i Australia

 4. Annonsørinnhold

 5. Australiere hudfletter Equinor etter klima-video

 6. Betalt innhold

  Ber Listhaug skrinlegge Equninors oljeboring utenfor Australia